Wpisy otagowane „szparagi”

  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Pizza z mąki z cieciorki ze szparagami (bezglutenowa)

      Utarło sie przekonanie, że pizza to tuczący fast food. Taka z osiedlowej pizzerii na pewno, ale podobnie jak w przypadku burgerów, wykonując ją w domu można ją łatwo zmodyfikować, aby była smaczna, zdrowa i dostarczała nam zarówno energii i jak radości z jedzenia.

      Ten przepis jest o tyle interesujący, że ciasto jest kompletnie bezzbożowe. Zawiera mąkę, ale z ciecierzycy, która jak wiadomo jest rośliną strączkową (i moim ulubionym składnikiem, z którym uwielbiam eksperymentować). Pizza bardzo mnie zaskoczyła smakowo, bo myślałam, że będzie to zwykły, zapieczony naleśnik, a okazała się bardzo smaczna i oryginalna zarazem.

      Po prostu koniecznie musicie ją wypróbować, zwłaszcza jeśli szukacie pomysłu jak wykorzystać mąkę z cieciorki :)

       

      przepisy wege


       


       

       

      składniki na dwie pizze 28cm:

       

      ciasto:

      400ml zimnej wody

      400ml mąki z cieciorki (wiem, że mililitry to nietypowa miara dla mąki, ale chodzi o to, aby było jej tyle samo co wody i w ten sposób najłatwiej odmierzyć, np. przy użyciu naczynia z miarką)

      2 łyżki oliwy

      pół łyżeczki soli

      łyżeczka tymianku (może być oregano lub bazylia)

      płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie, ale poprawia kolor i jest zdrowa)

       

      sos:

      1 łyżka oliwy

      1 średnia cebula pokrojone w kostkę

      2 ząbki czosnku drobno posiekane

      puszka pomidorów krojonych (polecam Cirio)

      ćwierć łyżeczki soli

      pół łyżeczki pieprzu cayenne (niekoniecznie)

      łyżeczka słodkiej papryki

      łyżeczka cukru lub ksylitolu

       

      dodatki:

      kilka zielonych szparagów

      2-3 łyżki kaparów

      100g dowolnego żółtego sera (może być wegański, byle się topił)

      odrobina świeżej bazylii

       

      wykonanie:

       

      1. Najpierw wykonujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i smazymy jeszcze minutkę. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia około 20 minut, aby odparować nadmiar wody. Jeśli lubicie gładką konsystencję sosu można go zblendowac po przestudzeniu, ale nie jest to konieczne.

      2. Czas przygotować ciasto. Do miski wlewamy wodę. Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozgrzewamy patelnię, którą lekko smarujemy oliwą. Powinna być dobrze rozgrzana, ale raczej na średnim ogniu,  niż na maksymalnym. Wlewamy połowę ciasta i smażymy kilka minut. Wystarczy z jednej strony, bo ciasto i tak dopiecze się w piekarniku, a lepiej uniknąc ryzyka złamania placka podczas przewracania. Zdejmujemy gotowy placek z patelni.

      3. Szparagi kroimy w cienkie wstążki, najlepiej przy użyciu obieraczki. Można skroić je odrobiną oliwy i wymieszać, aby pokryła wszystkie wstążki równomiernie. Ser ścieramy na tarce.

      4. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem, posypujemy serem, kaparami i wstążkami szparagów.

      5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190-200 stopni, aż szparagi  i ciasto miejscami zrumienią się.

       

      pizza wegańska ze szparagami

      ciasto bezglutenowe na pizze

      jak zrobić pizzę

      do czego wykorzystać mąkę z cieciorki ciecierzycy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z mąki z cieciorki ze szparagami (bezglutenowa)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 08:50
  • niedziela, 22 maja 2016
    • Lekka sałatka ze szparagów, bobu i szpinaku

       

      Jeśli zastanawiacie się co jeść, aby schudnąć do lata i ładnie wyglądać na plaży, to trafiliście w odpowiednie miejsce! Też mam taki plan i co za tym idzie wszystkie przepisy publikowane do końca czerwca będą lekkie jak piórko ;)

      Stali czytelnicy pewnie wiedzą, że już od dobrego roku trudno doszukać się  na moim blogu masła, śmietany, cukru czy dań w panierce, bo zwyczajnie zmieniłam swoje podejście do odżywiania.  Tuczące rzeczy jadam i gotuję raczej rzadko, więc z powodzeniem możecie korzystać z przepisów, które już są na blogu. Pochwalę się Wam między wierszami, że dzięki temu i regularnej aktywności  fizycznej udało mi się schudnąć o dwa rozmiary. Jeśli zrealizuję cel, który sobie wyznaczyłam, to może pokażę Wam podsumowanie wszystkich moich wysiłków. W maju zaczyna się sezon warzywno-owocowy będę mieć jeszcze większe pole do popisu, jeśli chodzi o niskokaloryczne potrawy. Wypatrujcie zatem kolejnych inspiracji na zdrowe i pyszne dania ;)

      Dzisiejsza sałatka jest moim hitem tej wiosny. Dacie wiarę, że cała micha, którą widzicie na zdjęciu to tylko 420 kalorii? Przy czym prawie połowa kaloryczności zawiera się w dodanym do niej oleju lnianym, który jest bogatym źródłem kwasu Omega 3 i witaminy E, dzięki czemu wspiera trawienie i pozytywnie wpływa na naszą urodę. Jedna osoba nie jest w stanie zjeść takiej ilości na raz, a nawet jeśli jej się to uda, to będzie syta, przez kilka godzin. Wiem, że wygląda zielono, zdrowo i być może myślicie, że takie danie nie może być smaczne. I jest to opinia bardzo krzywdząca,  bo jej smak jest fantastyczny! Aromatyczne szparagi, koperek i dymka oraz bób, który zawiera dużo białka i smaku umami…Poezja. Musicie spróbować.

       

      dietetyczna sałatka, odchudzanie, fit przepisy, szparagi są niskokaloryczne

       

       

      składniki:

      200g bobu ( mrożonego lub świeżego) lub zielonego groszku

      pęczek zielonych szparagów

      jedna cebulka dymka

      dwie kopiaste łyżki posiekanego koperku

      trzy spore garści szpinaku

       


      dressing:

      dwie łyżki oleju lnianego (lub oliwy)

      dwie łyżki soku z cytryny

      łyżeczka syropu z agawy lub miodu

      pół łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

      szczypta soli



      wykonanie:

      1. Bób gotujemy kilka minut, tak aby zmiękł , ale nie ściemniał. W zależności czy użyjecie bobu mrożonego czy świeżego, gotowanie powinno trwać  5-12 minut. Następnie odcedzamy i przepłukujemy bób zimną wodą. Obieramy go ze skórki.

      2. Odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki szparagów, a jędrne części gotujemy na parze aż zmiękną. Powinny pozostać lekko chrupiące, ale na tyle miękkie, aby można było bez problemu wbić w nie widelec. Pozostawiamy szparagi do wystygnięcia

      3. Mieszamy wszystkie składniki dressingu. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Szparagi, szpinak, koperek, bób oraz cebulkę wrzucamy do sporej miski, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

       

       

      wegańskie przepisy, zdrowa sałatka, co jeść na kolację podczas diety




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lekka sałatka ze szparagów, bobu i szpinaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 maja 2016 07:23
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Szparagi z sosem koperkowym na bazie beszamelu

      Tak jak pisałam Wam w poście o szparagach ten składnik lubi proste, klasyczne dodatki, więc zaprezentuje Wam taki właśnie przepis.

      Osobiście jestem wielką fanką koperku, który nieodłącznie kojarzy mi się z wiosennymi i letnimi daniami. No bo jak mogłaby smakować zupa szparagowa lub kalafiorowa bez jego aromatu? To po prostu niewyobrażalne. :) Jeśli jednak nie podzielacie mojego entuzjazmu, to nie zamykajcie jeszcze strony z tym przepisem. Możecie po prostu go pominąć koperek i podać Wasze szparagi z klasycznym beszamelem, który stanowił bazę dla mojego sosu koperkowego.

       

      szparagi przepis

       

      składniki:


      pęczek białych szparagów

      kopiasta łyżka masła

      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      250ml mleka

      1-2 łyżki soku z cytryny

      1/3 łyżeczki soli

      2 łyżki posiekanego koperku

       

      wykonanie:

       

      1. Szparagi gotujemy do miękkości zgodnie ze wskazówkami: klik!

      2. W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Gdy tylko się stopi i lekko rozgrzeje wrzucamy na nie mąkę i od razu energicznie mieszamy rózgą, aż połączy się z masłem. Uważajmy, aby się nie przypaliło. Po około minutce wlewamy powoli mleko znów cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć zdejmujemy go z ognia. Po dwóch, trzech minutkach sprawdzamy konsystencję - jeśli jest zbyt rzadki wstawiamy z powrotem na palnik. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać trochę mleka i porządnie rozmieszać.

      3. Na koniec doprawiamy beszamel solą, sokiem z cytryny oraz koperkiem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szparagi z sosem koperkowym na bazie beszamelu”
      Tagi:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 09:41
  • poniedziałek, 12 maja 2014
    • Jak gotować szparagi?

      Dziś znów trochę się "powymandrzam" i postaram się opisać wszystko co chcielibyście wiedzieć o szparagach, ale boicie się zapytać :) Mam nadzieję, moje wskazówki pozwolą Wam w pełni rozkoszować się szparagowym aromatem i zachęcą do kulinarnych eksperymentów z tym składnikiem, który bez wątpienia jest niezwykły.

      Podobno kiedyś szparagi uważane były za afrodyzjak potęgujący miłosne doznania. Można zastanowić się, czy to nie prymitywne skojarzenie, że jak coś wygląda jak penis to dobrze wpływa na potencję, ale w końcu orzech włoski, dobrze wpływa na mózg, a fasola czerwona na nerki, więc kto wie? Może faktycznie matka natura bawi się z nami w kalambury i daje takie wskazówki? Mnie osobiście pomimo dużego spożycia szparagów ciężko to ocenić. :)

       

      szparagi przepis


      Czym różnią się szparagi zielone od białych?

      Szparagi, które trafiają na nasze talerze, to nic innego jak młode pędy szparaga lekarskiego, które zbierane są zanim roślina zdąży się rozwinąć. Gdyby pozostawić je samym sobie, rozrosłyby się w pierzasty krzak, podobny nieco do aszparagusa wykorzystywanego onegdaj bardzo intensywnie przez Panie kwiaciarki do wypełniania bukietów. I tu ciekawostka. Szparagi białe i zielone, to jedna i ta sama roślina. Różnią się jedynie stopniem rozwoju i sposobem uprawy. Białe szparagi to pędy, które przez cały czas rosły w glebie, a zielone to te, które wyrosły ponad ziemię i wybarwiły się od słońca. W uprawie białych szparagów osypuje się je ziemią, aby nie docierało do nich światło. Jeśli na targu zobaczycie, że niektóre spośród białych szparagów mają lekko fioletowawe łebki, to oznacza jedynie, że wychyliły je ponad ziemię.

      Jeśli chodzi o smak szparagi białe są bardziej wyrafinowane. Mają lekką goryczkę skoncentrowaną w skórce i bogatszy aromat. Szparagi zielone natomiast są bardziej uniwersalne i łatwiejsze w przygotowaniu. Jest jeszcze trzecia forma - szparagi fioletowe, które jednak są rzadko spotykane ze względu na skomplikowaną uprawę.

       

      Jak kupić dobre szparagi?

      Niestety szparagi (zwłaszcza białe) mają to do siebie, że bardzo źle znoszą przechowywanie. Aby dobrze smakowały czas od zbioru do spożycia powinien być jak najkrótszy. Jednak nie jest to tani produkt, więc dystrybutorzy często maksymalnie wydłużają czas, w którym wystawiąją szparagi na sprzedaż. Często stoją one na stoiskach wiele dni, aż zdążą się zakurzyć, zżółknąć i zdrewnieć. Nie dajcie się zatem oszukać. Po pierwsze NIGDY, przenigdy nie kupujcie szparagów w marketach. Jest to niemalże pewne, że spędziły one co najmniej kilka dni na tirach oraz w chłodniach i zdążyły obeschnąć i stracić cenne walory. Po szparagi najlepiej wybrać się targ, gdzie mamy wielu sprzedawców i możliwość wyboru.

      Świeże szparagi, to takie które:

      - mają jasną, lśniącą skórkę pozbawioną brązowych plam, zażółceń i spękań

      - mają zdrowe, jędrne końcówki - jeśli po obróceniu szparagów łebkami do dołu Waszym oczom ukażą się suche, zdrewniałe i popękane końce podziękujcie za zakup.

      Wbrew obiegowej opinii grubość szparagów nie ma wpływu na ich jakość i to nie prawda, że grube szparagi mają zawsze większe łyko. Może tak być, ale to nie jest to regułą.

       

      Jak gotować szparagi?

      Najczęstszym sposobem przygotowywania jest gotowanie. Białe szparagi należy wcześniej obrać ze skórki. Do tego celu najlepiej użyć, tradycyjnej obieraczki do warzyw. Jeśli zauważycie, że szparagi są łykowate, obierzcie je nieco grubiej. Zielonych szparagów nie trzeba obierać - wystarczy odciąć lub odłamać końcówki.

      Szparagi najlepiej gotować w pęczku (związane nitką lub białą, czystą gumką) w wysokim garnku, tak aby łepki wystawały ponad poziom wody. Są one bardzo delikatne i zmiękną od działania pary. Gotując białe szparagi do wody dodajemy odrobinę cukru i mleka. Zielone wystarczy posolić. Szparagi białe gotujemy około 15 minut, a zielone krócej - około 7 minut. Szparagi można również ugotować na parze.

       

      Z czym podawać gotowane szparagi?

      Szparagi są same w sobie bardzo smaczne i najlepiej dobierać do nich takie dodatki, które podkreślą ich smak, ale go nie zdominują. Idealnie komponują się z masłem lub jajkiem.

      Oto kilka prostych, klasycznych propozycji podania gotowanych szparagów:

      - skropione sokiem z cytryny

      - polane roztopionym masłem lub/i posypane posiekanym koperkiem/szczypiorkiem

      - polane bułką tartą zrumienioną na maśle

      - z sosem beszamelowym lub koperkowym

      - z sosem holenderskim

      - z jajkiem w koszulce lub jajkiem sadzonym

      Nie przejmujcie się małą porcją kalorycznych dodatków, bo szparagi same w sobie praktycznie nie mają kalorii, bo cóż to jest 18kcal na 100g?

      Powyższe propozycje dotyczą samodzielnego podania szparagów, ale bardzo dobrze współgrają z innymi warzywami. Moje ulubione połączenia to szparagi ze szpinakiem, awokado, cukinią i warzywami strączkowymi.

       

      Jakie są inne sposoby przygotowywania szparagów?

      Oczywiście zachęcam Was, abyście nie ograniczali się jedynie do gotowania szparagów. Można przygotować je na wiele innych sposobów. Na przykład - dusić je na maśle do miękkości. Najlepiej użyć do tego celu masła klarowanego. Może nie jest to najzdrowsza alternatywa, ale cały aromat szparagów zostaje na patelni i nie ucieka do wody jak w przypadku gotowania. Szparagi świetnie nadają się również do zapiekania w piekarniku. Można je również grillować po ówcześniejszym muśnięciu olejem. Ba! Zielone szparagi można jeść nawet na surowo jako składnik sałatek pokrojone na cienkie wstążki przy użyciu obieraczki lub  mandoliny. Szparagi są również doskonałym składnikiem na zupę. Kreatywnym kucharzom daje ogromne pole do popisu.

       

      Szparagi przepisy

      Tu znajdziecie konkretne przepisy na dania których składnikiem są szparagi. Zapraszam do korzystania:

      klik!

       

      Pozdrawiam szparagowo i życzę przyjemności w delektowaniu się ty wspaniałym składnikiem!

       

      szparagi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jak gotować szparagi?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 maja 2014 07:40
  • środa, 07 maja 2014
    • Zapiekany omlet z zielonymi szparagami

      Jestem fanką "Top Chefa" i oglądam go namiętnie. Niektórzy widzowie marudzą, że zagraniczne wersje jednak lepsze, ale mnie nasza, polska również odpowiada. Nie tylko ze względu na uczestników, ale również kompetentne i sympatyczne jury. Pani Ewa Wachowicz jest dla mnie ideałem kobiecości, A Modest Amaro to wręcz hipnotyzująca osobowość. Ale wracając do tematu. Jeśli również śledzicie ten program być może pamiętacie jakie kontrowersje wzbudziło podanie przez jednego z uczestników (Pawła) surowego, niezblanszowanego jarmużu. Został skrytykowany przez część uczestników, choć do końca nie wiadomo czy przyczyną była konieczność blanszowania tego warzywa zdaniem profesjonalistów, czy niechęć do rzeczonego kucharza, który jest co tu dużo mówić: nadęty jak balon. Również nie darzę go sympatią, ale akurat w tym temacie muszę się z nim zgodzić. Też jestem przeciwnikiem blanszowania warzyw przed dalszą obróbką. Lubię kiedy pozostają lekko twardawe i jędrne. Natomiast zauważyłam, że Polacy w większości preferują warzywa ugotowane do miękkości. Pewnie kwestia przyzwyczajenia. Skąd ten wstęp? Piszę o tym ponieważ chciałabym pozostawić Wam wybór w przygotowaniu tego dania. Jeśli lubicie mięciutkie szparagi, będziecie musieli je zblanszować kilka minut lub podgotować na parze. Zwłaszcza jeśli zakupicie dość grube egzemplarze. Jeśli tak jak ja, wolicie warzywa al dente możecie śmiało pominąć ten punkt wykonania. Zielone szparagi podaje się nawet na surowo na przykład w sałatkach, więc tym bardziej w takiej wersji nie zaszkodzą Wam na pewno.

      Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i klasyczny. Mam wrażenie, że w takiej odsłonie szparagi smakują najlepiej, ponieważ nic nie zagłusza ich subtelnego aromatu.

       

      omlet przepis

       

      składniki na dwie porcje:

      10 zielonych szparagów

      5 jajek

      szczypta soli

      1 płaska łyżka mąki

      opcjonalnie: 1 łyżka drobno startego parmezanu

       

      wykonanie:


      1. Zgodnie ze wstępem szparagi według własnych preferencji można blanszować kilka minut we wrzącej wodzie lub pozostawić surowe. Układamy je w naczyniu żaroodpornym

      2. Jajka rozbijamy do miski, dodajemy sól i miksujemy lub ubijamy aż powstanie na nich piana. Dodajemy mąkę i ewentualnie parmezan

      3. Przykrywamy naczynie folią aluminową i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany omlet z zielonymi szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 07 maja 2014 19:05

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa