Wpisy otagowane „brukselka”

  • wtorek, 07 października 2014
    • Kotlety jaglano-dyniowe oraz sałatka z pieczonej brukselki

      Dzisiejszy przepis chciałabym zadedykować osobom, które żyją w przekonaniu, że zdrowe jedzenie musi być niesmaczne. Moim zdaniem to perfekcyjny, pełnowartościowy obiad, który nie tylko dostarczy Wam energii i niezbędnych składników odżywczych, ale również zaskoczy bardzo przyjemnym smakiem. Nie to co nudny, dietetyczny kurczak gotowany na parze ;)

      Poszczególne elementy pojawiały się już w podobnej formie na blogu. Pieczone kotleciki jaglano-dyniowe przedstawiałam Wam już wersji cukiniowej. Dodatek do nich stanowi znany Wam już hummus dyniowy. Nowością jest sałatka z brukselką, z której jestem szczególnie zadowolona. Naprawdę bardzo wiele razy słyszałam narzekania na to niewinne warzywko, "bo śmierdzi", "bo gorzka", że postanowiłam wziąć je w obronę. Faktycznie może taka wygotowana w wodzie i bez przypraw i dodatków nie zachwyca smakiem, ale w tym wydaniu to coś zupełnie innego. Jej charakterystyczny, gorzkawy smak przełamałam kwaskowym jabłkiem oraz słodkawymi orzechami nerkowca. Do tego miodowy-cytrynowy dressing i wierzcie mi - brukselka zyskuje zupełnie inny smak. Jeśli nie możecie jeść miodu możecie go zastąpić ksylitolem.

       

       

       

      Kotlety z kaszy jaglanej i dyni


      składniki na około 15 sztuk:

      300g dyni (po obraniu i odrzuceniu pestek)

      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1 łyżka posiekanej szałwi (świeżej, suszonej lub liofilizowanej)

      1 płaska łyżeczka kurkumy

      1 płaska łyżeczka suszonego imbiru (oczywiście świeżo starty korzeń nadaje się doskonale, ale miałam w domu suszony, który chciałabym w końcu zużyć :))

      2 łyżki sosu sojowego (można zastąpić niecałą, płaską łyżeczką soli)

      ok. 5-6 łyżek otrębów owsianych

       

      wykonanie:

      1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko

      2. Dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach

      3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy.

      4. Płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane kotlety o grubości półtora centymetra. Masa nie będzie tak zwarta jak na przykład na tradycyjne kotlety mielone. Jest bardziej wilgotna. Powinna być natomiast na tyle gęsta, aby umożliwiała formowanie kotlecików. Jeśli wyjdzie Wam zbyt lejąca (z uwagi na bardziej soczystą dynię lub inaczej ugotowaną kasze jaglaną) dodajcie więcej otrębów lub zamiast formować kotlety nałóżcie masę przy użyciu łyżki.

      5. Kotlety pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Powinny lekko się zarumienić i ładnie odchodzić od papieru do pieczenia.

       

      Sałatka z pieczonej brukselki i jabłek

       

      składniki 3-4 porcje:

      500g brukselki

      2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)

      pół łyżeczki soli

      2 nieduże jabłka

      pół szklanki orzechów nerkowca

      ok. 100g sałaty (użyłam czerwonej i karbowanej)

      dressing:

      4 łyżki oleju (najlepiej lnianego, rzepakowy też będzie odpowiedni, nie polecam natomiast oliwy)

      2 łyżki soku z cytryny

      2 łyżeczki miodu (lub opcjonalnie ksylitolu)

      pół łyżeczki soli (niekoniecznie - ja nie lubię słonych dań więc nie dodawałam)

       

      wykonanie:

      1. Obraną z wierzchnich listków brukselkę polewamy olejem, solimy, pieprzymy i mieszamy, aby wszystkie brukselki były równo pokryte przyprawami. Umieszczamy je w naczyniu do zapiekania, które przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i podpiekamy jeszcze 5-10 minut. Wyjmujemy brukselkę z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

      2. Przestygnięte brukselki kroimy na połówki lub ćwiartki jeśli są duże. Umieszczamy je w misce  na tyle dużej, aby umożliwiała wymieszanie składników sałatki.

      3. Na suchą patelnię, rozgrzaną na średnim ogniu wrzucamy nerkowce i prażymy kilka minut raz po raz potrząsając patelnią, aby zapobiec ich przypaleniu.

      4. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki dressingu, tak, aby miód się rozpuścił. Jeśli jest bardzo scukrzony można go delikatnie podgrzać (np. w mikrofali lub wkładając naczynie w miodem do gorącej wody).

      5. Listki sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Jabłka kroimy w cieniutkie półplasterki (lub drobniej jeśli wolicie). Następnie dorzucamy je do brukselek, polewamy dressingiem i wszystko razem mieszamy

      6. Posypujemy sałatkę uprażonymi orzechami nerkowca

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety jaglano-dyniowe oraz sałatka z pieczonej brukselki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 października 2014 13:00
  • czwartek, 10 października 2013
    • Kaszotto z grzybami i zapiekana brukselka

      Muszę przyznać, że gdy pierwszy raz usłyszałam słowo "kaszotto" parsknęłam śmiechem. "Co to za dziwny wynalazek?" pomyślałam. Ta przekombinowana nazwa zniechęciła mnie do wypróbowania tegoż dania na dłuższy czas, bo nie lubię przesadnie wymyślnych potraw. Dziś również nie przyznałabym jej nagrody w kategorii: Najzgrabniejsze Słowa Polskie, jednak na swój pokraczny sposób oddaje ona istotę tego dania. Jest to bowiem kasza przyrządzona zgodnie z zasadami gotowania risotta. Smak zdecydowanie nadrobił nie najlepsze pierwsze wrażenie. Kaszotto ma bowiem przyjemną, kremową konsystencję, a w tym wydaniu również szlachetny grzybowy aromat. Aż chciałoby się rzec: "Pyszotto!" :)

       


       

       

      składniki 3-4 porcje:

      kaszotto:

      100g grubej kaszy jęczmiennej

      garść suszonych grzybów

      2 łyżki oleju rzepakowego

      1 średnia cebula

      1-2 ząbki czosnku

      1/4 szklanki białego wina (jeśli nie macie można na koniec doprawić kaszotto sokiem z cytryny lub białym octem winnym)

      ok. 300ml gorącego bulionu warzywnego

      sól, pieprz do smaku

      1 łyżka sera typu parmezan (można pominąć)

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

       

      brukselka zapiekana:

      400g świeżej brukselki

      2 łyżki oleju rzepakowego

      1 ząbek czosnku

      2 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów

      sól, pieprz według smaku

      0,5 łyżeczki mielonego kminku

       

      wykonanie:

      1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na minimum kilkanaście minut.

      2. Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i dokładnie myjemy, a następnie blanszujemy 3 minuty we wrzątku. Odcedzamy i polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, kminkiem oraz ząbkiem czosnku, i dokładnie mieszamy, aby brukselki pokryły się przyprawami. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy orzechami. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.

      3. Gdy brukselki są w piekarniku przygotowujemy kaszotto. Grzyby odciskamy z wody (której nie wylewamy!) i kroimy na mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy grzyby,  a następnie kaszę. Chwilkę ją prażymy, a następnie dolewamy lekko podgrzane wino. Gdy wino wyparuje dodajemy wodę od grzybów. Gdy ta się wchłonie dolewamy stopniowo bulion, za każdym razem gdy poprzednia porcja się wchłonie. Ważne, aby był on cały czas gorący dlatego warto pozostawić go na bardzo małym gazie. Czynność kontynuujemy dotąd, aż kasza zmięknie, czyli mnie więcej 20 minut. Na koniec dodajemy parmezan.

      4. Kaszotto wykładamy na talerz i podajemy wraz z upieczonymi brukselkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszotto z grzybami i zapiekana brukselka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 października 2013 07:35

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa