Wpisy otagowane „rzodkiewki”

  • poniedziałek, 16 czerwca 2014
    • Zakwas z buraczków i chłodnik na zakwasie

      Gdy nadchodzi letnia pogoda apetyt zmniejsza się i bardziej smakują sałatki, koktajle, a przede wszystkim wszelkiego rodzaju chłodniki warzywne. Nic nie niesie lepszego ukojenia w upalny dzień, niż zimny chłodnik buraczany. Ma on takie właściwości nie tylko ze względu na temperaturę potrawy, ale przede wszystkim, dlatego że praktycznie wszystkie składniki są chłodzące. Maślanka, ogórki, buraczki to produkty, które przynoszą ulgę, gdy doskwiera upał. 

      Ten chłodnik powstał na bazie soku z kiszonych buraków, który można również pić jako samodzielny napój. Jest bardzo zdrowy. Ma właściwości uodporniające. Jak wszystkie kiszonki zawiera sporo witaminy C, a także witaminy B1, której brak może objawiać się osłabieniem i trudnościami w koncentracji. Oczyszcza krew, a dodatkowo zapobiega anemii. Jest źródłem kwasu foliowego, który ułatwia wchłanianie żelaza. Po co łykać tabletki i napędzać przemysł farmaceutyczny jeśli wszystko czego potrzebujemy daje nam natura :)

      Podaję orientacyjne ilości przypraw, ale zachęcam, aby kosztować chłodnik i doprawić według własnego gustu. W zależności od tego jak mocno przekiszonego soku użyjecie, może on być mniej lub bardziej kwaśny. Może okazać się, że potrzebujecie dodać więcej słodkiego smaku. Jeśli sok wyjdzie delikatny polecam zakwasić chłodnik sokiem z cytryny. 

       

      fotografia kulinarna lato w kuchni pięciu przemian

       

      ZAKWAS BURACZANY (SOK Z KISZONYCH BURAKÓW):

      10 sztuk małych buraków 

      ok. 1-1,5 litra przegotowanej letniej wody

      płaska łyżeczka soli

      3 listki laurowe

      kilka kulek ziela angielskiego

      3 ząbki czosnku (obrane i przekrojone wzdłuż na pół)

       

      1. Buraczki obieramy ze skórki. Jeśli są malutkie mogą pozostać w całości. Jeśli kupić większe jak najbardziej można je pokroić.

      2.  Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku (lub innym szklanym lub ceramicznym naczyniu) i zalewamy wodą, tak aby w całości przykrywała buraki. Naczynie pozostawiamy przykryte ściereczką na około 5 dni. W między czasie można zebrać pianę, która będzie tworzyć się na powierzchni. 

       

      CHŁODNIK NA ZAKWASIE:

      2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

      0,5-1 szklanka zakwasu buraczanego 

      2-3 buraczki z zakwasu

      1 ogórek zielony

      kilka rzodkiewek

      2 łyżki posiekanego drobno koperku

      4 liście botwiny (opcjonalnie - nie są konieczne)

      pół łyżeczki soli

      pół łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego

      1 łyżka cukru lub ksylitolu

      w razie potrzeby sok z cytryny do smaku

       

      wykonanie:

      1. Rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie pół plasterki. Listki botwinki siekamy dość drobno. Buraczki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Siekamy koperek.

      2. Warzywa (za wyjątkiem buraczków) umieszczamy w misce, a następnie solimy, pieprzymy i słodzimy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut, aby smaki przegryzły się, a warzywka puściły wodę. 

      3. Następnie dodajemy buraczki, maślankę oraz sok z kiszonych buraków. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Można przygotować go dzień wcześniej. 

       

      botwinka chłodnik przepis buraczki kiszone burakimłode buraczki dieta przepisliście burakówsok z kiszonych buraków anemia

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zakwas z buraczków i chłodnik na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 czerwca 2014 10:05

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa