Wpisy otagowane „pomarańcze”

  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
    • Zdrowe ciasto migdałowo-pomarańczowe (bezglutenowe, bez cukru i tłuszczu)

      To ciasto jest unikatowe i zaskakujące, a przy tym bardzo proste do zrobienia. Zawiera w zasadzie tylko cztery główne składniki: mielone migdały lub mąkę migdałową, pomarańcze, jajka i dowolne "słodzidło" (u mnie ksylitol). Nie ma w nim ani grama białej mąki ani dodatkowego tłuszczu, poza tym który występuje naturalnie w migdałach. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne.  Drugim elementem, który mnie samą wprawił w osłupienie jest fakt, że do ciasta dodajemy całe pomarańcze. Całe! Razem ze skórą. Naprawdę musiałam przetestować ten przepis, bo było to dla mnie niewiarygodne, że tak przygotowane ciasto nie jest gorzkie. Ale o dziwo nie jest. Owszem ma bardzo intensywny, pomarańczowy smak, ale porównywalny do kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przepis podobno pochodzi z Maroka, choć znalazłam też informację, że to hiszpański wypiek. W każdym razie na pewno z jakiejś słonecznej krainy, gdzie teraz nie ma śniegu :)

       

      dietetyczne ciasto bez mąki

       


       

       

      składniki na tortownicę 22cm:*

       

      2 średnie pomarańcze

      250 gramów migdałów (jeśli nie masz w miarę mocnego blendera, który pozwoli je rodrobnić to użyj mąki migdałowej lub kup od razu zmielone migdały)

      1 łyżeczka zmielonego kardamonu

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      6 jajek

      250 gramów ksylitolu (lub odpowiednią ilość innego zastępnika cukru np. erytrolu lub stewi)

      *robiłam je również z połowy podanych składników w tortownicy 16cm oraz z półtorej porcji w tortownicy 24cm.

       

      wykonanie:


      1. Pomarańcze myjemy, a  następnie gotujemy przez 1,5 godziny. Pozostawiamy do ostygniecia. Mozna zrobić to dzień wcześniej, ale ugotowane owoce wkładamy na noc do lodówki.

      2. Migdały blendujemy drobno, tak aby konsystencja była podobna do bułki tartej. Mieszamy z kardamonem i proszkiem do pieczenia.

      3. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

      4. Jajka i ksylitol umieszczamy w food processorze i miksujemy, aż jajka zbieleją. Pomarańcze warto pokroić w kawałki, aby pozbyć się pestek. usuwamy też zielone końcówki. Jeśli jesteście pewni, że gatunek bezpestkowy można wrzucić w całości do food processora. Jeśli nie macie robota kuchennego jajka i ksylitol ubijamy minutę zwykłym mikserem do ubijania, a następnie dodajemy zblendowane pomarańcza albo użyć blendera ręcznego. 

      5. Do jajek z cukrem i pomarańczami dodajemy migdały z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy 75 minut. 

      6. Przed podaniem można posypać ciasto ksylitolem w proszku, ale nie jest to konieczne. 

       

      Wzorowałam się na tym przepisie: klik! 

       

      posypywanie ciasta cukrem pudrem foto


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe ciasto migdałowo-pomarańczowe (bezglutenowe, bez cukru i tłuszczu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2017 07:17
  • środa, 04 listopada 2015
    • Lekki sernik kokosowo-pomarańczowy ze słodkimi ziemniakami

      Kochani, dzisiejszy wstęp będzie zwięzły. Żadnych anegdot, opisów, przemyśleń. Chcę wrzucić Wam dziś ten przepis, a za moment wychodzę i nie dam rady nic mądrego wymyślić (tak jakby kiedyś moje wynurzenia były mądre, heh!). 

      Chciałabym zaprezentować Wam obok sernika straciatella i sernika cytrynowego trzeci z kolei sernik z serii fit. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi kolejnych pomysłów na przepisy tego typu, bo święta za pasem, a cóż to za świeta bez sernika? A jeśli chodzi o ten konkretny przepis. Na pewno zauważyliście, że ostatnio bardzo modny jest sernik dyniowy. Jadłam kiedyś również sernik z ziemniakami. Pomyślałam, ze zrobię taki mix tych dwóch deserów i dodam do mojego bataty, które są smakowymi kuzynami dyni, a są też ziemniakami. Fajnie to sobie wymyśliłam, co? :) Dzięki temu powstał całkiem interesujący przepis. A serniczek pychoza, ale mogę nie być obiektywna, bo przepadam zarówno za kokosem jak i pomarańczami. 

       

       


       

       

       

      składniki:

      750g twarogu (najlepiej chudego)

      300g batatów (ilość po obraniu ze skóry, więc potrzebne bedzie ok. 400g)

      3 jajka

      pół szklanki oleju kokosowego 

      2 pomarańcze

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      0,75 szklanki ksylitolu (lub innego cukru)

      spód:*

      100g mąki kokosowej

      200g bloku kokosowego (użyłam pure creamed coconut firmy ktc)

      2 łyżki ksylitolu

      *zdaję sobie sprawę, że są to dosyć małodostępne składniki, ale akurat miałam je w domu  i chciałam wykorzystać. Efekt był bardzo satysfakcjonujący, ale jeśli naprawdę nie macie jak ich zdobyć, to można spróbować zmielić 300g wiórków kokosowych parwie do konsystencji masła i wykleić nimi dno tortownicy

       

      wykonanie:

      wskazane pieczenie sernika w kąpieli wodnej. Więcej na temat tego jak to robię znajdziecie tutaj

      1. Bataty gotujemy do miękkości i obieramy ze skórki. Odmierzamy 300g.

      2. Pomarańcze myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Z jednej z nich ścieramy skórkę (bez białej części, która jest gorzka). Wysiskamy sok w połowy jednego owocu. Drugi po prostu obieramy i kroimy w cienkie plasterki, których użyjemy do dekoracji.

      3. Składniki spodu łączymy ze sobą, najwygodniej przy użyciu robota kuchennego w tzw. food procesorze. Jeśli nie macie można posiekać blok kokosowy i zagnieść ciasto. Powstała masa może się kruszyć, ale nie trzeba się tym przejmować. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem dociskając je równomiernie. Wkladamy do lodówki.

      4. Ser oraz bataty mielimy przy użyciu robota kuchennego na gładką masę. Dodajemy jajka, olej kokosowy, ksylitol, sok z połowy pomarańczy, skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 

      5. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

      6. Wylewamy masę serową na spód i pieczemy około godziny, aż sernik się zetnie.  

      7. Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby sernik porządnię stężał. 

      8. Przed podaniem dekorujemy sernik plasterkami pomarańczy

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki sernik kokosowo-pomarańczowy ze słodkimi ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 19:09
  • wtorek, 15 maja 2012
    • Do lata piechotą...

      Niecierpliwie czekam, aż lato rozgości się na dobre, a na targowiskach zrobi się kolorowo od wygrzanych słońcem truskawek, jagód i malin. Póki co wrzucam coś słodkiego i owocowego w bardziej zimowym wydaniu.


      CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI

      składniki ciasta:

      1 i 1/2 szklanki mleka

      szklanka mąki

      szczypta soli

      2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego

      1 łyżka kakao

      składniki nadzienia:

      3 pomarańcza

      2 łyżki miodu

      1/2 łyżeczki cynamonu

      odrobina świeżego, startego imbiru

      łyżeczka oliwy

       wykonanie:

      1. Mieszamy składniki ciasta naleśnikowego. Kakao możemy dozować wedle uznania. Należy pamiętać, że ciasto surowe jest zawsze o wiele jaśniejsze niż usmażone naleśniki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej, leciutko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywieralną, np. teflonową. Przewrócić na drugą stronę jak tylko przy potrząśnięciu patelnią na boki naleśnik będzie się poruszał, czyli przestanie przywierać do patelni. Nie należy smażyć zbyt ich długo, bo staną się łamliwe.  Powinny być w miarę cienkie i elastyczne, aby nie popękały przy zawijaniu. 

      2. Całe pomarańcza wkładamy do miseczki i polewamy wrzątkiem. Parzymy około minutki. Następnie płuczemy zimną wodą. Tarką o drobnych oczkach ścieramy skórkę z jednej pomarańczy, ewentualnie więcej do ozdoby. Pomarańcze obieramy, również z błonek i dzielimy na cząstki.

      3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy skórkę pomarańczową, a następnie cząstkie pomarańczy chwilkę dusimy,a by uwolniły aromat i dodajemy miód, cynamon oraz imbir.

      4. Powstały farsz zawijamy w usmażone wcześniej naleśniki. Można ozdobić je skórką pomarańczową i płatkami migdałów.

      Doskonałe połączenie czekolady i pomarańczy sprawdziło się również i tym razem. Pychota! 


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 maja 2012 09:54

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa