Wpisy otagowane „piwo”

  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Czeskie rogaliki na piwie

      Każdy kto mnie zna wie, że jestem prawdziwie zakochana w Czechach. Jestem pewna, że to właśnie tam miałam się urodzić, ale mój przyrodzony pech pomyłkowo rzucił mnie kilkaset kilometrów za daleko na północ. To dla mnie kraj, w którym nie ma grawitacji, mniej odczuwam tam głód i zmęczenie, ale gdy w końcu zasnę to w głowie słyszę czeskie słowa, które są dla mnie najpiękniejszą melodią. Ten malowniczy kraik pełen ludzi, którzy potrafią cieszyć się codziennością i jak pisze Mariusz Szczygieł ponad wszystko umiłowali sobie spokój, po prostu mnie zauroczył. Ot, takie moje osobiste dziwactwo - zaawansowana czechofilia :) Mogłabym tę odę do czeskości kontynuować bez końca, ale nie o tym dziś chciałam Wam napisać.

      Czy pamiętacie, że kiedyś można u nas było kupić takie podłużne, drożdżowe rogaliki? Jeśli tak, to jesteście przynajmniej tak starzy jak ja. Pamiętam, że jako mała dziewczynka (a jak wiadomo dzieci wszystko biorą bardzo dosłownie) nie mogłam pojąć dlaczego to nazywane jest rogalikiem chociaż wcale nie ma charakterystycznego dla rogala kształtu podkowy. Dziś takie podłużne bułki są u nas nazywane co najwyżej paluchami, ale w Czechach są to nadal rogaliki, a właściwie rohliky. I kto choć raz był w Czechach lub chociażby oglądał film "Nuda v Brne" na pewno zauważył, że rohliky to jeden z najpopularniejrszych wypieków w czeskich sklepach.

      Dziś przedstawię Wam rohliky upieczone według oryginalnego czeskiego przepisu: klik!. Dzięki temu, że zawierają piwo wydały mi się najbardziej czeskie z czeskich. Dodatkowo posypane są kminkiem i grubą solą. Można je jeść jak bułki lub po prostu chrupać same jako przekąskę. Zapach świeżego pieczywa z delikatną, piwno-słodową nutą - bezcenny. 

       

      CZESKIE ROGALIKI NA PIWIE

      (Pivní rohlíky)

       

      bułki na piwie, przekąska do piwa


       

      składniki:

      500g mąki poznańskiej

      230ml jasnego piwa w temperaturze pokojowej

      2 jajka

      100ml oleju

      szczypta soli

      7g suchych drożdży

      płaska łyżka cukru

      do posypania kminek oraz gruba sól (lub mak)

       

      wykonanie:

      1. Jeżeli zagniatacie ciasto przy użyciu robota lub maszyny do chleba wlejcie do misy piwo, olej, wbijcie jedno jajko i jedno żółtko, następnie wsypcie mąkę i zróbcie w niej dołek i wsypcie do niego cukier i drożdże. Na koniec dodajcie sól tak aby nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami. Jeśli zagniatacie ciasto ręcznie kolejność jest dokładnie odwrotna - najpierw wysypujemy mąkę, w której robimy spory dołek i po kolei dodajemy "mokre" składniki zasypując je stopniowo mąką. Ciasto musi być dobrze wyrobione około 10-12 minut ręcznie lub 8-10 maszynowo. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.

      2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Jest dość lepkie dlatego należy je podsypać mąką i podzielić na 12 równych części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy (podsypując w miarę potrzeby mąką) Na owalny placek o długości mniej więcej 25 cm. A następnie zwijamy rogalik tak jak na tym filmiku: klik!

      3. Gotowe rogaliki układamy w odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je pozostałym białkiem rozmieszanym z piwem i posypujemy kminkiem i solą. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


      czeskie rogaliki


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Czeskie rogaliki na piwie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 09:01
  • niedziela, 26 maja 2013
    • Szparagi w cieście piwnym

      Bardzo mnie cieszy, że w Polsce tak chętnie korzystamy ze składników sezonowych. Osobiście niecierpliwie czekam na moment, gdy na straganach zrobi się naprawdę kolorowo, ale już teraz trwa sezon na jeden z moich ulubionych składników, który mogłabym jeść na okrągło, a mianowicie na szparagi. Podobno kilkanaście lat temu szparagi były bardzo popularne tylko w zachodnich województwach Polski. Przejęliśmy to zapewne od Niemców, którzy są bodaj największymi smakoszami tych roślin. I faktycznie, u mnie w domu krem szparagowy królował w maju, odkąd sięgnę pamięcią, a parę lat wstecz znajomi którzy przyjechali do Poznania na studia z innych części Polski ku mojemu zdumieniu wyznali, że nigdy nie jedli szparagów! Teraz to już chyba się wyrównało, patrząc chociażby na ilość świetnych przepisów na szparagi, które można znaleźć w sieci. No to dzisiaj ku chwale Niemców, od których najprawdopodobniej przywędrowały do nas przepyszne szparagi połączę je z drugim regionalnym przysmakiem, a mianowicie z piwem. Zapraszam!

       


      SZPARAGI W CIEŚCIE PIWNYM


       

       

      składniki:

      pęczek zielonych szparag (w miarę możliwości cienkich)

      150ml piwa

      5-6 łyżek mąki (dałam 4 łyżki pszennej i dwie gryczanej)

      sól, pieprz

      600ml oleju słonecznikowego

       

      wykonanie:

      1. Piwo mieszamy z mąką, solą i pieprzem. Może być ono prosto z lodówki wówczas zimne ciasto po zetknięciu z gorącym tłuszczem wytworzy pęcherzyki powietrza i będzie jeszcze bardziej chrupiące. 

      2. Na patelni lub w garnku, którego średnica jest trochę większa niż długość szparag rozgrzewamy olej.

      3. Szparagi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy zdrewniałe końce. 

      4. Każdy ze szparagów zanurzamy w cieście, a następnie umieszczamy w gorącym tłuszczu. Nie wrzucajcie na tłuszcz zbyt wiele szparagów na raz, bo się posklejają. Muszą być zachowane odstępy po między nimi. Gdy widzicie, że ciasto zaczyna się rumienić odwracamy na drugą stronę. Smażymy na ciemnozłoty kolor. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Szparagi w cieście piwnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 maja 2013 09:29

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa