Wpisy otagowane „toffi”

  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Przepis na proste i szybkie ciasto

      Od dawna szukałam przepisu na ciasto, które byłoby oryginalne i pyszne, a jednocześnie łatwe do wykonania. Bez warstw, przekładania, wyrabiania, czekania do następnego dnia, aż zmięknie itp. Ot takie proste ciasto na sobotę z cyklu mieszasz składniki i wkładasz do piekarnika. Wydaję mi się znalazłam ideał. Nie dość, że jest bardzo proste w przygotowaniu, zawsze się udaje, to dodatkowo ma bardzo bogaty i ciekawy smak. Jest wilgotne, aromatyczne i pięknie wygląda. 

       

      CIASTO DAKTYLOWE Z POLEWĄ KARMELOWĄ

      kajmak karmel


      składniki:

      ciasto:

      340g suszonych daktyli bez pestek

      375ml wody 

      350g mąki pszennej

      160g cukru trzcinowego (użyłam pół na pół demerary i dark muscovado)

      130g miękkiego masła

      2 jajka (rozmiar M)

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1,5 proszku do pieczenia

      szczypta soli

      polewa: *

      120g cukru trzcinowego

      200ml śmietanki 30%

      80g masła

      dodatkowo:

      garść migdałów do ozdobienia ciasta

      Robiąc to ciasto na święta zamiast samodzielnie wykonanej polewy użyłam kajmaku w puszce. Również wyszło dobre. Jeśli jednak jesteście skłonni poświęcić 10 minut polecam zrobić polewę karmelową według tego przepisu. Jej smak jest wprost bajeczny. Gotowy kajmak na pewno mu nie dorównuje. 

      wykonanie:

      1. Daktyle zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut do zmięknięcia. Następnie miksujemy wraz z wodą na w miarę gładką masę.

      2. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy masło i kolejno daktyle, mąkę, proszek, sodę i sól. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 22cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni (patyczek wkłuty w ciasto po wyjęciu powinien być suchy).

      3. Polewę przygotowuje się następująco. Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu (najlepiej taką z powłoką nieprzywierającą) wsypujemy cukier tak, aby równomiernie przykrywał dno. Po kilku minutach zacznie się topić. Gdy rozpuści się całkowicie i nabierze brązowego koloru dodajemy stopniowo śmietanę cały czas mieszając. Gdy cukier połączy się ze śmietanką dodajemy masło. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut, a następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. W miarę jak polewa będzie stygnąć zyska również odpowiednią  gęstość.

      4. Przestudzone ciasto smarujemy polewą i dekorujemy migdałami. 

       

      ciasto na sobotę

      Przepis na podstawie "Ulubionego ciasta Królowej Matki"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Przepis na proste i szybkie ciasto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 10:28

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa