Wpisy otagowane „olej lniany”

  • niedziela, 12 kwietnia 2015
    • Zupa krem z marchwi i soczewicy

      Nie jest tajemnicą, że uwielbiam zupy, w szczególności te o aksamitnej konsystencji. Co ciekawe zawsze kiedy wymyślę nowy przepis na kolejny krem jest przekonana, że jest on jeszcze lepszy niż wszystkie poprzednie :) To pewnie tylko mój przesadny entuzjazm, natomiast ten faktycznie jest bardzo smakowity i zdecydowanie łapie się na top 5. Cieszy mnie to tym bardziej, że jest to bardzo prosta receptura. Nie wymaga żadnych skomplikowanych technik, wyszukanych składników, ani brudzenia sterty garów. Zasługą jest zapewne dodatek czerwonej soczewicy, która dodaje mu głębi smaku. Sprawia, że jest bardziej konkretny i sycący niż tradycyjne zupy ala krem. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić główne danie.

      Przed podaniem lubię polać zupę olejem lnianym, o którym zrobię chyba osobny wpis, bo od blisko roku nie potrafię się bez niego obejść. Oprócz walorów smakowych dodaje daniom wartości odżywczych. Zawiera ogromną ilość kwasów omega 3, które wspomagają odchudzanie i wspaniale wpływają na włosy, skórę i paznokcie.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

      składniki:

      łyżka oleju kokosowego (lub innego nadającego się do smażenia)

      pół pora pokrojonego w plasterki

      posiekana w kostkę nieduża cebula

      3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

      3 spore marchewki pokrojone w talarki

      pół niedużego selera korzeniowego pokrojonego w kostkę

      dwucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce

      płaska łyżeczka kurkumy

      odrobina pieprzu cayenne lub ostrej papryki (można pominąć)

      płaska łyżeczka soli morskiej

      dwie trzecie szklanki czerwonej soczewicy

      sok z połówki cytryny

       

      wykonanie:

      1. W garnku na średnim ogniu rozgrzewam olej kokosowy. Podsmażany na nim cebulę oraz por. Gdy odrobinę się zrumienią dodajemy czosnek, imbir oraz kurkumę. Wszystko razem podsmażamy minutkę, a następnie dorzucamy marchew i selera. 

      2. Do tego samego garnka wlewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i soczewicę. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną.

      3. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem w cytryny i pierzem cayenne.

      4. Przed podaniem można polać zupę olejem lnianym oraz posypać zieleniną. Dobrze będą pasować również uprażone na patelni i posiekane orzechy włoskie lub pestki dyni.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z marchwi i soczewicy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 kwietnia 2015 19:07

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa