Wpisy otagowane „grzybki mun”

  • niedziela, 10 marca 2013
    • Sajgonki vel spring rollsy

      My Polacy mamy tendencję do narzekania, nawet na samych siebie, ale są dziedziny, w których zdecydowanie nie doceniamy się. Jedną z nich jest twórcza natura. Żeby nie powiedzieć słowotwórcza. Na przykład Włochy chyba we wszystkich językach świata brzmią podobnie jak Italia, tylko u nas "Włochy". Skąd to się w ogóle wzięło? Czy przybysze z Italii ze względu na swoją ciemną karnację i kolor włosów wydawali się naszym przodkom "włochaci"? Podobnie z daniem, które wczoraj miałam na obiad. W większości krajów nazywane jest od angielskiego spring rolls, ale u nas są to "sajgonki". Skądinąd w tym wypadku nasza nazwa bardziej mi się podoba. Powiem nieskromnie - jesteśmy bardzo kreatywni :)

      Sajgonki to wietnamski odpowiednik naszych naleśników lub krokietów. Farsz zawinięty jest w papier ryżowy, który smaży się na gorącym oleju. Są chrupiące i delikatne. Składniki prześwitujące, przez kruchą skorupkę wyglądają niezwykle. Jakby były pokryte warstewką szronu.

       

      SAJGONKI

       


       

      składniki:

      12 płatów papieru ryżowego

      około 100 gram makaronu sojowego lub ryżowego

      garść grzybków mun

      1 marchew

      1 korzeń pietruszki

      1 czerwona papryka

      pół pora

      1 łyżka przyprawy 5 smaków

      kawałek korzenia imbiru 

      1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)

      kilka łyżek soku z cytryny

      sos sojowy

      olej do smażenia

       



      wykonanie:

      1. Grzyby oraz makaron wkładamy do miseczek, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 10 minut do zmięknięcia.

      2. Marchew, por, pietruszkę oraz paprykę kroimy w drobne słupki, a imbir ścieramy na tarce

      3. W woku lub patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy por, a następnie cukier. Gdy się się rozpuści dodajemy imbir, a następnie kolejne warzywa. Smażymy niezbyt długo, aby zachowały jędrność. Doprawiamy sosem sojowym i przyprawą pięć smaków. Następnie dodajemy posiekane grzybki oraz makaron i wszystko razem mieszamy. 

      4. Do płaskiego naczynia, które ma większą szerokość niż płaty ryżowe wlewamy ciepłą, przegotowaną wodę. Pojedynczy płat zanurzamy w wodzie na dosłownie 10 sekund, wyjmujemy i rozkładamy równiutko na drewnianej desce. Po tak krótkiej chwili w wodzie płat powinien być lekko zmiękczony. Ponieważ jest mokry po chwili zmięknie do końca. Jeśli natomiast pozostawimy go zbyt długo w wodzie zmięknie on zupełnie i trudniej będzie go wyjąć nie rozrywając go i nie sklejając. Kładziemy na płacie łyżkę farszu i zawijamy tak jak krokiety. Najpierw boki do środka, a następnie rolujemy. Tak samo postępujemy z każdym płatem. Układamy je na talerzu zachowując odstępy, ponieważ ciasto ryżowe jest lepkie i mogą się posklejać. 

      5. Ponownie rozgrzewamy tłuszcz w takiej ilości, aby jego poziom wynosił blisko centymetr. Jeśli będzie zbyt mało tłuszczu sajgonki nie usmażą się, ale nie powinny również pływać w oleju. Podsmażamy je z dwóch stron, aż zaczną się delikatnie rumienić i wykładamy na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 

      Podawać z sosem chilli, słodko-kwaśnym lub sojowym.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sajgonki vel spring rollsy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 marca 2013 07:49
  • wtorek, 20 listopada 2012
    • Makaron mie smakuje

      Jak to czasem u mnie bywa, to danie pojawiło się w mojej kuchni najpierw w wersji mięsnej - jako makaron z kurczakiem na ostro. Pozazdrościłam mięsożercom i postanowiłam zrobić również wersję wegetariańską wymieniając kuraka na tofu. Pewnie to nie to samo, ale moje danko wyszło przepyszne! Mie to chiński makaron pszenny - idealny do smażenia. Jeśli go nie macie można go zastąpić dobrym makaronem jajecznym. Danie łączy w sobie smak pikantny, słodki, kwaśny i korzenny. A jak pachnie! mmmm... :)

       

      CHIŃSKI MAKARON MIE SMAŻONY

      Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ NA OSTRO


      makaron smażony po chińsku, kuchnia chińska

       


      składniki na 3-4 porcje:

      300 gram makaronu mie lub makaronu jajecznego

      1 opakowanie tofu naturalnego lub marynowanego

      0,5 główki kapusty pekińskiej

      pół ostrej papryczki chilli lub habanero

      1 cebula

      1 czerwona papryka

      garść suszonych grzybków mun

      łyżka miodu lub brązowego cukru

      sok z połówki cytryny

      przyprawa "pięć smaków" (około łyżki)

      sos sojowy

      łyżka oleju do smażenia

       

      makaron smażony po chińsku, kuchnia chińska

       


      wykonanie:

      1. Grzybki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy, aby zmiękły na około 15 minut. Następnie odcedzamy i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę i paprykę słodką kroimy w pióra, chilli i tofu w kostkę, a kapustę szatkujemy.

      2. W między czasie gotujemy makaron w słonej wodzie około 5 minut.

      3. W garnku rozgrzewamy olej na który wrzucamy kolejno: ostrą parykę, cebulę, przyprawę pięc smaków, tofu, grzybki, paprykę słodką, a na końcu kapustę - nie przerażajcie się, że kapusty jest dużo i zajmuje cały garnek, bo błyskawicznie usiądzie. Wszystko przesmażamy tylko chwilę, aby warzywa nie straciły jędrności. Przyprawiamy sosem sojowym, miodem i cytryną. Na koniec wrzucamy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy. Jeśli stosujecie sporo soli możecie jej w między czasie dodać. Ja teg nie zrobiłam, bo ilość soli w makaronie i  sosie sojowym była dla mnie wystarczająca.

      Jeśli lubicie dania inspirowane kuchnią chińską zapraszam również tutaj na ryż z warzywami lub tu na makaron ryżowy. Aha! Prawie zapomniałabym o stir-fry - klik,klik!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 listopada 2012 07:51
  • środa, 12 września 2012
    • Ryż z warzywami po chińsku

      Tak zwany "szybki Chińczyk". Przepis sprawdzony, łatwy, a danie smakowite. Moja awaryjny pomysł na obiad. Diabeł tkwi w szczegółach, a dokładnie w przyprawach. Charakteru nadaje mu sos sojowy i kurkuma, a słodko - kwaśne nuty wybrzmiewają dzięki zastosowaniu brązowego cukru i cytryny.

       

      RYŻ Z WARZYWAMI, GRZYBKAMI MUN I PĘDAMI BAMBUSA

      ryż po chińsku

       

      składniki:

      1 papryka czerwona

      1 nieduża cebula

      15 dkg zielonej fasolki szparagowej

      garść suszonych grzybków mun

      3-4 łyżki pędów bambusa

      1 marchew

      (Jeśli się Wam spieszy wszystkie powyższe składniki można zastąpić ewentualnie mrożoną mieszanką warzyw do dań chińskich, jednak polecam zrobić danie ze świeżych warzyw. Sporo zyska na smaku.)

      300 gram ugotowanego ryżu

      sos sojowy

      łyżka kurkumy

      dwie łyżki brązowego cukru lub miodu

      sok z połowy cytryny

      łyżka oliwy do smażenia

       

      ryż po chińsku

       

      wykonanie:

      1. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem, moczymy 10 minut, odcedzamy, a następnie ponownie zalewamy wodą i gotujemy kolejne 10 minut. Uwaga grzybki zwiększają swoją objętość kilkukrotnie, więc wystarczą dosłownie dwie łyżki. Wystudzone grzybki, paprykę, marchewkę oraz cebulę kroimy w paseczki.

      2. Fasolkę szparagową gotujemy 5 minut w słonej wodzie.

      3. Rozgrzewamy w garnku lub w woku łyżkę oliwy, a na którą wrzucamy pokrojone warzywa, grzybki i bambus. Smażymy przez chwilę. Nie za długo, aby nie straciły jędrności i chrupkości. Doprawiamy sosem sojowym, kurkumą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

      4. Można wrzucić do tego ryż i wymieszać wszystko razem lub wyłożyć ryż do miseczek i następnie przykryć warzywkami.

      Inne proste  i smaczne i proste dania inspirowane kuchnią chińską:

      Makaron ryżowy z warzywami

      Stir fry z zielonym groszkiem

      Pikantny makaron smażony z kapustą pekińską

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż z warzywami po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 12 września 2012 07:23
  • czwartek, 28 czerwca 2012
    • Chińszczyzna made in poland

      Lubię dania jednogarnkowe, bo są szybkie do zrobienia i łatwo je odgrzać. Dziś idealna potrawa dla ludzi, którzy na co dzień nie mają czasu na stanie przy garach. W sytuacji awaryjnej można nawet użyć gotowej, mrożonej mieszanki warzyw do chińszczyzny, co skraca czas przygotowania do 15 minut. Mnie oczywiście nie szkoda czasu na gotowanie, więc użyłam świeżych warzyw. Smak rekompensuje stracone minuty :)

       

      MAKARON RYŻOWY Z TOFU, GRZYBKAMI MUN I KIEŁKAMI FASOLI

      MAKARON RYŻOWY

       

      składniki:

      makaron ryżowy wstążki

      150gr tofu naturalnego lub marynowanego

      sos sojowy

      garść suszonych grzybów mun

      1 papryka czerwona

      1 cebula lub por

      1 marchew

      garść kiełków fasoli

       

       MAKARON RYŻOWY

       

      wykonanie: 

      1. Jeśli macie tofu marynowane ten punkt możecie pominąć. Naturalne tofu skrapiamy sowicie sosem sojowym lub teriyaki  i odstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.

      2. Grzybki Mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aby zmiękły. Odcedzamy, a następnie dodajemy do nich łyżkę sosu sojowego.

      3. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      4. Paprykę kroimy w paseczki, por w talarki, a marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Rozgrzewamy na patelni lub w woku łyżkę oliwy i wrzucamy tofu, a następnie warzywa oraz grzyby. Smażymy je tylko chwilkę - lepiej smakują gdy zachowają jędrność i lekką chrupkość.

      5. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy doprawiając sosem sojowym. 

      6. Gdy makaron jest już na talerzu posypujemy kiełkami fasoli.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 czerwca 2012 07:50

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa