Wpisy otagowane „tymianek”

  • pi±tek, 08 listopada 2013
    • Zupa ziemniaczana - tanio i z klas±

      Lubię takie potrawy, które nie wymagaj± dużo czasu ani drogich, wyszukanych składników, a mimo to smakuj± jak danie z dobrej restauracji. Gdybym miała knajpę na pewno umie¶ciłabym w menu taka zupę ziemniaczano-porow±. Jest pełna bogatego aromatu - pocz±wszy od czosnku przesmażonego na masełku, poprzez duszone pory, a  skończywszy na ziołowym wykończeniu majerankiem i tymiankiem. Syci i przyjemnie rozgrzewa. Możecie zajadać j± z chlebem lub grzankami, choć moja dzisiejsza propozycja to domowe chipsy, które zrobicie w 10 minut. 

       


       

      składniki:

      5 dużych ziemniaków

      2 pory

      2-3 z±bki czosnku

      czubata łyżeczka suszonego tymianku

      łyżeczka suszonego majeranku

      sok z połowy cytryny

      łyżka masła

      pieprz, sól do smaku

      na chipsy:

      1-2 ziemniaki

      olej

      sól, tymianek

       

      wykonanie:

      1. Pory kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Można je również zatrzeć na tarce robota kuchennego. Nie to większego znaczenia, bo i tak na koniec je zmiksujemy.Im mniejsze kawałki tym szybciej się ugotuj±.

      2. W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy przez 30 sekund przeci¶nięty przez praskę lub posiekany czosnek. Następnie dorzucamy pory i mieszamy. Wszystko razem przesmażamy aż por odrobinę zmięknie i dodajemy ziemniaki. Wlewamy 1 litr wody. Dodajemy tymianek, majeranek, szczyptę soli i pieprzu  i doprowadzamy do wrzenia. Wszystko razem gotujemy, aż ziemniaki zmiękn± - około 15 minut.

      3. Pozostawiamy zupę do wystygnięcia, a następnie miksujemy na gładki krem. Je¶li konsystencja będzie dla Was zbyt gęsta możecie dodać trochę wody. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie potrzeby dodajemy soli i pieprzu.

      4. Aby zrobić chipsy ziemniaki kroimy ostrym nożem lub obieraczk± najcieniej jak się da. Układamy na blaszce. Smarujemy olejem, solimy, posypujemy tymiankiem i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana - tanio i z klas±”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      pi±tek, 08 listopada 2013 08:02

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa