Wpisy otagowane „morele”

  • poniedziałek, 15 lipca 2013
    • Tarta migdałowa z morelami

      Ciasto kruche bardzo dobrze komponuje się z owocami, dlatego tarty najchętniej piekę latem. W tym przepisie lekkie, aromatyczne morele idealnie równoważą smak konkretnego, migdałowego spodu. Zamiast moreli możecie użyć brzoskwiń lub nektarynek, lecz wówczas polecam pokroić je drobniej niż na połówki. Przed pieczeniem poczytajcie wskazówki na temat pieczenia tart: klik!. Mogą się przydać.

       

      TARTA MIGDAŁOWA Z MORELAMI

      kruche ciasto z owocami

       

      składniki:

      spód:

      50 gram tartych migdałów

      300 gram mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

      200 gram zimnego masła posiekanego w kostkę

      100 gram cukru (najlepiej pudru lub drobnego cukru do wypieków)

      szczypta soli

      1-2 żółtek

      wierzch:

      150 gram tartych migdałów

      3 pełne łyżki miodu lub 2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)

      2 jajka

      1 czubata łyżka śmietany 18%

      3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku

      kilka sztuk dojrzałych moreli

      płatki migdałów do posypania (niekoniecznie)

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki spodu sprawnie zagniatamy. Aby nie ogrzać dłońmi ciasta kruchego, które lubi zimno należy pomóc sobie nożem, specjalnym siekaczem lub nożem tnącym robota kuchennego (tzw. food procesora). Z ciasta formujemy dysk, który owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.

      2. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej na papierze do pieczenia, aby łatwiej było je na nim przenieść) na koło o średnicy kilka centymetrów większej niż forma, w której będziecie piec. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i nie daje się rozwałkować to oznacza, że nie jest jeszcze odpowiednio schłodzone. Następnie przenosimy ciasto do foremki wysmarowanej masłem i delikatnie dociskamy. Nakłuwamy je w kilku miejsca widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Przed pieczeniem również warto je ponownie schłodzić około 30 minut.

      3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy wierzch. Morele kroimy na połówki lub plastry, a pozostałe składniki mieszamy ze sobą.

      4. Wyjmujemy formę, usuwamy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 5 minut.

      5. Gdy spód lekko się zrumieni umieszczamy na nim przygotowaną masę, na której układamy morelki. Całość posypujemy płatkami migdałów i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż masa się zrumieni.

       

      tarta morelowa z migdałami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta migdałowa z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lipca 2013 08:48
  • poniedziałek, 09 lipca 2012
    • Trele-morele

      To z całą pewnością najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłam. Delikatny, niemalże kwiatowy aromat moreli sprawdził się świetnie w formie zamrożonej.

       

      SORBET MORELOWY

      LODY MORELOWE

       

      składniki:

      ok. 0,5 kg moreli

      niecała szklanka mleka sojowego

      sok z połowy cytryny

      łyżka cukru pudru

       

      morele

      morele

      wykonanie:

      1. Umyte morele oddzielamy od pestek i miksujemy na jednolitą masę.

      2. Dodajemy sok z cytryny, cukier oraz mleko sojowe. Powstałą masę wkładamy do lodówki na całą noc.

      3. Schłodzoną masę zamrażamy przy użyciu maszynki do robienia lodów lub po prostu wkładamy do plastikowego pojemnika i do zamrażarki. W przypadku drugiej opcji nie trzeba wcześniej chłodzić masy w lodówce, ale należy raz na jakiś czas wyjąć masę i zmiksować końcówkami takimi jak do ubijania piany, aby zapobiec wytrącaniu kryształków lodu.

      LODY MORELOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Trele-morele”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lipca 2012 19:14

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa