Wpisy otagowane „nerkowce”

  • poniedziałek, 03 lutego 2014
    • Pesto z rukoli

      Dzisiaj alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii i orzechów piniowych. Równie zielone i równie pyszne pesto z rukoli i orzechów nerkowca. Włosi to jednak wiedzą co dobre! Pesto rukolowe może stanowić bazę sosu do makaronu, ale można je również użyć do pizzy, szeroko pojętych kanapek, a także zapiekanek i lasagne. 

       

      domowe pesto przepis, rukola, fotografia kulinarna

       

      składniki na 2-3 porcje:


      100g rukoli

      70g orzechów nerkowca

      80ml oliwy 

      1-2 ząbki czosnku

      1-2 łyzki soku z cytryny

      niepełna łyżeczki soli

      pół łyżeczki pieprzu kolorowego

      opcjonalnie: 1 czubata łyżeczka sera typu parmezan

       

      wykonanie:


      1. Wszystkie składniki miksujemy tak długo, aż uzyskają względnie gładką konsystencję. I zrobione! :)

      2. Pesto można podać na przykład z makaronem. W tym celu gotujemy 250 gram makaronu (u mnie razowe spaghetti), odcedzamy i mieszamy z pesto dopóki jest gorący. Jeśli stwierdzicie, że pasta ma zbyt suchą konsystencję można dodać odrobinę wody - najlepiej tej w której gotował się makaron. Można dodać czubatą łyżkę mascarpone lub serka kremowego oraz kapary lub oliwki, lub suszone pomidorki pokrojone w paski. 

       

      pesto z rukoli, fotografia kulinarna

      fotografia kulinarna

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pesto z rukoli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 lutego 2014 07:35
  • poniedziałek, 27 stycznia 2014
    • Panir w pikantnym sosie orzechowo-pomidorowym (shahi paneer)

      Jeśli znajdziecie przepis, w którym lista składników jest dłuższa niż opis wykonania potrawy możecie podejrzewać, że jest to danie kuchni indyjskiej. A jeśli większość składników to przyprawy, możecie stwierdzić to z niemalże ze stu procentową pewnością. Lubię kuchnie indyjską za to, że jest pełna aromatów i ma wiele do zaoferowania wegetarianom, a to danie przeszło wszelkie moje oczekiwania. Kawałki smażonego paniru zatopione w aksamitnym pomidorowym sosie.  Wygląda niepozornie, ale to prawdziwa mozaika smakowa, w której delikatna słodycz orzechów nerkowca została przełamana pikantnością papryczek. Już nie mogę się doczekać kiedy je powtórzę. 

       

      fotografia kulinarna kuchnia indyjska

       

      składniki:

      paneer wykonany z liltra mleka - przepis znajdziecie tutaj (od biedy można zastąpić naturalnym tofu jeśli ktoś musi)

      1/2 szklanki orzechów nerkowca

      4 pomidory bez skórki (poza sezonem z puszki)

      1 zielona papryczka chilli

      kawałek imbiru (mniej więcej 2 na 2 cm)

      3 łyżki oleju (lub ghee)

      1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego

      1/2 niedużej cebuli (w oryginalnym przepisie 1/8 łyżeczki asafetydy, ale niestety nie posiadałam)

      1 liść laurowy

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka startych nasion kolendry 

      1/2 łyżeczki kurkumy

      1/4 łyżeczki chili w płatkach

      3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)

      1 łyżeczka cukru

      szczypta soli

      2 łyżki posiekanej kolendry

       

      wykonanie:

      1. Panir kroimy w kostkę.

      2. Orzechy nerkowca wrzucamy do blendera i mlemy na miałko. Najlepiej jeśli uda się uzyskać konsystencję masła, ale proszek też da radę.

      3. Zmielone nerkowce przekładamy do innego naczynia, a w blenderze miksujemy pomidory, obrany imbir, oraz zielone chilli.

      4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy panir, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyjmujemy go na talerz, tak aby tłuszcz pozostał na patelni

      5. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy nasionka kminu i listek laurowy. Wszystko razem przesmażamy chwilę.

      6. Dodajemy puree pomidorowe, kurkumę, nasiona kolendry, słodką paprykę i chilli w płatkach. Smażymy około 2-3 minut. Sos nieco zredukuje, a pomidory mogą oddzielać się od tłuszczu.

      7. Dodajemy cukier, zmielone nerkowce oraz jogurt. Mieszamy, aż składniki się połączą i dodajemy niecałą szklankę wody (najlepiej ciepłej)

      8. Na koniec z powrotem dodajemy panir na patelnie i smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż sos nabierze aksamitnej konsystencji.

      9. Podajemy z chlebkami naan lub ryżem posypane posiekana kolendrą

       

      Inspirację do wykonania dania znalazłam na stronie manjulaskitchen.com

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Panir w pikantnym sosie orzechowo-pomidorowym (shahi paneer)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 stycznia 2014 07:34

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa