Wpisy otagowane „żurawina”

  • wtorek, 06 stycznia 2015
    • Lekka sałatka z pieczonych brokułów

      Gdyby ktoś przybył z odległego kraju do Polski, zupełnie nie znając naszych zwyczajów kulinarnych pewnie już po jednym dniu bez większego trudu mógłby ocenić, że jesteśmy typowymi mięsożercami. Bardzo mało jest w naszej kuchni dań w pełni roślinnych, pomimo, że jesteśmy rolniczym krajem. Jedyny wyjątek stanowi tradycyjna sałatka jarzynowa, którą oczywiście uwielbiam, ale oprócz niej próżno szukać innych przykładów. Nawet nowoczesne sałatki komponujemy w charakterystyczny dla siebie sposób - zawsze muszą być okraszone dużą ilością sosu, tłustego nabiału, a najlepiej jeśli zawierałaby smażone mięsiwo plus kilka liści sałaty. Żeby nie było - w końcu sałatka :) Gdyby ktoś chciał się odchudzić sałatkami naszej produkcji, na majonezie i innych wysokokalorycznych składnikach, to ładnie by na tym wyszedł! A przecież sałatka to z definicji zdrowe, lekkie danie będące kompozycją warzyw i owoców.  I nie chcę tu się "wymandrzać", że niby jestem taka fit, bo sama do niedawna miałam podobny gust do sałatek. Może za wyjątkiem dodawania mięsa, co w moim przypadku z wiadomych względów odpada. Za to nie żałowałam sobie wszelakiej maści serów zwłaszcza pleśniowych, które obfitują w tuczące tłuszcze zwierzęce.

      Ale jak to mówią potrzeba matką wynalazków. Odkąd zaczęłam równie dużą wagę przykładać do tego, aby danie było nie tylko smaczne, ale również zdrowe odkryłam kilka przepisów, które z czystym sumieniem można zajadać nawet na diecie.

      Dzisiejsza sałatka zawiera tłuszcz. Ba! Powiedziałabym, że jest go w niej całkiem sporo. Znajdziemy go w orzechach włoskich, oliwie i oleju lnianym. Są to jednak składniki sprzyjające utrzymaniu ładnej sylwetki, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.  Nie musicie się ich obawiać. Jedyną czarną owcą jest tu żurawina, która choć sama w sobie bardzo zdrowa, w procesie produkcji jest niestety dość konkretnie słodzona. Dlatego dodałam jej dosłownie garść. Możecie z niej zrezygnować lub zastąpić świeżym granatem. 

      W roli głównej brokuły przyrządzone w jedyny słuszny według mnie sposób, a mianowicie upieczone w piekarniku. Odkąd odkryłam tę metodę, ani razu nie gotowałam brokułów w wodzie ani na parze. Pieczony brokuł ma zupełnie inny smak. Pozostaje lekko chrupiący, bardzo aromatyczny, bogaty w smaku. W połączeniu z chrupiącymi orzechami i kwaskowo-słodką żurawiną, to po prostu poezja! Koniecznie spróbujcie nawet jeśli do tej pory nie przepadaliście za brokułami. 

       

      przepisy odchudzanie dieta jak schudnąć


      składniki:

      1 brokuł podzielony na różyczki (zdecydowanie polecam świeży - jeśli musicie użyć mrożonego, to skróćcie czas pieczenia o połowę)

      3-4 łyżki oliwy

      1-2 marchewki (starte na tarce o średnich oczkach lub obieraczką julienne)

      garść suszonej żurawiny

      1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

      sok z połówki cytryny

      1/2 łyżeczki soli morskiej

      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

      2 łyżki oleju lnianego (można zastąpić innym)

       

      wykonanie:


      1. Różyczki brokułów umieszczamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Delikatnie solimy, pieprzymy, mieszamy tak, aby wszystkie różyczki były pokryte tłuszczem, a następnie wkładamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Brokuły powinny zarumienić się i lekko zmięknąć, ale nadal pozostać al dente.

      2. W między czasie umieszczamy w misce marchew, żurawinę, sok z cytryny, olej lniany i odrobinę soli i mieszamy wszystko razem.

      3. Dodajemy przestudzone brokuły i znów wszystko mieszamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły.

      4. Przed podaniem posypujemy orzechami włoskimi.

       

      przepisy odchudzanie dieta jak schudnąć przepisy dla biegacza

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lekka sałatka z pieczonych brokułów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 stycznia 2015 11:09
  • sobota, 23 marca 2013
    • Zapiekany pasztet z fasoli

      Oto moja, bezmięsna wersja pasztetu. Najczęściej jem go w święta, bo do "chleba powszedniego" wolę pasty warzywne. Dobrze smakuje z żurawiną i chrzanem. Jest ciemny, pachnący i konkretny. 

       

       

      PASZTET Z CZERWONEJ FASOLI I PIECZAREK

       

      składniki:

      500g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)

      500g pieczarek

      2 średnie cebule

      3 ząbki czosnku

      1 łyżka mielonego kminku

      1 płaska łyżeczka cząbru

      2 jajka

      6 łyżek bułki tartej lub otrębów owsianych

      3 łyżki oliwy

      sok z połowy cytryny (lub odrobina ciemnego octu balsamicznego)

      sól

      pieprz

       

      wykonanie:

      1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej obrany i pokrojony czosnek, cebulę oraz pieczarki. 

      2. Fasolę mielimy na w miarę gładkie puree wraz ze składnikami przesmażonymi na patelni. 

      3. Mieszamy wszystkie składniki z jajkami i bułką tartą, doprawiamy i dodajemy soku z cytryny.

      4. Masę przekładamy do foremki keksówki. Najlepiej silikonowej lub aluminiowej jednorazowej - łatwiej będzie wyjąć pasztet w całości. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany pasztet z fasoli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 23 marca 2013 15:24
  • środa, 02 stycznia 2013
    • Chrupiące, domowe ciasteczka

      Jeśli lubicie kruche ciastka i raz upieczecie tę wersję, nigdy więcej nie będziecie chcieli wracać do takich ze sklepu. Są maślane, chrupiące, a jednocześnie delikatnie ciągnące i spękane jak amaretti dzięki migdałom. Słodycz przełamana jest kwaskową żurawiną.


       

      KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z ŻURAWINĄ

       

      CIASTECZKA CIASTKA MAŚLANE Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ

      ciastka ciasteczka maślano migdałowe z żurawiną


      składniki:


      100 gram mąki tortowej

      250 gram krupczatki

      50 gram mielonych migdałów


      (zamiast powyższych składników ewentualnie można użyć również 300 gram zwykłej mąki pszennej oraz aromatu migdałowego lub 250 gram zwykłej mąki i 50 gram migdałów)


      dwie garście suszonej żurawiny

      100 gram cukru pudru

      200 gram zimnego masła

      2 żółtka


      ciasteczka ciastka maślane migdałowe żurawinowe


      wykonanie:


      1. Mąkę, migdały, cukier oraz żurawinę mieszamy razem, następnie dodajemy lekko roztrzepane żółtka i pokrojone w kostkę masło i zagniatamy sprawnie w kulę. Aby składniki szybciej się połączyły można dodać 3 łyżki zimnej wody. Ważne jest, aby nie ugniatać ciasta zbyt długo, aby nie ogrzać go zbytnio rękoma. Dzielimy ciasto na dwie części i z każdej formujemy walec (tocząc po stole) o średnicy około 3-4 cm. Każdy z wałków możemy przetoczyć po stole posypanym cukrem kryształem lub grubszym. Po upieczeniu przemieni się on w chrupiący, słodki brzeg. Każdy z wałków zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie kroimy wałki na plasterki o grubości około 1 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy nimi. Ciasteczka co prawda nie rosną, ale nieco rozpłaszczają się podczas pieczenia i jeśli poukładamy je zbyt gęsto ich brzegi skleją się. 


      2. Pieczemy około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 190 stopni - powinny się zarumienić. 


      3. Po wystygnięciu ciastka można przechowywać w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

       

      ciastka ciasteczka maslane żurawinowe z migdałami

      ciastka ciasteczka maślane z żurawiną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące, domowe ciasteczka ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 02 stycznia 2013 09:29
  • poniedziałek, 25 czerwca 2012
    • Sezon grillowy

      Często ludzie myślą, że wegetarianie w ogóle nie jedzą dań z grilla, "No bo co można jeść jeśli nie kiełbasę albo karkówkę?" Nic bardziej mylnego! Zgrillować można przecież warzywa przyrządzone na 1000 sposobów: faszerowane, marynowane, szaszłyki, tofu, tempeh, sery, grzyby, ziemniaki, a nawet pieczywo. Bezmięsnych dań na grilla jest mnóstwo. Co więcej - smakują one również mięsożercom i na moich grillach znikają z talerzy szybciej niż mięsiwo. To dopiero początek sezonu imprez na świeżym powietrzu, więc postaram się Wam przedstawić przynajmniej kilka z nich.

      Dziś danie na tyle popularne, że nikogo do niego nie trzeba przekonywać, dlatego świetnie nadaje się na otwarcie rozdziału grillowego na moim blogu. Zapraszam.

       

      CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ


      camembert z grilla

       

      składniki:

      ser camembert (po sztuce dla osoby)

      konfitura z żurawiny

      garść suszonej żurawiny (niekoniecznie)

       

      camembert z żurawiną

       

       

      wykonanie:

      1. Camemberty zawijamy w folię aluminiową. Raczej nie powinno się kłaść ich "gołych", bezpośrednio na kratce grilla, bo po chwili można je co najwyżej zeskrobywać z węgla :) Chyba, że grill jest już bardzo przestygnięty, ale nie robiłam tak, więc nie daję gwarancji.

      2. Układamy serki na grillu - długość grillowania zależy od temperatury grilla. Im wyższa, tym krócej. Lepiej robić to gdy węgiel straci już nieco temperatury i podnieść kratkę grilla na najwyższy poziom. Camembert powinien ogrzać się na tyle, aby zyskać fajną, ciągnącą konsystencję, ale jeśli rozpuści się całkowicie zdrapywanie go z folii aluminiowej to nic przyjemnego. Serki są gotowe gdy przy dotknięciu ich czujemy, że zmiękły.

      3. Podajemy z konfiturą żurawinową i chrupiącym pieczywem. Dodatkowo można je jeszcze posypać suszoną żurawiną i świeżymi ziołami.

       

      camembert z żurawiną


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 czerwca 2012 17:08

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa