Wpisy otagowane „słonecznik”

  • sobota, 20 września 2014
    • Pasta do pieczywa z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów

      Uwielbiam wszelkie wegetariańskie smarowidła na chleb i jestem przekonana, że każdy mięsożerca również by się w nich rozsmakował, gdyby tylko zechciał coś takiego przygotować dla urozmaicenia. Gorąco polecam ;) Dzisiejsza pasta jest zupełnie inna niż te które do tej pory jadłam. Bardzo konkretna w smaku. Daje przyjemne uczucie lepkości na podniebieniu jak masło orzechowe. Wyraźnie wyczuwalny aromat prażonego słonecznika została przełamany słodko-kwaśnym smakiem pomidorów. Dla mnie bomba! Gdybym miała ją do czegoś porównać przypomina odrobinę sos Satay, ale jest jednak łagodniejsza. Do tego pajda świeżego chleba z chrupiącą skórką i czegóż chcieć więcej? 

       

      prażony słonecznik i pomidory

       


       składniki:

      2 szklanki nasion słonecznika bez łupinek

      12 połówek suszonych pomidorów w oleju

      50ml oleju, w którym były pomidory

      sok z połowy cytryny

      1 ząbek czosnku

      pół łyżeczki soli

      mała szczypta pieprzu cayenne 

      1 łyżka pasty tahini (można pominąć)

      w razie konieczności kilka łyżek zimnej wody

       

      wykonanie:

      1. Słonecznik umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni na około 10-15 minut. W trakcie prażenia należy co jakiś czas przemieszać ziarenka potrząsając blaszką, aby się nie przypaliły. Gotowy słonecznik powinien mieć złoto-brązowy kolor. 

      2. Gdy słonecznik przestygnie umieszczamy go w blenderze, dodajemy olej i miksujemy, aż osiągnie gładką konsystencję. Potrwa to kilka minut. W między czasie będzie przybierał konsystencję od grudkowatej do mokrego piasku, ale w końcu zamieni się w masełko. Jeśli posiadacie słabszy blender można dać mu odpocząć w trakcie miksowania, aby się nie przegrzał.

      3. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, sól, sok z cytryny oraz cayenne. Miksujemy wszystko ponownie, aż uzyskamy konsystencję pasty. Jeśli wyjdzie ona bardzo gęsta należy dodać 1-2 łyżki wody i ponownie przemiksować. Można powtórzyć tę czynność, aż do uzyskania pożądanej gęstości.

      Smacznego!

       


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta do pieczywa z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 20 września 2014 08:49

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa