Wpisy otagowane „masło orzechowe”

  • sobota, 29 kwietnia 2017
    • Zdrowy sernik "snickers"

      Jakiś czas temu koleżanka podesłała mi link do super grzesznego sernika o smaku snickersowym, na bazie mascarpone, pod grubą warstwą karmelu i czekolady. Czyste szaleństwo! Na taki akt odwagi jak jego wykonanie nie byłam w stanie się zdobyć, bo znam swoje łakomstwo i wiem, że tak długo podchodziłabym do lodówki, aż ta tona cukru i miliard kalorii zostałyby pochłonięte. Zainspirował mnie on natomiast do stworzenia zdrowszej wersji sernika ala snickers. Również jest bardzo konkretny w smaku. Nie jest to lekki, niskokaloryczny wypiek, ale za to pozbawiony białego cukru i bogaty w białko. Użyłam orzeszków i masła orzechowego bez soli i cukru, ale aby zachować słonawy smak posypałam go delikatną solą morską w płatkach. Fajnym elementem jest daktylowa masa "krówkowa", którą możecie wykorzystać również do innych deserów. 


       

      dietetyczne słodyczne

       

      składniki na małą tortownicę 18cm:*


      masa sernikowa:

      500g twarogu półtłustego

      1 kopiastych łyżek masła orzechowego (bez soli i cukru)

      pół szklanki ksylitolu

      2 jajka

      opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym (niekoniecznie)

      polewa "karmelowa":

      150g daktyli

      pół puszki mleka kokosowego

      dodatkowo:

      spora garść orzeszków ziemnych bez soli i cukru

      70g gorzkiej czekolady bez cukru

      łyżeczka soli morskiej w płatkach (jeśli nie macie możecie dodać szczyptę zwykłej soli do polewy "karmelowej"

      *Możecie upiec sernik z podwójnej iloścci składników w tortownicy 24 cm

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę.

      2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

      3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę serową i pieczemy 50 minut, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to robię pisałam tutaj.

      4. Daktyle parujemy około 15 minut, aż zmiekną (można użyć parowaru lub po prostu garnka z sitkiem i pokrywką). Następnie blendujemy je wraz z mlekiem kokosowym na gładką masę.

      5. Upieczony i przestudzony sernik smarujemy polewą z daktyli, posypujemy orzeszkami i polewamy czekoladą. Zanim czekolada zastygnie posypujemy całość delikatnie solą morską w płatkach.

       

      sernik z masłem orzechowym

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 29 kwietnia 2017 11:05
  • środa, 11 stycznia 2017
    • Aromatyczny gulasz z batatów i czerwonej fasoli z masłem orzechowym

      Jeśli zastanawiacie się co zrobić z batatów lub jak kto woli słodkich ziemniaków gorąco polecam Wam ten przepis. To ciekawe i proste danie jednogarnkowe, które przygotowuję już chyba czwarty raz tej zimy. Rozgrzewa, syci i jest bardzo smaczne. Słodkawe bataty fajnie komponują się z masłem orzechowym zwłaszcza, że całość przełamuję pikantnym pieprzem cayenne. To mój zdecydowany faworyt w tym sezonie, zwłaszcza, że Biedronce słodkie ziemniaki są prawie cały czas w ofercie za 8zł. Danie spokojnie można jeść samodzielnie, bo jest wystarczająco sycące, ale jeśli bardzo lubicie i chcecie można podać je z ryżem lub pieczywem. 

       

      przepisy fit co można jeść podczas diety redukcyjnej

       

       

      składniki:

      1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego lub innego do smażenia

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

      2 łyżeczki kurkumy

      800 gramów batatów

      250 gramów  czerwonej fasoli ugotowanej (lub jedna puszka)

      1 puszka dobrej jakości pomidorów

      1 czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej gładkiego, nie crunchy, bez soli i cukru)

      1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne (lub inna ilość zgodna z indywidualnymi upodobaniami)

       

      wykonanie: 

       

      1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. 

      2. W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i imbir, a po krótkiej chwili kurkumę. Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze dosłownie pół minuty cały czas mieszając. Całość zalewamy kubkiem wody (około 300ml) i doprowadzamy do wrzenia. 

      3. Wrzucamy do garnka pokrojone ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Bataty powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się. Następnie dodajemy pomidory, fasolę, a na koniec masło orzechowe. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem cayenne. 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczny gulasz z batatów i czerwonej fasoli z masłem orzechowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 11 stycznia 2017 18:31
  • niedziela, 27 listopada 2016
    • Fit Michałki bez cukru

      Jeśli szukacie zdrowych zamienników dla ulubionych, tradycyjnych słodyczy ten przepis na pewno się Wam spodoba. Fit Michałki nie zawierają białego cukru, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, a przede wszystkim są bajecznie pyszne! I gdzie te czasy kiedy myśleliśmy, że wszystko co daje przyjemność musi być nielegalne, niemoralne lub tuczące? 

      Fit Michałki muszą być przechowowywane w lodówce, aby zachować zwartą konsystencję. Wiem, że klasyczne Michałki nie zawierają migdałów. Ja je bardzo lubię i dodałam dla wzbogacenia smaku. Dla bardziej ortodoksyjnych michałkożerców podałam alternatywy w postaci orzechów. 

       

      domowe michałkibez cukru

       

      składniki na około 14 sztuk:


      200 gramów mielonych migdałów (kupuję migdały tarte, ale można kupić całe i zmielić je w blenderze. Można zamienić je na mielone orzechy włoskie lub fistaszki)

      4 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)

      1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

      1 miarka odżywki białkowej waniliowej

      3 łyżki ksylilotu

      100g czekolady na polewę (użyłam mlecznej bez cukru, dobrze sprawdzi się również gorzka)

       

      wykonanie: 

      1. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Najlepiej wyrobić masę dłońmi dzięki czemu pod wpływem ciepła rąk olej i masło nabiorą bardziej płynnej konsystencji, a ksylitol się rozpuści. Jeśli podobnie jak ja nie lubicie mieć oblepionych rąk, polecam użyć rękawiczek jednorazowych. 

      2. Gotową masę przekładamy do dowolnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Użyłam ceramicznej foremki do lasagne o wymiarach: 19x12cm.  Wyrównujemy i wkładamy na 3 godziny do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.

      3. Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. 

      4. Wyjmujemy zastygnięty michałkowy blok i kroimy go na prostokąty wielkością zbliżone do Michałków. Każdego cukierasa polewamy czekoladą. Aby uzyskać taki wzorek jak na zdjęciach użyłam jednorazowego rękawa cukierniczego. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Fit Michałki bez cukru”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 listopada 2016 15:17
  • sobota, 24 września 2016
    • Zdrowa szarlotka fit z migdałami i masłem orzechowym (bezglutenowa i wegańska)

      Patrzycie na ten przepis na fit szarlotkę i zastanawiacie się czy jest tak dobra jak tradycyjna? Jest lepsza! Zapewniam Was, że tak pysznego jabłecznika jeszcze nie jedliście. Ciasto pozostaje kruche przez kilka dni dzięki chrupkości migdałów, a masło orzechowe super komponuje się ze smakiem kwaskowych jabłek. Dodatkowo nie zawiera cukru, glutenu i jest wegańskie.

      Duże znaczenie dla smaku ma to, jakich jabłek użyjecie. Większość tradycyjnych jabłek deserowych jest zbyt słodka na szarlotkę i w rezultacie ciasto może wyjść mdłe. Najlepsze wypieki jabłkowe wychodzą z Antonówek lub Szarej Renety, które może nie są piękne i jedzone na surowo wykręcają twarz z powodu kwaśnego smaku. Natomiast w szarlotce sprawdzaja się świetnie. Jeśli naprawdę nie uda się Wam ich nigdzie kupić dodajcie do jabłek sok z połówki cytryny.

       szarlotka wegańska bez cukru bezglutenowa dietetyczne słodycze

       

      składniki na tortownicę 28cm

      ciasto:

      1 szklanka masła orzechowego (bez soli i cukru)

      1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego

      1,5 szklanki mąki kokosowej

      200g (niecała szklanka) zmielonych migdałów (można kupić od razu zmielone)

      1/3 szklanki ksylitolu

      4 łyzki mazeiny

      masa jabłkowa:

      1,8kg jabłek (Antonówek lub Szarej Renety)

      1-2 łyżki cynamonu

      pół szklanki ksylitolu (lub więcej jeśli lubicie słodycz)

       

      wykonanie:

      1. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do garnka wraz z cynamonem i ksylitolem. Prażymy kilka minut na średnim ogniu.

      2. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce, mieszamy łyżką, a następnie krótko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

      3. Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni bez termoobiegu.

      4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną kruszymy (jeśli mocno stwardnieje można też zetrzeć je na tarce) na spód tak, aby dno tortownicy było w miarę równomiernie pokryte i lekko dociskamy. Pieczemy przez 15 minut.

      5. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie kruszymy drugą część ciasta.  Wszystko razem pieczemy jeszcze 30-40 minut. Wierzch powinien lekko się zrumienić.

       

      jabłecznik z orzechami

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowa szarlotka fit z migdałami i masłem orzechowym (bezglutenowa i wegańska)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 24 września 2016 08:11
  • wtorek, 13 października 2015
    • Wegański omlet z masłem orzechowym i bananem - śniadanie biegacza

      Słuchajcie, jeśli do tej pory nie przekonałam Was jeszcze jak wspaniałym i uniwersalnym składnikiem jest mąka z cieciorki, to danie po prostu musi Was upewnić w tym przekonaniu. Ciecierzyca w bardzo wielu sytuacjach zastępuje jajka, więc pomyślałam, że będzie świetną bazą do zrobienia omleta. Najpierw kombinowałam z pianą ubitą z wody po ciecierzycy,  bo chciałam, aby omlet zachował charakterystyczną dla niego puszystość. Niestety ten eksperyment nie powiódł się. Z pomocą przyszedł mi jeden z hinduskich kanałów na Youtube, którego autorka przygotowywała taki właśnie omlecik z mąki z ciecierzycy. Podstawowy przepis jest banalnie prosty. Mieszamy mąkę pół na pół z wodą i dodajemy szczyptę soli. W zależności czy chcemy przygotować omlet słodki czy wytrawny dodajemy stosowne przyprawy. Ja swój doprawiłam cynamonem i kurkumą, ale jeśli planujecie słone dodatki, można również wymieszać go z odrobiną curry, drobno posiekanymi ziołami lub szczyptą chilli. 

      Pomysł na dodatki podsunął mi Rafał Maślak. Możecie go kojarzyć, ponieważ w zeszłym roku otrzymał tytuł Mistera Polski. I właśnie ten, wspomniany przeze mnie przystojniak rekomendował omlet z bananem i masłem orzechowym jako swoje ulubione śniadanie, które jada praktycznie codziennie rano. Ponieważ połączenie masła orzechowego i bananów jest jednym z moich ulubionych (może pamiętacie jeszcze lody o tym smaku? klik!) nie omieszkałam go przetestować w wersji omletowej. Rafał – przyznaję Ci rację! To najsmaczniejsze śniadanie jakie do tej pory jadłam! Dziękuję za inspiracje. Swoją drogą odnoszę wrażenie, że Rafał to bardzo fajny i skromny chłopak. Trochę to krzywdzące, że ładnych ludzi często niesprawiedliwie i automatycznie oceniamy jako próżnych i pustych. Niestety sama się czasem na tym łapie, że w ten sposób upraszczam sobie świat.

      Pewnie zastanawiacie się dlaczego tytuł zawiera informację, że jest to śniadanie biegacza. Nie znalazła się tam przypadkowo, ponieważ omlet jest bardzo sycący i daje prawdziwego, energetycznego kopa! Wszystkie składniki są jak najbardziej zdrowe i polecane sportowcom, natomiast są również dosyć kaloryczne, więc szczególnie polecam go osobom, które prowadzą aktywny tryb życia. A „kanapowcom” również takie śniadanko nie zaszkodzi, ale myślę, że nie częściej niż raz, dwa razy w tygodniu. 

       


       

      Składniki na jedną porcję:

      pół szklanki mąki z ciecierzycy

      pół szklanki wody

      szczypta soli

      ćwierć łyżeczki kurkumy

      pół łyżeczki cynamonu

      odrobina oleju kokosowego

      Dodatki:

      1 nieduży banan

      1 łyżka masła orzechowego

      1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można go zastąpić syropem z agawy, syropem klonowym lub daktylowym)

      1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 

       

      Wykonanie:

      1. Rozgrzewamy patelnię na średnim i ogniu i prażymy na niej orzechy. 

      2. Orzechy przesypujemy na talerzyk, a patelnię delikatnie smarujemy odrobiną oleju kokosowego. 

      3. Wodę mieszamy z mąką z cieciorki, cynamonem, kurkumą i szczyptą soli. Dokładnie roztrzepujemy, żeby nie było grudek.

      4. Wylewamy powstałą masę na patelnię i smażymy na złoto z obydwu stron.

      5. Wykładamy omlet na talerz smarujemy masłem, układamy plasterki banana i składamy na pół.

      6. Wierzch omleta polewamy miodem i posypujemy uprażonymi wcześniej orzechami. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegański omlet z masłem orzechowym i bananem - śniadanie biegacza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 października 2015 07:36

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa