Wpisy otagowane „arbuz”

  • piątek, 14 sierpnia 2015
    • Gazpacho z arbuza na prawdziwe upały

      Czy prawdziwy upał zaczyna się wtedy, gdy wyjęty z zamrażarki lód, już po chwili jest całkowicie płynny? NIE. Czy może o prawdziwym upale można mówić wtedy, gdy po kilku minutach spaceru czujemy, że ubranie zaczyna kleić się nam do pleców? NIE. To może prawdziwy upał jest wtedy, gdy wieczorem, po burzy temperatura łaskawie spadnie do 29 stopni, a my wzdychamy z ulgą: "O boże, jak przyjemnie!" Być może też, ale moim zdaniem  prawdziwy upał zaczyna się wtedy, kiedy ja tracę apetyt. :) To naprawdę wyjątkowe okoliczności, które mają miejsce tylko wówczas kiedy jestem bardzo chora lub na wskroś wyczerpana. Normalnie rzadko odmawiam sobie posiłków, ale w taką spiekotę jedzenie, a zwłaszcza trawienie, to nic przyjemnego. Coś jednak jeść trzeba. Z pomocą przychodzą wtedy tak lekkie i orzeźwiające posiłki jak dzisiejsze gazpacho. Znalazłam je na stronie Marthy Stewart, którą przeglądałam szukając inspiracji letnie desery. Podeszłam do niego nieco sceptycznie, bo cóż to za dziwny chłodnik? Z arbuza? Na chłodnik to tylko buraki, ogórki, ewentualnie pomidory, ale nie arbuzy! Coś jednak podpowiadalo mi, że ten przepis jest wart przetestowania i muszę przyznać, że nie żałuję. To fajna opcja na ciepłe letnie dni. Delikatny aromat arbuza nie dominuje nad smakiem całego chłodnika. Koniecznie przetestujcie zanim nadejdą jesienne chłody ;)

       


       

      składniki:

      5 szklanek obranego i odpestkowanego arbuza (mniej więcej połowa średniego arbuza)

      100ml soku żurawinowego (chodzi o taki 100%. Jeśli nie dostaniecie może być inny kwaskowy. Użyłam 200ml jabłkowo-żurawinowego. Jest mniej kwaśny więc zwiększyłam "dawkę")

      1 szklanka obranych, startych na tarce o grubych oczkach ogórków (najlepiej gruntowych)

      3-4 łodyżki selera naciowego pokrojone w plasterki

      1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

      1 czerwona cebula pokrona w kostkę

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      2 łyżki posiekanej mięty

      sok z jednej limonki (lub połówki cytryny)

      1 łyżeczka (lub węcej według uznania) posiekanej ostrej papryczki (w przepisie jalapeno)

       

      wykonanie:

      1. Arbuza miksujemy z sokiem z żurawiny oraz sokiem z limonki.

      2. Do powstałej bazy arbuzowej dodajemy resztę składników i mieszamy. 

      3. Chłodnik przelewamy do miski, która zabepieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Gazpacho z arbuza na prawdziwe upały”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      piątek, 14 sierpnia 2015 17:15
  • niedziela, 01 lipca 2012
    • Gwiazdki z arbuza ponownie

      Granita to mrożony deser sycylijski zbliżony do sorbetu. Tradycyjnie przygotowuje się go z wody, która zamarzając zmienia się w chłodzące kryształki lodu oraz soków owocowych. Moja wersja będzie bardziej owocowa, ponieważ zrobiłam ją z miąższu arbuza, który idealnie nadaje się do granity. Zawiera on w sobie tyle wody, że nie ma potrzeby, aby go dodatkowo rozcieńczać.

       

      GRANITA ARBUZOWA

      MROŻONY ARBUZ

       

      składniki:

      1kg arbuza

      sok z połówki cytryny

      50ml wódki (niekoniecznie)

      łyżka cukru pudru


      wykonanie:

      1. Miąższ arbuza oddzielamy do skóry i pestek, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze.

      2. Powstała masa arbuzowa jest bardzo wodnita, dlatego ja przesączyłam ją przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się namiaru wody i oddzielić najbardziej aromatyczny miąższ.

      Soku, który pozostanie po przecedzeniu nie trzeba wylewać. Można zrobić sobie z niego niezłego drina, takiego jak ten :)

       

      drink arbuzowy

      3. Przecedzony miąższ mieszamy z sokiem z cytryny, łyżką cukru pudru i wódką. Arbuz i alkohol to świetne połączenie, jednak w przypadku granity nie należy przesadzić z ilością wódki, ponieważ wówczas będzie znacznie dłużej zamarzać.

      4. Powstałą masę przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia warto raz na jakiś czas wyjąć pojemnik i przemieszać energicznie jego zawartość, co zapobiegnie zbryleniu się granity.

      5. Zmrożony deser przekładamy do pucharków i dekorujemy moimi ulubionymi, uroczymi gwiazdkami, o których wykonaniu piszę tutaj: http://vegazone.blox.pl/2012/06/Arbuzowa-feta.html


      MROŻONY ARBUZ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lipca 2012 08:01
  • czwartek, 21 czerwca 2012
    • Arbuzowa feta

      Jeśli ktoś lubi sałatkę grecką, ale tradycyjna wersja trochę mu się znudziła zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

       

      SAŁATKA Z ARBUZA, FETY I OLIWEK

      gwiazdki z arbuza

       

      składniki:

      1 kg arbuza

      2/3 kostki sera feta

      mały słoiczek czarnych oliwek

      łyżka oliwy

      kilka kropel octu balsamicznego

      świeża bazylia - w tym przepisie jej nie dodałam, ale pasowałaby bardzo, więc następnym razem nie omieszkam :)


      gwiazdki z arbuza

       

      wykonanie:

      1. Fetę kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki lub na połówki. Arbuza można pokroić na cząstki lub wyciąć z niego takie oto urocze gwiazdeczki. W tym celu kroimy go na plastry grubości maks. 1 cm, kładziemy na płasko i wycinamy gwiazdki przy użyciu ostrej foremki do ciastek, omijając pestki.

      gwiazdki z arbuza

       

      2. Zostawiamy kilka gwiazdek do dekoracji, a resztę składników delikatnie mieszamy (aby nie rozpaćkać zbytnio  fety) z oliwą doprawioną sosem balsamicznym. Solić nie trzeba, bo feta i oliwki są wystarczająco słone same w sobie. Można natomiast dodać posiekaną świeża bazylię, o której wspominałam.

      Motyw gwiazdkowy po prostu mnie urzekł. Na pewno będę go często wykorzystywać.

       

      gwiazdki z arbuza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 czerwca 2012 05:43
  • piątek, 08 czerwca 2012
    • Owocowy kop

      Obyśmy mieli co opijać po dzisiejszym meczu. Póki co na ostudzenie emocji proponuje pysznego owocowego drinka.

      MROŻONY KOKTAJL ARBUZOWY Z RUMEM

      składniki:

      pół średniego arbuza

      czubata łyżka cukru pudru

      1 lub 2 limonki

      1 granat

      rum - około 20 ml na porcję

       

      wykonanie:

      1. Miąższ arbuza oddzielamy od skóry i pestek, a następnie miksujemy w blenderze. Dodajemy cukier puder oraz sok z jednej limonki i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Można przyspieszyć przygotowanie - zmiksowany miąższ przelać przelać przez sito, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie wymieszać z kruszonym lodem. Jest to opcja szybsza pod warunkiem, że mamy wcześniej przygotowany lód :)

      2. Zmrożoną masę arbuzową wkładamy do szklanki lub kielicha i zalewamy ok. 20 ml schłodzonego rumu. Ozdabiamy cząstkami granatu oraz startą skórką limonki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      piątek, 08 czerwca 2012 17:21

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa