Wpisy otagowane „truskawki”

  • wtorek, 04 lipca 2017
    • Naleśniki z mąki kasztanowej z serem i truskawkami

      Nie da się ukryć, że jestem żywieniowym prostakiem. :)

      Zdecydowanie należę do zwolenników dobrego jedzenia z łatwo dostępnych, nieprzetworzonych składników. Ponad zakupy w modnych sklepach ze zdrową żywnioscią przedkładam sprawunki na ryneczku u lokalnych rolników, gdzie zaopatruje się w pachnące, sezonowe warzywa i owoce. Według mnie jogody goji, nasiona chia czy młody jęczmień należy traktować bardziej w kategoriach żywieniowych trendów, niż składników niebędnych do zachowania zdrowia i życia :) 

      Czasem jednak lubię przetestować bardziej wyszukane składniki. Ot tak, z czystej ciekawości. Na mąkę kasztanową miałam chrapkę od dawna. Jednak tym, co skutecznie zniechęcało mnie do jej przetestowania była cena. 20zł za ćwierć kilograma? Heloł! Jestem z Poznania! :) Ostatnio udało mi się nabyć na jakiejś promce, choć i tak nie wychodziło tanio. Stety, niestety jej smak okazał się niepowtarzalny. Lekko orzechwy, nie dający się porównać z żadną, inną mąką. Myślę, że pomimo wysokiej ceny raz po raz pozwolę sobie na ten luksus, bo jest rarytas.

       

       

      naleśniki bezglutenowe glutnfree paleo mąka kasztanowa

       

      składniki na cztery sztuki: 


      200ml dowolnego mleka

      szklanka mąki kasztanowej

      łyżka mąki ziemniaczanej

      pół płaskiej łyżeczki soli

      łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego

       

      frużelina truskawkowa:

      pół kilograma truskawek

      mały kawałek drobno startego imbiru

      pół szklanki erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

      sok z połowki cytryny

      łyżka mąki ziemniaczanej

       

      dodatkowo:

      serek homogenizowany

      opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym

      można posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym

       

      wykonanie

       

      1. Maką kasztanową przesiać do miski. To ważne, ponieważ ona lubi się brylić. Jeśli nie macie sita lub nie chce się Wam tego robić wystarczy porządnie wymieszać ciasto mikserem, aby rozbić wszystkie grudki. Dodajemy mleko, sól oraz mąkę ziemniczaną i mieszamy do połączenia składników. Naleśniki smażymy z obydwu stron na rozgrzanej i posmarowanej cieniutką wartwą oleju pateni. 

      2. W międzyczasie kroimy truskawki i wrzucamy je do garnka wraz z erytrolem i imbirem. Smażymy około 10 minut. Z zależności od tego jak soczyste bedziecie mieć truskawy i jakiego słodzidła użyjecie masa może mieć różną konsystencję. Tradycyjny cukier lub miód karmelizuje i zazwyczaj na tym etapie można uznać , że danie jest gotowe. Jeśli jednak masa wychodzi wodnista i  spływa z łyżki jak sok, należy  dodać do gotujących się truskawek łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozmieszanej w 1/3 szklanki wody. 

      3. Serek warto dla smaku wymieszać z odżywką białkową. 

      4. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem i frużeliną truskawową. Można je dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym. 

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z mąki kasztanowej z serem i truskawkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lipca 2017 14:12
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Wegańskie gofry bezglutenowe z domową, ekspresową konfiturą z rabarbaru i truskawek

      Trudno nie zauważyć, że ostatnio wśród fit deserów królują u mnie gofry. Obiecuję dać Wam chwile wytchnienia od przepisów na nie, ale nie mogę obiecać, że na długo. Choć może następnym razem pojawią się w wersji wytrawnej? Kto wie co mnie napadnie. :)

      Gofry to świetna opcja letnich słodkości, bo ciasto można zmodyfikowac tak, aby stanowiły zdrowy posiłek. Poza tym można je fajnie skomponować z sezonowymi owocami bez potrzeby pieczenia całej blachy, tuczącego ciasta. Jeśli najdzie nas chęć na łakocie wystarczy upiec dosłownie dwa gofry i słodka uczta gotowa. To również bardzo fajna propozycja na pożywne, drugie śniadanie. 

      Dzisiejszy przepis jest wegański. Wykorzystałam do niego moją ulubiona mąkę z cieciorki. Jako dodatek zaproponowałam domową konfiturę z truskawek i rabarbaru. Jeśli przygotowanie konfitur kojarzyło ci się do tej pory z wielogodzinnym smażeniem, mieszaniem i dodawaniem do owoców kilogramów białego cukru możesz być ostro zdziwiony, bo przygotowanie tego smarowidła to dosławnie 15 minut łącznie z umyciem owoców. Z założenia nie będzie ona długo przechowywana, lecz jedzona na świeżo, więc długotrwałe procedury konserwujące nie są potrzebne. A konfitura smakuje bajecznie! Kwaskowa, aromatyczna i bogata. Nie da się jej porównać z żadnym dżemem niskosłodzonym. 

       

      bezglutenowe gofry, do czego wykorzystać mąką z cieciorki

       

       

       

      składniki na 4 gofry:


      ciasto:

      180ml mleka roślinnego

      pół szklanki mąki z cieciorki

      pół szklanki mąki jaglanej (może być również ryżowa)

      szczypta soli

      2 łyżki oleju kokosowego

      2 łyżeczki ksylitolu

      1 łyżeczka cynamonu

       

      konfitura:

      kubek truskawek pokrojonych w ćwiartki

      2 łodygi rabarbaru pokrojone w kostkę

      2-3 łyżki ksylitolu

      skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część, bo biała jest gorzka)

       

      dodatkowo opcjonalnie:

      pokrojone owoce, ewentualnie płatki migdałów do posypania

       

      wykonanie:

       

      1. Można zacząć od konfitury, aby trochę przestygła. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, który stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy około 10 minut, raz po raz mieszająć, aż rabarbar rozpadnie się, a z owoców odparuje część wody.

      2. Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

      3. Rozgrzewamy gofrownicę. Wylewamy ciasto łyżką wazową na powierznię gofrownicy i pieczemy około 5-7 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.

      4. Gofry podajemy z konfiturą i owocami lub innymi, ulubionymi dodatkami.

       

      przepisy wegetariańskie

      truskawki rabarbar przepis 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie gofry bezglutenowe z domową, ekspresową konfiturą z rabarbaru i truskawek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 10:30
  • środa, 12 listopada 2014
    • Orzeźwiający deser owocowy

      Jeśli należycie do osób, które nieszczególnie lubią słodkości lub z jakichś względów nie chcecie lub nie możecie jeść dosładzanych deserów, ta propozycja na pewno Wam się spodoba. Banalnie prosty w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszny i efektowny. Rześki w smaku. Pachnący egzotycznymi wakacjami. Dwuwarstwowy mus z mango oraz z grapefruita i truskawek. Z czystym sumieniem polecam osobom na diecie, tym bardziej, że zawiera sporo grapefruita, który sprzyja odchudzaniu. Pycha!

       

      deser warstwowy mango truskawka grapefruit

       

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      warstwa żółta:

      1 duże dojrzałe mango

      pół banana

      łyżka soku z cytryny

      warstwa różowa:

      1 grapefruit różowy

      szklanka truskawek (użyłam mrożonych)

      1 łyżka ksylitolu (można pominąć lub zastąpić cukrem, miodem lub stewią)

       

      wykonanie:

      1. Mango i banana obieramy i miksujemy z sokiem z cytryny. Wlewamy do pucharków pozostawiając miejsce na drugą warstwę.

      2. Grapefruita obieramy ze skóry, a następnie przy użyciu ostrego noża wykrawamy kawałki spomiędzy błonek. Jeśli dobrze oddzielicie miąższ deser nie będzie gorzkawy. Kawałki grapefruita miksujemy z truskawkami i ksylitolem. Jeśli macie mocny blender truskawek nie trzeba nawet rozmrażać - chłodny deser będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. 

       

      dietetyczne desery

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Orzeźwiający deser owocowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 12 listopada 2014 07:43
  • czwartek, 15 maja 2014
    • Budyń jaglany z truskawkami

      Od półtora roku codziennie na śniadanie jem płatki owsiane i sama zachodzę w głowę, jakim cudem jeszcze mi się znudziły. Pewnie dlatego, że skład mojej owsianki zmienia się wraz z porami roku i sezonami na różne owoce. Żałuję, ze tak rzadko pokazuję Wam moje owsiane śniadanka, bo wyszłaby z tego pokaźna galeria. Ostatnio dużo eksperymentuję z kaszą jaglaną, więc czasami zdarza mi się zjeść na śniadanie coś innego. Budyń jaglany, który dziś Wam zaprezentuje, możecie zajadać na świeżo lub zrobić dzień wcześniej i jeść schłodzony z lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami na wierzchu. Jadam go dla urozmaicenia, ale muszę dodać, że to świetne danie dla alergików (nie zawiera mleka, ani glutenu) no i oczywiście dla wegan. 

       

      budyń jaglany przepisy bezglutenowe

       

      składniki:

       

      200g truskawek

      pół szklanki kaszy jaglanej

      1 łyżka ksylitolu (można zastąpić cukrem lub 1 bananem)

      łyżka soku z cytryny

      szczypta soli

       

      wykonanie:

       

      1. Kaszę prażymy w "suchym" garnku, aż zacznie pachnieć uważając aby się nie przypaliła. Następnie przesypujemy na sitko i dokładnie płuczemy.

      2. Do tego samego garnka wrzucamy pokrojone truskawki i ksylitol. Chwilę przesmażamy, aż truskawki puszczą sok.

      3. Wrzucamy do nich kaszę i zalewamy szklanką wrzątku.

      4. Gotujemy minimum 20 minut, aż kasza zmięknie.

      5. Gdy kasza ugotuje się dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny. Pozostawiamy, aby lekko przestygła.

      6. Całość dokładnie miksujemy na gładki budyń. Można jeść na ciepło lub ostudzony. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Budyń jaglany z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 maja 2014 09:07
  • wtorek, 04 marca 2014

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa