Wpisy otagowane „kapary”

  • poniedziałek, 07 października 2013
    • Makaron a dieta - fakty i mity

      Pod strzechy trafiło przekonanie, że makaron jest bardzo tuczący i absolutnie nie należy go jeść jeśli chce się mieć szczupłą sylwetkę. Jako miłośniczka włoskiej kuchni, a jednocześnie osoba, która musi uważać na kalorie postanowiłam przeanalizować tę teorię.

      Makaron zrobiony jest przede wszystkim z mąki, dlatego jego właściwości w największym stopniu zależą od tego jakiego jej rodzaju użyto do produkcji. Większość dobrych makaronów dostępnych w sklepach produkowana jest z mąki z twardej pszenicy durum, czyli z tzw. semoliny, a ta jest jedną z najzdrowszych mąk pszennych. Zawiera mnóstwo witamin, mikro i makroelementów, m. in. wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy, a także luteinę, która chroni nasz wzrok. Można zatem łatwo wywnioskować, że makaron nie dostarcza nam pustych kalorii, lecz wielu substancji odżywczych. Dodaje energii i syci na wiele godzin.

      A jak jest z tą kalorycznością makaronu? Przyjmuje się, że porcja makaronu dla dorosłego człowieka nie powinna przekraczać 100g, natomiast jak możemy łatwo przeczytać na opakowaniu 100g makaronu to, aż 350 kcal. Zauważcie jednak, że suszony makaron podczas gotowania chłonie wodę i potrafi zwiększyć swoją wagę nawet trzykrotnie nie zwiększając przy tym ilości kalorii, bo woda ich przecież nie ma. Dlatego jeśli chcecie być precyzyjni lub dbacie o linię odmierzajcie porcje makaronu po ugotowaniu. 100g ugotowanego makaronu to nie więcej, niż 150kcal. Rzecz więc nie w samej kaloryczności, ale w ilości makaronu jaki zjemy na jedno posiedzenie.

      Nie bez znaczenia jest oczywiście czym okrasimy nasz makaron. Na diecie niewskazane jest łączenie makaronu z śmietaną, masłem, tłustymi serami takimi jak gorgonzola lub mascarpone czy tłuszczem zwierzęcym. Zalecane jest również ograniczanie parmezanu, choć ten przeważnie jest używany w małych ilościach. Bardziej jako przyprawa, niż baza sosu. Bez wyrzutów sumienia możecie za to używać oleju rzepakowego lub oliwy, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe zdrowe dla naszego organizmu, a także ziół, które ułatwiają trawienie oraz grzybów i warzyw, które są źródłem błonnika, a ten jak wiadomo jest sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.

       


      Obecnie w każdych dobrych delikatesach oraz sklepach ze zdrową żywnością dostępne są również makarony razowe. Wzięłam je pod lupę. Jeśli porównacie kaloryczność tradycyjnych makaronów z razowymi, pewnie będziecie zaskoczeni, bo te drugie wbrew temu czego można spodziewać mają niewiele mniej kalorii niż "zwykłe" makarony. Czy zatem opłaca się je kupować? Zdecydowanie tak. Makarony razowe są bowiem wykonane z mąki z tzw. pełnego przemiału dzięki czemu trawimy je dłużej i dłużej jesteśmy syci. Mówiąc obrazowo - dłużej pojedziemy na tej samej ilości paliwa.:)

      Reasumując - nawet na diecie możemy spokojnie pozwolić sobie na makaron pod warunkiem, że nie polejemy go szczodrze tłustym sosem. Jedzony raz na jakiś czas, w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi figurze i dostarczy nam energii potrzebnej do codziennego funkcjonowania, a także do ćwiczeń. Jak mawiał Krzysiu Ibisz: "Skądś to trzeba wziąć" :)

      Dziś przedstawię Wam prosty przepis na domowy makaron razowy. Zapewniam Was, że jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej czasu, niż spacer do sklepu po makaron w paczce. A jeśli macie maszynkę do makaronu, to zrobicie go nim woda zacznie się gotować. :)


       

      domowy makaron z sosem pomidorowym

       

      składniki na 1-2 porcji:

      makaron

      50g mąki pszennej razowej typ 2000

      50g mąki pszennej typ 500 (poznańskiej, wrocławskiej)

      1 jajko w rozmiarze "L" *

      szczypta soli

      jeśli macie jajko w rozmiarze "M" proponuję użyć po 40g z każdego rodzaju mąki

      sos:

      3 pomidory oparzone i obrane ze skórki (poza sezonem pół puszki pomidorów)

      pół średniej cebuli

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki kaparów (jeśli nie lubicie można zastąpić je oliwkami)

      1 płaska łyżeczka tymianku (lub bazylii jeśli wolicie)

      4 kawałki suszonych pomidorów w oleju (można pominąć)

      posiekana natka pietruszki do posypania

      opcjonalnie: płaska łyżka parmezanu


      wykonanie:

      1. Mąki mieszamy z solą i wysypujemy na stolnicę tworząc kopczyk. Robimy w nim dołek, do którego wbijamy jajko. Wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno ono być dość elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli jest lepkie należy dosypać mąki. Jeśli po wyrabianiu minimum kilka minut wciąż jest zbyt suche i kruszące można dolać kilka kropel wody, ale najprawdopodobniej nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu kilka minut odpocząć.

      2. W między czasie przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju od pomidorów (lub zwykłego), na którym przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy w miarę drobno pokrojone pomidory i smażymy około 10 minut, aż pomidory rozpadną się, odparuje z nich część wody i konsystencją zaczną przypominać sos. W między czasie doprawiamy je solą i pieprzem oraz tymiankiem. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz kapary.

      3. Ciasto makaronowe rozwałkowujemy cieniutko wałkiem lub przy użyciu maszynki na grubość mniej więcej 1-2 milimetrów. Jeśli korzystamy z maszynki należy zacząć od najszerszej opcji wałkowania stopniowo ją zmniejszać, aż do uzyskania pożądanej grubości. Najlepiej przewałkować ciasto na każdym stopniu po dwa razy. Następnie oprószamy ciasto maką i tniemy na paski o szerokość mniej więcej 7 milimetrów. Jeśli nie macie maszynki najłatwiej zwinąć ciasto kilkukrotnie na pół i wówczas odkrawać paseczki, które zaraz po pokrojeniu należy rozplatać rękoma umaczanymi w mące. Tak powstałe wstążki makaronowe gotujemy 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.

      4. Odcedzamy dokładnie makaron, układamy porcje na talerzu. Na każdą z nich dajemy sos, a całość posypujemy parmezanem oraz pietruszką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron a dieta - fakty i mity”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 października 2013 06:57

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa