Wpisy otagowane „quinoa”

  • czwartek, 16 kwietnia 2015
    • Sałatka z quinoa (komosą ryżową), groszkiem i jajkiem

      Dziś przedstawię Wam sałatkę, którą z przyjemnością zabieram do pracy na drugie śniadanie. Sprawdzi się również jako sałatka imprezowa, zwłaszcza jeśli goście cenią sobie lekką i zdrową kuchnię.

      Zdaję sobie sprawę, że komosa ryżowa nie jest bardzo łatwo dostępna i tania. Możecie ją zastąpić inną kaszą, np. jaglaną lub kuskus. Zachęcam jednak, aby ją wypróbować jeśli nie mieliście jeszcze okazji. Jest bardzo delikatna i lekkostrawna, a na temat jej zdrowotnych właściwości opublikowane już chyba całe tomy ;)

      Zbliża się sezon szparagowy. Ugotowane lub upieczone w piekarniku z odrobiną oliwy szparagi byłyby również idealne do tej sałatki. Możecie ich użyć jako kolejny składnik lub zamiast rzodkiewki.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       


       

       

       

      składniki:

      3 jajka

      szklanka mrożonego, zielonego groszku

      2/3 szklanki komosy ryżowej (użyłam zmieszanej czerwonej, czarnej i białej  - możecie użyć tylko jednego rodzaju)

      pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki

      4 łyżki posiekanego szczypioru

      4 łyżki oleju lnianego

      niepełna łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

      łyżka lub dwie soku z cytryny

      sól do smaku

       

      wykonanie:

      1. Wypłukaną na sicie o drobnych oczkach komosę gotujemy do miękkości w 1,5 szklanki osolonej wody. Wchłonie wodę i zwiększy swoją objętość.

      2. Groszek gotujemy maksymalnie pięć minut, odcedzamy na sicie i przepłukujemy zimną wodą.

      3. Jajka gotujemy na twardo (niedłużej niż 8 minut)

      4. Ugotowaną komosę, groszek, rzodkiewki, szczypior, olej, sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli mieszamy w misce.

      5. Na wierzchu układamy jajka pokrojone w ósemki. Można je wymieszać z sałatką jeśli macią taką potrzebę, ale wówczas sałatka straci na efekcie wizualnym.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2015 20:50
  • środa, 14 maja 2014
    • Komosa ryżowa ze szpinakiem i soczewicą w 20 minut

      Dziś kolejne danie z cyklu co na szybki, zdrowy obiad zamiast odgrzewanej, mrożonej pizzy. Ostatnio było danie z kaszą jaglaną, a dziś wykorzystamy prawie tak samo wartościową komosę ryżową lub jak kto woli quinoe. Jest ona lżejsza od kaszy jaglanej i ma niższy indeks glikemiczny, co na pewno ucieszy osoby, które są na diecie. Komosa ma to do siebie, że dobrze smakuje na ciepło, ale świetnie sprawdza się również w roli kuskusu w sałatkach. Danie polecałabym na lekki obiad lub drugie śniadanie, bo dobrze smakuje również na zimno. 

       

       komosa ryżowa quinoa

       

       

       

       

      składniki na dwie porcje:


      pół szklanki czerwonej komosy (może być również żółta)

      pół szklanki zielonej soczewicy

      pół opakowania mrożonego szpinaku z liściach 

      łyżka soku z cytryny

      1-2 ząbki czosnku

      1 łyżeczka suszonego cząbru (można zastąpić tymiankiem lub innym ulubionym ziołem)

      2 łyżki oleju lnianego (można zastąpić innym)

      1 łyżka oleju rzepakowego

      sól, pieprz do smaku

       

      wykonanie:


      1. Soczewicę płuczemy na sitku i wrzucamy do dwóch szklanek gotującej się wody. Następnie płuczemy komosę w ten sam sposób i dorzucamy soczewicy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut, aż zmiękną.

      2. W osobnym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Po dosłownie 30 sekundach dodajemy szpinak i mieszamy. Dodajemy sól, pieprz oraz cząber. Dusimy, aż szpinak nieco zmięknie.

      3. Gdy wszystkie składniki uzyskają pożądaną miękkość łączymy je razem i doprawiamy olejem lnianym i cytryną.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Komosa ryżowa ze szpinakiem i soczewicą w 20 minut”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 14 maja 2014 08:17

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa