Wpisy otagowane „olej lniany”

  • niedziela, 12 kwietnia 2015
    • Zupa krem z marchwi i soczewicy

      Nie jest tajemnic±, że uwielbiam zupy, w szczególno¶ci te o aksamitnej konsystencji. Co ciekawe zawsze kiedy wymy¶lę nowy przepis na kolejny krem jest przekonana, że jest on jeszcze lepszy niż wszystkie poprzednie :) To pewnie tylko mój przesadny entuzjazm, natomiast ten faktycznie jest bardzo smakowity i zdecydowanie łapie się na top 5. Cieszy mnie to tym bardziej, że jest to bardzo prosta receptura. Nie wymaga żadnych skomplikowanych technik, wyszukanych składników, ani brudzenia sterty garów. Zasług± jest zapewne dodatek czerwonej soczewicy, która dodaje mu głębi smaku. Sprawia, że jest bardziej konkretny i syc±cy niż tradycyjne zupy ala krem. Moim zdaniem z powodzeniem może zast±pić główne danie.

      Przed podaniem lubię polać zupę olejem lnianym, o którym zrobię chyba osobny wpis, bo od blisko roku nie potrafię się bez niego obej¶ć. Oprócz walorów smakowych dodaje daniom warto¶ci odżywczych. Zawiera ogromn± ilo¶ć kwasów omega 3, które wspomagaj± odchudzanie i wspaniale wpływaj± na włosy, skórę i paznokcie.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

      składniki:

      łyżka oleju kokosowego (lub innego nadaj±cego się do smażenia)

      pół pora pokrojonego w plasterki

      posiekana w kostkę nieduża cebula

      3 z±bki czosnku przeci¶nięte przez praskę lub drobno posiekane

      3 spore marchewki pokrojone w talarki

      pół niedużego selera korzeniowego pokrojonego w kostkę

      dwucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce

      płaska łyżeczka kurkumy

      odrobina pieprzu cayenne lub ostrej papryki (można pomin±ć)

      płaska łyżeczka soli morskiej

      dwie trzecie szklanki czerwonej soczewicy

      sok z połówki cytryny

       

      wykonanie:

      1. W garnku na ¶rednim ogniu rozgrzewam olej kokosowy. Podsmażany na nim cebulę oraz por. Gdy odrobinę się zrumieni± dodajemy czosnek, imbir oraz kurkumę. Wszystko razem podsmażamy minutkę, a następnie dorzucamy marchew i selera. 

      2. Do tego samego garnka wlewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i soczewicę. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękn±.

      3. Pozwalamy zupie przestygn±ć, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem w cytryny i pierzem cayenne.

      4. Przed podaniem można polać zupę olejem lnianym oraz posypać zielenin±. Dobrze będ± pasować również uprażone na patelni i posiekane orzechy włoskie lub pestki dyni.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z marchwi i soczewicy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 kwietnia 2015 19:07

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa