Wpisy otagowane „chrzan”

  • wtorek, 02 kwietnia 2013
    • Kotlety z buraków

      Należę do osób, które wiele zniosą, lecz ta przeciągająca się zima zaczyna mnie dobijać. Już od miesiąca śnię o słońcu, letnich sandałkach, soczystych truskawkach i słodkich pomidorach. Wiosna od dawna czeka w blokach startowych, pąki na drzewach są już przygotowane do wybuchu zieleni, a ten syberyjski krajobraz za oknem jak był tak jest i nic nie zapowiada, aby miał się zmienić. W oczekiwaniu na sezon na cokolwiek próbuję wykrzesać trochę koloru na talerzu. Jak widać na załączonym obrazku tym razem pomogły mi zielone kiełki i awokado oraz nasze, swojskie buraki.

       

      PLACKI Z BURAKÓW Z SOSEM CHRZANOWYM


       


      składniki:

      placki:

      400g buraków ugotowanych w całości w skórce (około 30minut)

      sok z połowy cytryny lub odrobina białego octu winnego

      1 jajko

      1 cebulka pokrojona w drobną kostkę

      4 łyżki otrębów owsianych

      1/2 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)

      łyżeczka słodkiej papryki

      szczypta estragonu

      1 ząbek wyciśniętego czosnku

      sól, pieprz do smaku

      olej do smażenia

      sos:

      dwie czubate łyżki jogurtu greckiego

      1-3 łyżeczki chrzanu*

      łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

      1 łyżeczka drobnego cukru lub miodu

      ewentualnie sól i pieprz do smaku jeśli będzie taka potrzeba

      dodatkowo:

      garść kiełków brokuła

      pestki dyni

      1 awokado

      *Najlepszy byłby świeżo starty korzeń. Jeżeli chcecie użyć chrzanu ze słoiczka zwróćcie uwagę, który ma największą zawartość "chrzanu w chrzanie". Większość tych dostępnych na naszym rynku ma około 50-52% zawartości chrzanu. Z tych które miałam okazję porównywać najwięcej miał Develey - 70% i właśnie jego użyłam.

       

      wykonanie:

      1. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Najlepiej zrobić to w gumowych rękawiczkach, aby uniknąć szorowania rąk pofarbowanych na purpurowo :) Można użyć również robota kuchennego.

      2.   Mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy według uznania.

      3. Do buraków dodajemy wszystkie wymienione składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Proponuję najpierw usmażyć jeden mały placuszek, aby sprawdzić czy się nie rozpada. Buraki nie mają  w sobie tyle skrobi co ziemniaki, która stanowiłaby spoiwo dla placków. Jeśli się rozpadają należy dodać więcej mąki. Smażymy placki z obu stron na lekko brązowy kolor, aby nabrały chrupkości.

      4. Placuszki podajemy polane sosem, udekorowane kawałkami awokado skropionego cytryną oraz posypane pestkami dyni i kiełkami.

       


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety z buraków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 kwietnia 2013 09:08

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa