Wpisy otagowane „soczewica”

  • czwartek, 27 kwietnia 2017
    • Wegański pasztet z soczewicy czerwonej

      Niektórzy twierdzą, że sfomułowania wegański pasztet lub wegańskie kotlety to oksymorony. Ale w sumie gdzie to jest zapisane, że pasztet, kotlet, burger czy gulasz to potrawy tylko i wyłącznie mięsne? W definicji tych potraw kluczowy jest sposób wykonania, a nie zaś składniki, które zmieniają się w zależności od upodobań.

      Ten konkretny pasztet jest jednym w moich ulubionych. Delikatny w smaku, lekko kremowy. Nadaje się na kanapki jak do jedzenia samodzielnie. Po prostu wypróbujcie :)

       

       

      pasztet bez mięsa

       

       

      składniki:


      1 łyżka oleju kokosowego

      1 cebula

      1 por

      1 spora marchewka

      1-2 ząbki czosnku

      kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

      ćwiartka selera korzeniowego

      2 szklanki soczewicy

      1 łyżeczka kurkumy

      pół łyżeczki pierzu cayenne (niekoniecznie)

      pół łyżeczki czarnego pieprzu

      3 łyżki soku z cytryny

      1 łyżka sosu sojowego 

       

      wykonanie:


      1. Cebulę i por pokroić w pióra, czosnek w plasterki, a marchew, imbir i seler zatrzeć na tarce. 

      2. W garnku lub na sporej patelni rozgrzać olej kokosowy i na średnim ogniu podsmażyć na nim warzywa dodając kolejno cebulę, czosnek, por i na końcu marchewkę i seler. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną.

      3. Soczewicę ugotować pod przykryciem w trzech szklankach osolonej wody. Powinna zmięknąć i wchłonąć całą wodę. Zajmie to około 15 minut. Jeśli woda wyparuje wcześniej można dodać nieco wrzątku z czajnika. 

      4. Warzywa oraz soczewicę zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy łącznie z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i wymieszać.

      5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.

      6. Zapiekać godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

      7. Pozostawić do całkowitego wystudzenia i przechowywać w lodówce.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Wegański pasztet z soczewicy czerwonej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 kwietnia 2017 10:59
  • niedziela, 18 grudnia 2016
    • Świąteczny kulebiak z kapustą, grzybami i soczewicą

      Świeżo upieczone, pachnące, domowe ciasto ma w sobie coś magicznego. Smakuje nawet z najprostszym farszem. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. 

      Właśnie dlatego w tym roku zamiast pieczonych pierogów zdecydowałam się upiec kulebiaki. Będą stanowiły nie tylko piękną, rustykalną ozdobę stołu, ale również pyszny dodatek do barszczu zamiast pasztecika. 

       

       

       

       

      składniki:


      ciasto:

      600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej

      1 opakowanie drożdzy suszonych

      1 płaska łyżka cukru

      1 łyżeczka soli

      2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem

      220 ml maślanki

      50 ml rozpuszczonego masła (jedna, kopiasta łyżka masa w temperaturze pokojowej)

       

      farsz:

      pół kilograma kapusty kiszonej

      garść suszonych grzybków leśnych

      pół szklanki zielonej soczewicy

      1 duża cebula

      1 łyżeczka tymianku

      pół łyżeczki zmielonego pieprzu

      łyżka oleju do smażenia

       

      wykonanie:

      1. Zaczniemy od farszu. Grzyby umieszczamy w sporym kubku i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i pozostawiamy na około 15 minut.

      2. Cebulę kroimy w kostkę. W niedużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli i nabierze złotawego koloru wlewamy do garnka szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soczewicę, tymianek i szczyptę soli. Gotujemy minimum 20 minut, tak aby soczewica zmiękła i wchłonęła całą wodę. 

      3. Kapustę umieszczamy w średnim garnku, zalewamy wodą, w której moczyły się grzybki. A same grzyby kroimy dość drobno i dodajemy do kapusty. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 1,5h lub do momentu, gdy kapusta zmięknie i odparuje cały płyn. Jeśli podczas gotowania woda wyparuje szybko, a kapusta będzie jeszcze twardawa można oczywiście dolać odpowiednią ilość wody. 

      4. Gdy soczewica i kapusta zmiękną łączymy je razem i mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.

      5. Przystępujemy do zrobienia ciasta. Mąkę mieszamy w misce z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodajemy 2 jajka, rozpuszczone masło oraz lekko podrzaną maślankę. Można wstawić ją na 30 sekund do mikrofali lub podrzać w małym garnuszku. Powinna ona być ciepła, ale nie gorąca. Wszystkie składniki mieszamy, aż z grubsza się połączą, a następnie wykładamy na stolnicę i porządnie zagniatamy około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i ładnie odchodzące od ręki. Jeśli jest zbyt lepkie należy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 

      6. Po godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy cienko na duży prostokąt o wymiarach mniej więcej 60x30 cm. Jeśli prostokąt wyszedł Wam symetryczny to odkrawacie pasek o szerokości 10 cm, a jeśli jest niesymetryczny to obetnijcie te nie pasujące części. Skrawki przydadzą się do wycięcia ozdób. 

      7. Prostokat kroimy w poprzek na pół. Każdą z połówek pokrywamy cienką wartswą farszu i zwijamy w roladę. Ważne, aby miejsce łączenia znalazło się na spodzie. Z reszty ciasta wycinamy dowolne ozdoby. Zrobiłam gwiazki foremkami do wyrawania ciastek i pierników. Ważne, aby każdy element posmarować od spodu małą ilością wody i przykleić starannie do kulebiaka. 

      8. Kulebiaki można piec poprostu na płaskiej blaczce lub w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach. Do przygotowania tych kulebiaków użyłam foremek keksowych o wymiarach 8x27cm, bo to rozwiązanie wydawało mi się bezpieczniejsze, aby ciasto drożdżowe nie zaczęło się rozrastać w dziwnych kierunkach w niekontrolowany sposób. Jednak rosło w miarę regularnie, więc jeśli nie macie takich foremek płaska blacha się sprawdzić. Przed pieczeniem posmarowałam je rozkłóconym jajkiem. 

      9. Foremki umieściłam w zimnym piekarniku, który ustawiłam na 180 stopni. W trakcie gdy piekarnik sie rogrzewał kulebiaki ładnie wyrosły. Pieczemy je około 40 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru. 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 grudnia 2016 21:48
  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • Pieczone pulpety z soczewicy i pieczarek z tymiankiem

      Na moim balkonie tymianek kwitnie jak szalony. Jeśli nie macie balkonowych lub parapetowych ogródków z ziołami to polecam. To wielka radocha pielęgnować roślinki  i patrzeć jak z każdym dniem rozpychają się bardziej i bardziej to w górę, to na boki. Za każdym razem, gdy wychodzę na balkon czuję ich odurzający aromat i buzia po prostu sama się śmieje. Że nie wspomnę, jak fajnie przyprawia się potrawy zieleninką świeżo podskubaną z krzaczka.

      Tymianek to jedno z moich ulubionych ziół. Najbardziej pasuje do dań z soczewicy, grzybów oraz do pomidorów. Bardzo dobrze dorzucić go na przykład do risotto. Jeśli macie swoje ulubione połączenia z tymiankiem, to chętnie posłucham podpowiedzi, bo szukam nowych inspiracji.

      Dziś przepis na pulpety z piekarnika. Dzięki takiej formie przygotowania,  pozostają lekkie i nietuczące. W smaku natomiast są bogate i kokretne. Polecam!

       

       

      soczewica przepis wegetariańskie i wegańskie

       

       

       

      składniki na 12 pulpetów (3 porcje):


      1 szklanka zielonej soczewicy

      200g pieczarek

      garść suszonych grzybów

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju (np. kokosowego rafinowanego lub innego do smażenia)

      2 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, należy dosolić masę na pulpety)

      1 płaska łyzeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

      1 łyżka listków (bez łodyżek!) świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)

      ok. pół szklanki mąki z ciecierzycy

       

      sos:

      1 łyzka oleju

      puszka pomidorów dobrej jakości (lub dwie szklanki świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę)

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      1 mała marchewka

      1 łyżeczka słodkej papryki

      pół łyżeczki pieprzu cayenne (można zastąpić czarnym)

       

      dodatkowo 3/4 szklanki kaszy jaglanej (pulpety dobrze smakują równiez z makaronem jesli wolicie)

       

      wykonanie:

       

      1. Suszone grzyby umieszczamy w kubku, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na minimum 15 minut.

      2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki, a pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody, bo będzie potrzebna!) i kroimy w kostkę.

      3. W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy pół minutki mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pieczarki, grzyby i smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy sos sojowy i tymianek.

      4. Do wody po grzybach dodajemy czystą wodę tak, aby w sumie otrzymać 1,5 szklanki płynu. Całość wlewamy do garnka z pieczarkami. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy soczewicę. Całość gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie całkowicie miękka i wchłonie cały płyn (około 20 minut). Pozostawiamy, aby całość lekko przestygła. Nie musi być kompletnie zimna, ale gorąca będzie parzyć w dłonie podczas formowania pulpetów.

      5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni.

      6. Gdy soczewica z grzybami lekko przestygnie dodajemy mąkę z cieciorki. Mieszamy. Z masy formujemy kulki o wielkości moreli. Jeśli masa jest zbyt rzadka/miękka, aby formować pulpety należy dodać więcej mąki z cieciorki.

      7. Uformowane pulpety umieszczamy na blaszce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

      8. Gdy pulpety siedzą w piekaniku przygotowujemy sos. Cebule kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a obraną marchewkę ściemy na tarce o grubych czkach. W garnku na średnim ogniu rozgrzemy olej. Podmażamy cebule do zeszklenia, dodajemy czosnek a po 30 sekundach marchew. Wszystko razem podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

      9. Gotujemy kaszę jaglaną według tego przepisu: klik!

      10. Gotowe pulpety podajemy z kaszą i sosem. Można je dodatkowo posypać świeżym tymiankiem (listkami lub kwiatkami)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pulpety z soczewicy i pieczarek z tymiankiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 12:42
  • środa, 02 grudnia 2015
    • Pieczone pierogi pełnoziarniste z soczewicą

      Z racji, że mamy grudzień dzisiejszy przepis będzie poniekąd propozycją już trochę bardziej w światecznym klimacie. Tak się składa, że co roku w okolicach grudnia pojawia się u mnie nowy pomysł na pieczone pierogi. Możecie zerknąć również na propozycje z ubiegłych lat:

      Pieczone pierogi z pieczarkami

      Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

      I może trochę mniej świątecznie, ale równie pysznie:

      Pieczone pierogi z jesiennym farszem 

      Pieczone pierogi ze szpinakiem

      Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je tak po prostu bez okazji. Z surówka i sosem czosnkowym będą stanowiły obiad. Są też fajnym dodatkiem do zupy, na przykład do czystego barszczu, zamiast pasztecika. Sprawdzą się również jako przekąska na imprezę, bo są takie akurat do ręki. 

      Dla urozmaicenia i dla lepszych walorów odżywczych tę wersję przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz stanowi aromatyczna soczewica doprawiona kminem rzymskim i wędzoną papryką. 

       

       

       

       

      składniki na około 40 sztuk:

       

      farsz:

      łyżka oleju rzepakowego

      pół łyżeczki kminu rzymskiego

      1 średnia cebula

      3 ząbki czosnku

      1,5 szklanki zielonej soczewicy

      ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne

      łyżeczka łagodnej papryki wędzonej (opcjonalnie)

       

      ciasto na pierogi:

      200ml kefiru lub maślanki

      50ml oleju

      1 jajo (+ 1 do posmarowania pierogów przed pieczeniem)

      600g mąki pszennej pełnoziarnistej

      7g drożdży suchych

      łyżeczka cukru

      pół łyżeczki soli

      łyżeczka suszonego tymianku

      kilka łyżek słonecznika do posypania pierogów przed pieczeniem

       

      wykonanie: 

       

      1. W średnim garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy poszatkowaną cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz nasiona kminu. Smażymy jeszcze 30 sekund. Wlewamy do garnka 3 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy soczewicę, pieprz cayenne oraz szczyptę soli. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. Ugotowaną soczewice pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy. Nie zupełnie na gładko, ale tak, aby były widoczne kawałki ziaren soczewicy.

      2. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy około 10 minut, aż osiągnie ono gładką konsystencję i będzie ładnie odchodziło od ręki. Jeśli jest lepkie można dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 1,5h.

      3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na placek o grubości 4-5 milimetrów. Wykrywamy koła o średnicy około 10cm. Na każdym z nich kładziemy łyżkę farszu i sklejamy bardzo dokładnie brzegi pieroga. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 15 minut.

      4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy pierogi roztrzepanym jajkiem, posypujemy słonecznikiem i pieczemy około 20 minut, aż skórka się zrumieni.

       


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi pełnoziarniste z soczewicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2015 09:29
  • piątek, 05 czerwca 2015
    • Wiosenny jednogarnkowiec z młodej kapusty

      Jeśli ktoś lubi i czyta moje wstępy, to dziś nie poczuje się usatysfakcjonowany. Przepraszam serdecznie, ale pogoda tak śliczna, że szkoda mi ją marnować na dłuższe "posiedzenia" przed komputerem. Wrzucam Wam na szybko bardzo smakowity przepis z wykorzystaniem młodej kapusty. Tak gdyby Wam zostało trochę kapusty po zrobieniu jaglanych gołąbków i nie wiedzielibyście co z nią uczynić. Dla mnie przebój tej wiosny - robiłam juz trzy razy i na pewno na nich nie skończę. 


       



      składniki:


      pół główki młodej kapusty

      trzy czwarte szklanki czerwonej soczewicy

      1 marchewka

      pół selera

      1 duży ziemniak (niekoniecznie)

      pęczek koperku

      1 duży por lub dwa małe (jasna część)

      1 ząbek czosnku

      łyżka oleju do smażenia (użyłam kokosowego)

      sól i pieprz


      wykonanie:


      1. Por i marchewkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaka w kostkę, a kapustę szatkujemy.

      2. W sporym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pora, aż nabierze miejscami złoto brązowego koloru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażamy mieszając przez pół minuty. 

      3. Wlewamy do garnka 3 szklanki wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, marchew, ziemniaka, seler i kapustę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.

      4. Następnie dodajemy soczewicę i wszystko razem gotujemy do pożądanej miękkości.

      5. Koperek siekamy drobno i dodajemy do gorącej zupy po zakończeniu gotowania. 

      6. W razie konieczności doprawiamy do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wiosenny jednogarnkowiec z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      piątek, 05 czerwca 2015 09:19

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa