Wpisy otagowane „bakłażan”

  • poniedziałek, 28 listopada 2016
    • Wegańskie, zapiekane roladki z bakłażana i tofu

      Nie jestem jakąś obsesyjną pożeraczką tofu. Do tej pory gościł w mojej kuchni raczej sporadycznie, ale odkąd można go kupić w Lidlu i do tego często w zawrotnej cenie 2,99zł kupuję go trochę częściej. Na ten obiad załapał się również lidlowy przecier z suszonych pomidorów, który został bodajże po tygodniu hiszpańskim. Jeśli nie uda się Wam go upolować nie przejmujcie się - tradycyjny przecier też się sprawdzi. 

       

      wegański obiad

       

       

       składniki:

      1 duży bakłażan

      2 opakowania tofu (użyłam bazyliowego)

      1 łyżka oliwy

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka płatków drożdżowych (nie są konieczne, ale wzbogacają smak)

      pół łyżeczki soli

      łyżka soku z cytryny

      2 łyżki posiekanej bazyli

      1 słoik przecieru pomidorowego (użyłam takiego z suszonych pomidorów, ale zwykła passata też może być)

      100g sera wegańskiego do pizzy

       

      wykonanie: 

      1. Bakłażana kroimy wzdłuż na bardzo cienkie paski. Takie, które dadzą sie swobodnie rolować, czyli niegrubsze niż 3-5mm. Najwygodniej jest przeciąć bakłażana wzdłuż na połowy, każdą z nich położyć płaską częścią na desce i z góry ścinać cienkie plastry ostrym nożem. Pierwszy można wyrzucić, bo będzie to praktycznie sama skórka. Każdy plaster posypujemy dość mocno solą i pozostawiamy na 15-20 minut, aby puściły soki.

      2. Tofu blendujemy z płatkami drożdżowymi, oliwą, czoskniem, solą i sokiem z cytryny. 

      3. Spłukujemy zimną wodą nadmiar soli z bakłażanów. Każdy plasterek ostrożnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Na każdym z nich kładziemy łyżką tofu i zawijamy w rulonik. 

      4. Dno naczynia żaroodpornego delikatnie smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy na nim roladki, które również polewamy pomidorami, a następnie posypujemy startym serem. 

      5. Pieczemy około 40-45 minut w w temperaturze 190 stopni, aż bakłażany zmiekną. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie, zapiekane roladki z bakłażana i tofu ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2016 09:46
  • środa, 07 stycznia 2015
    • Zapiekane bakłażany z pikantną soczewicą w pomidorach

      Styczeń w pełni, a ja jak do tej pory nie odczuwam, że jest zima. W mojej kuchni jak zwykle kolorowo i bardzo warzywnie, jak byśmy mieli co najwyżej wrzesień. Przeważnie o tej porze roku zmęczona mrozem wzdycham marząc o truskawkach, szparagach i słońcu, ale w tym roku okres zimowy przechodzę wyjątkowo łagodnie. I bardzo dobrze, bo szczerze nienawidzę zimy. I lepiej nie wywołujmy wilka z lasu, bo ma jeszcze sporo czasu, aby dać nam w kość.

      Dziś przedstawię Wam przepis na rozgrzewające i pikantne danie, które uszczęśliwi każdego zmarzlucha, nie obarczając przy tym milionem kalorii. Pychota! W tym roku mam fazę na bakłażany. Sporo osób zachwalało przepis na zapiekane bakłażany z suszonymi pomidorami i mozarellą, więc podrzucam kolejną propozycję. Niewykluczone, że pokażę wam jeszcze jakiś przepis w najbliższym czasie, więc obserwujcie blog ;)

       

       

       

      składniki:

      3 średnie bakłażany

      6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego

      kilka szczypt soli

      1 cebula pokrojona w kostkę

      2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

      2cm kawałek imbiru starty na drobnej tarce

      1 łyżeczka pasty harissa (można pominąć lub zastąpić np. pieprzem cayenne lub inną pikantną przyprawą)

      1 puszka krojonych pomidorów

      2/3 szklanki czerwonej soczewicy

      2-3 łyżki soku z cytryny

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      opcjonalnie: kilka łyżek jogurtu greckiego do podania

       

       

      wykonanie:

      1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Następnie delikatnie nacinamy miąższ w poprzeczne paski uważając, aby nie przeciąć bakłażana na wylot. Nacięcia pomogą ułatwią równomiernie pieczenie warzywa. Każdą z połówek dokładnie smarujemy oliwą, tak aby częściowo dostała się ona również w nacięcia, a następnie delikatnie solimy. Odstawiamy na około 15 minut.

      2. W średnim garnku podgrzewamy łyżki oliwy lub oleju. Smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, smażymy pół minutki mieszając i dorzucamy pomidory, harissę i szczyptę soli. Na koniec dodajemy soczewicę i wszystko razem dusimy po przykryciem, aż soczewica zmięknie (około 15 minut). Soczewica wchłania sporo płynu, więc jeśli danie wyjdzie bardzo gęste można dodać odrobinę wody. Powinno ono jednak pozostać na tyle gęste, aby nie spływało z bakłażana.

      3. Bakłażany pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni ułożone nacięciami do góry. Powinny być mięciutkie i lekko brązowe. 

      4. Na upieczonych bakłażanach kładziemy po 2-3 łyżki soczewicy z pomidorami i posypujemy pietruszką.  Dodatkowo polecam polać danie jogurtem naturalnym np. greckim. Niestety nie widać go na zdjęciach, bo wpadłam na to dopiero podczas jedzenia :) Połączenie okazało się świetne, ponieważ smak jogurtu idealnie zbalansował pikantność potrawy.

       


       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekane bakłażany z pikantną soczewicą w pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 07 stycznia 2015 09:36
  • wtorek, 11 listopada 2014
    • Bakłażany zapiekane z mozarellą i suszonymi pomidorami

      Tym daniem zajadam się od jakiegoś czasu. Początkowo nie planowałam wrzucać przepisu na blog, bo nie jest on szczególnie wymyślny. Bakłażan, pomidor, mozarella - klasyka gatunku. Jednak w między czasie miałam okazję zamówić bardzo podobne danie z firmy cateringowej. Było tak pozbawione smaku, pływające w tłuszczu i krótko mówiąc spartaczone, że znów nasunęły mi się dwa wnioski, o których często wspominam: a. proste dania najłatwiej popsuć, b. ciężko znaleźć w polskich restauracjach dobrze zrobione danie warzywne. Pomyśłałam, że może zatem podzielę się z Wami przepisem na zapiekane bakłażany w moim ulubionym śródzimnomorskim stylu. Może nie jest to wyszukany przepis wymagajacy zaawansowanych technik kulinarnych, ale jestem pewna, że Wam zasmakuje i chętnie włączycie je do codziennego menu. Jest to dość lekka zapiekanka, więc można ją śmiało zjeść na kolację lub przystawkę. Z porcją kaszy może z powodzeniem stanowić obiad. Zapraszam!

       

      fotografia kulinarna

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      1 duży bakłażan

      10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju

      kulka mozarelli 125g (użyłam Zott light)

      około 300-400ml dobrego przecieru pomidorowego (polecam Cirio Passata Rustica lub Valfrutta)

      2-3 ząbki czosnku

      pół łyżeczki oregano

      pół łyżeczki cynamonu

      mała szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne

      odrobina soli

       

      wykonanie: 

      1. Bakłażana kroimy na plastry o grubości około 1cm i delikatnie solimy. Odstawiamy na około 15 minut.

      2. Pomidory kroimy w paseczki, a mozarellę i czosnek w cienkie plasterki.

      3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy przecier, tak aby swobodnie przyrywał dno. Spód mojej foremki ma 21x16 cm i zużyłam 350ml przecieru. Do przecieru wlewamy dwie łyżki oleju od pomidorów, dodajemy cynamon, oregano i pieprz cayenne lub paprykę. Delikatnie mieszamy. 

      4. Bakłażany smarujemy cienką warstwą oleju z pomidorów. Układamy plaster bakłażana, na nim kilka plasterków czosnku i paseczków pomidora oraz plaster mozarelli. Następnie przykrywamy go kolejnym plastrem bakłażana i tak do wyczerpania składników. Strajmy się układać je w ten sposób, aby pomidory i czosnek były schowane pomiędzy plastrami bakłażana, a mozarella bardziej na wierzchu. Dzięki temu te pierwsze nie przypalą się podczas zapiekania, a mozarella spiecze się tworząc chrupiącą warstewkę. 

      5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 25 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż bakłażan zmięknie, a mozarella lekko przypiecze. 

       

      zapikanka z bakłazanów

      mozarella, suszone pomidory


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażany zapiekane z mozarellą i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2014 09:48
  • wtorek, 02 lipca 2013
    • Dietetyczna musaka (moussaka)

      Musaka to grecka zapiekanka z bakłażanem i pomidorami. W oryginale jest bardzo konkretna i sycąca. Ziemniaki, mięso mielone oraz kołderka z beszamelu i sera to prawdziwe wyzwanie dla przemiany materii. Latem, kiedy zapotrzebowanie kaloryczne jest mniejsze zdecydowanie polecam moją, odtłuszczoną i wegetariańską wersję. Również jest pyszna dzięki aromatycznym przyprawom, ale nie jest tak ciężka jak tradycyjna musaka.

       

      ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM,

      POMIDORAMI I SOCZEWICĄ

      zapiekanka grecka, dietetyczny obiad bakłażany, pomidory

       

      składniki na 3 porcje:

      1-2 bakłażanów

      4 pomidory obrane ze skórki (poza sezonem mogą być z puszki)

      szklanka zielonej soczewicy

      1 cebula

      1/3 papryczki chilli

      po płaskiej, niepełnej łyżeczce mielonego kuminu, cynamonu oraz gałki muszkatołowej

      szczypta oregano

      2 ząbki czosnku

      150 gram sera feta

      odrobina oliwy

      natka pietruszki

      sół i pieprz

       

      wykonanie:

      1. Na średnim ogniu rozgrzewamy w garnku oliwę, na którą wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę i chilli posiekane w kostkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pomidory i przesmażamy kilka minut. Następnie wsypujemy soczewicę i zalewamy około 1,5 szklanki wrzątku. Solimy, pieprzymy do smaku i gotujemy około 15 minut, aż soczewica wchłonie większość wody. Może pozostać lekko al dente, bo zmięknie jeszcze podczas zapiekania. Doprawiamy oregano, cynamonem, kuminem i gałką. 

      2. W między czasie kroimy bakłażana na plastry o grubości około 0,5 centymetra, które smarujemy  lekko oliwą, solimy odstawiamy na kilkanaście minut. Można je również przed zapiekaniem wstępnie podsmażyć na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. To wydobędzie z nich głębszy smak.

      3. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę z bakłażanów, następnie przykrywamy farszem soczewicowym. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki - na wierzchu powinny być bakłażany. Całość posypujemy rozdrobnioną fetą i zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

      4. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

       


       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczna musaka (moussaka)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lipca 2013 06:48
  • środa, 08 sierpnia 2012
    • Aromatyczna grillowana przekąska

      To smakowita rzecz, co potwierdza moją teorię, że proste dania są najlepsze. Przekąska jest zdrowa, bo nie zawiera dużo tłuszczu i żadnego cukru, a sposób przyrządzana nie podnosi dodatkowo kaloryczności. Z czystym sumieniem można ją  popić piwem ;) Polecam ją jako dodatek również zwolennikom karkówki, bo jest pachnąca i lekka. Świetnie smakuje z grillowanym pieczywem z masłem ziołowym. W przypadku niepogody można je również upiec w piekarniku lub nawet na patelni (np.grillowej). W tym ostatnim przypadku polecam najpierw opiec bakłażan z jednej strony, przewrócić i dopiero wówczas poukładać na nim ser i pomidora.

      Co najważniejsze - przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a smak na pewno oczaruje nawet najbardziej wymagających gości.

       

      BAKŁAŻAN Z SEREM KOZIM I TYMIANKIEM

       

      składniki:

       

      bakłan ser kozi

       

      Oprócz wyżej wymienionych składników przyda się na pewno sól i pieprz do smaku oraz ewentualnie odrobina octu balsamicznego lub soku z cytryny.

      Ser kozi można ewentualnie zastąpić fetą. Jest ona jednak bardziej słona i może zdominować smak bakłażana, więc dajcie cieniutkie plastry. Poza tym ser kozi ma inną konsystencję i fajnie topi się na grillu.

       

      wykonanie:


      1.Bakłażana kroimy w plastry około 1,5-2cm grubości.

      2. Niecałe pół szklanki oliwy łączymy z wyciśniętym czosnkiem, odrobiną tymianku, solą i pieprzem oraz łyżką czegoś kwaśnego dla złamania smaku - ja użyłam octu balsamicznego. Powstałą marynatą smarujemy z obydwu stron plastry bakłażana. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby bakłażan wchłonął przyprawy.

      3. Układamy bakłażana na aluminiowej tace i przykrywamy plasterkiem sera oraz pomidora. Posypujemy jeszcze tymiankiem i grillujemy kilka minut w niezbyt wysokiej temperaturze, aby bakłażany zdążyły zmięknąć zanim ser się roztopi.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 08 sierpnia 2012 07:49

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa