Wpisy otagowane „cytryny”

  • poniedziałek, 30 marca 2015
    • Dietetyczny sernik waniliowy z cytrynowym kremem

      Od najmłodszych lat interesowało mnie gotowanie, natomiast w pieczenie bardzo długo nie mogłam się wkręcić. Nie mogłam i też trochę nie chciałam, bo wydawało mi się ono sprzeczne z moją naturą. Konieczność trzymania się ściśle miar, wag i kolejnych etapów przygotowania wydawała mi się odtwórcza, nudna i wymagająca aptekarskiej precyzji. Gdy jednak przełamałam uprzedzenia i nieco rozwinęłam swoje cukiernicze umiejętności, zdecydowanie zmieniłam zdanie. Owszem, przygotowanie różnych rodzajów ciast wymaga poznania pewnych tajników i trzymania się określonych zasad, ale gdy się je zgłębi ilość kombinacji jest niemalże nieograniczona. Z powodzeniem można wymyślać swoje przepisy na słodkości.

      Dobrym przykładem jest to właśnie ciasto. Baza sernika jest taka sama jak dla sernika straciatella z malinami. Można dowolnie je miksować według własnych upodobań. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten sernik upiec na orzechowym spodzie, a malinowy jest smaczny również bez spodu. Do wersji cytrynowej można dodać gorzką czekoladę. Co więcej, jeśli jedną cytrynę wymienimy na pomarańczę sernik znów zyska nowe oblicze. Natomiast o ile zdrowy pierwowzór zasmakuje zwolennikom zrównoważonej diety, ale jest dosyć kaloryczny, o tyle wersja cytrynowa jest absolutnie odchudzona i śmiało mogłabym nią poczęstować nawet osoby na diecie redukcyjnej. Co zaskakujące jest bardzo smaczna i orzeźwiająca. Waniliowy sernik doskonale przełamuje kwaskowy i aromatyczny wierzch z lemon curd w wersji light. To deser dla osób, które nie chcą odpokutowywać świąt przez cały kwiecień.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

       

       

      sernik:

      500g chudego twarogu

      2 jajka

      3 łyżki oleju kokosowego

      pół szklanki ksylitolu (lub innego cukru do wyboru)

      1 łyżeczka esencji waniliowej (lub kilka kropel aromatu)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)

       

      wierzch:

      sok i skórka z 2 cytryn

      2 żółtka

      1 jajko

      pół szklanki ksylitolu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka oleju kokosowego

       

      1.Twaróg miksujemy na gładko lub przepuszczamy przynajmniej dwa raz przez maszynkę do mielenia.

      2. Jajka lekko roztrzepujemy w misce. Dodajemy ksylitol, olej kokosowy, twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz esencję waniliową. Wszytko razem mieszamy do połączenia składników.

      3. Samo dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej masę serową.

      4. Pieczemy 50-60 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 150-160 stopni.*

      5. Mniej więcej w połowie pieczenia zabieramy się za lemon curd. Cytryny dokładnie myjemy przy użyciu gąbki lub szczoteczki, a następnie wyparzamy wrzątkiem.  Ścieramy z nich żółtą część skórki i wyciskamy sok. Powinno wyjść 125 ml (pół szklanki). Jeśli wyjdzie mniej można uzupełnić sokiem z kolejnej cytryny lub po prostu wodą.

      6. Sok, skórkę, jajko i żółtka, ksylitol i mąkę ziemniaczaną umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Gdy zacznie bulgotać wyłączamy ogień i nadal mieszamy. Masa powinna zgęstnieć do konsystencji budyniu. Jeśli jest zbyt rzadka, można ją jeszcze delikatnie podgrzać nie zapominając o energicznym mieszaniu. Na koniec dodajemy olej kokosowy. Można zmiksować całość lub przetrzeć przez sito, aby nie były wyczuwalne kawałeczki skórki cytrynowej.

      7. Świeżo upieczony, jeszcze gorący sernik pokrywamy ciepłym lemon curdem. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin przed podaniem.

      *Powtórzę metodę, którą opisywałam już przy okazji sernika straciatella. Kąpiel wodną przygotowuje się następująco. Jeśli macie dwa piętra w piekarniku wystarczy na dolny ruszt postawić zwykłą blachę do pieczenia zalaną do połowy wysokości wrzątkiem z czajnika. Można również bardzo dokładnie owinąć tortownicę od zewnątrz folią aluminiową i wstawić tortownicę bezpośrednio do blachy wypełnionej wodą. Jeśli macie obawy, że woda jednak przedostanie się do tortownicy możecie również na blaszce z wodą ułożyć małe foremki do babeczek odwrócone do góry dnem (albo jakieś inne żaroodporne naczynka), a dopiero na nich postawić tortownicę.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczny sernik waniliowy z cytrynowym kremem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 marca 2015 09:06

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa