Wpisy otagowane „morele”

  • poniedziałek, 15 lipca 2013
    • Tarta migdałowa z morelami

      Ciasto kruche bardzo dobrze komponuje się z owocami, dlatego tarty najchętniej piekę latem. W tym przepisie lekkie, aromatyczne morele idealnie równoważ± smak konkretnego, migdałowego spodu. Zamiast moreli możecie użyć brzoskwiń lub nektarynek, lecz wówczas polecam pokroić je drobniej niż na połówki. Przed pieczeniem poczytajcie wskazówki na temat pieczenia tart: klik!. Mog± się przydać.

       

      TARTA MIGDAŁOWA Z MORELAMI

      kruche ciasto z owocami

       

      składniki:

      spód:

      50 gram tartych migdałów

      300 gram m±ki pszennej (najlepiej krupczatki)

      200 gram zimnego masła posiekanego w kostkę

      100 gram cukru (najlepiej pudru lub drobnego cukru do wypieków)

      szczypta soli

      1-2 żółtek

      wierzch:

      150 gram tartych migdałów

      3 pełne łyżki miodu lub 2/3 szklanki cukru (najlepiej br±zowego)

      2 jajka

      1 czubata łyżka ¶mietany 18%

      3 łyżki m±ki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku

      kilka sztuk dojrzałych moreli

      płatki migdałów do posypania (niekoniecznie)

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki spodu sprawnie zagniatamy. Aby nie ogrzać dłońmi ciasta kruchego, które lubi zimno należy pomóc sobie nożem, specjalnym siekaczem lub nożem tn±cym robota kuchennego (tzw. food procesora). Z ciasta formujemy dysk, który owijamy foli± i wkładamy do lodówki na około godzinę.

      2. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej na papierze do pieczenia, aby łatwiej było je na nim przenie¶ć) na koło o ¶rednicy kilka centymetrów większej niż forma, w której będziecie piec. Je¶li ciasto jest zbyt lepkie i nie daje się rozwałkować to oznacza, że nie jest jeszcze odpowiednio schłodzone. Następnie przenosimy ciasto do foremki wysmarowanej masłem i delikatnie dociskamy. Nakłuwamy je w kilku miejsca widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obci±żamy np. fasol±. Przed pieczeniem również warto je ponownie schłodzić około 30 minut.

      3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy wierzch. Morele kroimy na połówki lub plastry, a pozostałe składniki mieszamy ze sob±.

      4. Wyjmujemy formę, usuwamy papier z obci±żeniem i podpiekamy jeszcze 5 minut.

      5. Gdy spód lekko się zrumieni umieszczamy na nim przygotowan± masę, na której układamy morelki. Cało¶ć posypujemy płatkami migdałów i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż masa się zrumieni.

       

      tarta morelowa z migdałami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta migdałowa z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lipca 2013 08:48
  • poniedziałek, 09 lipca 2012
    • Trele-morele

      To z cał± pewno¶ci± najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłam. Delikatny, niemalże kwiatowy aromat moreli sprawdził się ¶wietnie w formie zamrożonej.

       

      SORBET MORELOWY

      LODY MORELOWE

       

      składniki:

      ok. 0,5 kg moreli

      niecała szklanka mleka sojowego

      sok z połowy cytryny

      łyżka cukru pudru

       

      morele

      morele

      wykonanie:

      1. Umyte morele oddzielamy od pestek i miksujemy na jednolit± masę.

      2. Dodajemy sok z cytryny, cukier oraz mleko sojowe. Powstał± masę wkładamy do lodówki na cał± noc.

      3. Schłodzon± masę zamrażamy przy użyciu maszynki do robienia lodów lub po prostu wkładamy do plastikowego pojemnika i do zamrażarki. W przypadku drugiej opcji nie trzeba wcze¶niej chłodzić masy w lodówce, ale należy raz na jaki¶ czas wyj±ć masę i zmiksować końcówkami takimi jak do ubijania piany, aby zapobiec wytr±caniu kryształków lodu.

      LODY MORELOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Trele-morele”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lipca 2012 19:14

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa