Wpisy otagowane „truskawki”

  • wtorek, 31 maja 2016
    • Wegańskie gofry bezglutenowe z domową, ekspresową konfiturą z rabarbaru i truskawek

      Trudno nie zauważyć, że ostatnio wśród fit deserów królują u mnie gofry. Obiecuję dać Wam chwile wytchnienia od przepisów na nie, ale nie mogę obiecać, że na długo. Choć może następnym razem pojawią się w wersji wytrawnej? Kto wie co mnie napadnie. :)

      Gofry to świetna opcja letnich słodkości, bo ciasto można zmodyfikowac tak, aby stanowiły zdrowy posiłek. Poza tym można je fajnie skomponować z sezonowymi owocami bez potrzeby pieczenia całej blachy, tuczącego ciasta. Jeśli najdzie nas chęć na łakocie wystarczy upiec dosłownie dwa gofry i słodka uczta gotowa. To również bardzo fajna propozycja na pożywne, drugie śniadanie. 

      Dzisiejszy przepis jest wegański. Wykorzystałam do niego moją ulubiona mąkę z cieciorki. Jako dodatek zaproponowałam domową konfiturę z truskawek i rabarbaru. Jeśli przygotowanie konfitur kojarzyło ci się do tej pory z wielogodzinnym smażeniem, mieszaniem i dodawaniem do owoców kilogramów białego cukru możesz być ostro zdziwiony, bo przygotowanie tego smarowidła to dosławnie 15 minut łącznie z umyciem owoców. Z założenia nie będzie ona długo przechowywana, lecz jedzona na świeżo, więc długotrwałe procedury konserwujące nie są potrzebne. A konfitura smakuje bajecznie! Kwaskowa, aromatyczna i bogata. Nie da się jej porównać z żadnym dżemem niskosłodzonym. 

       

      bezglutenowe gofry, do czego wykorzystać mąką z cieciorki

       

       

       

      składniki na 4 gofry:


      ciasto:

      180ml mleka roślinnego

      pół szklanki mąki z cieciorki

      pół szklanki mąki jaglanej (może być również ryżowa)

      szczypta soli

      2 łyżki oleju kokosowego

      2 łyżeczki ksylitolu

      1 łyżeczka cynamonu

       

      konfitura:

      kubek truskawek pokrojonych w ćwiartki

      2 łodygi rabarbaru pokrojone w kostkę

      2-3 łyżki ksylitolu

      skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część, bo biała jest gorzka)

       

      dodatkowo opcjonalnie:

      pokrojone owoce, ewentualnie płatki migdałów do posypania

       

      wykonanie:

       

      1. Można zacząć od konfitury, aby trochę przestygła. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, który stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy około 10 minut, raz po raz mieszająć, aż rabarbar rozpadnie się, a z owoców odparuje część wody.

      2. Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

      3. Rozgrzewamy gofrownicę. Wylewamy ciasto łyżką wazową na powierznię gofrownicy i pieczemy około 5-7 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.

      4. Gofry podajemy z konfiturą i owocami lub innymi, ulubionymi dodatkami.

       

      przepisy wegetariańskie

      truskawki rabarbar przepis 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie gofry bezglutenowe z domową, ekspresową konfiturą z rabarbaru i truskawek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 10:30
  • środa, 12 listopada 2014
    • Orzeźwiający deser owocowy

      Jeśli należycie do osób, które nieszczególnie lubią słodkości lub z jakichś względów nie chcecie lub nie możecie jeść dosładzanych deserów, ta propozycja na pewno Wam się spodoba. Banalnie prosty w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszny i efektowny. Rześki w smaku. Pachnący egzotycznymi wakacjami. Dwuwarstwowy mus z mango oraz z grapefruita i truskawek. Z czystym sumieniem polecam osobom na diecie, tym bardziej, że zawiera sporo grapefruita, który sprzyja odchudzaniu. Pycha!

       

      deser warstwowy mango truskawka grapefruit

       

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      warstwa żółta:

      1 duże dojrzałe mango

      pół banana

      łyżka soku z cytryny

      warstwa różowa:

      1 grapefruit różowy

      szklanka truskawek (użyłam mrożonych)

      1 łyżka ksylitolu (można pominąć lub zastąpić cukrem, miodem lub stewią)

       

      wykonanie:

      1. Mango i banana obieramy i miksujemy z sokiem z cytryny. Wlewamy do pucharków pozostawiając miejsce na drugą warstwę.

      2. Grapefruita obieramy ze skóry, a następnie przy użyciu ostrego noża wykrawamy kawałki spomiędzy błonek. Jeśli dobrze oddzielicie miąższ deser nie będzie gorzkawy. Kawałki grapefruita miksujemy z truskawkami i ksylitolem. Jeśli macie mocny blender truskawek nie trzeba nawet rozmrażać - chłodny deser będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. 

       

      dietetyczne desery

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Orzeźwiający deser owocowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 12 listopada 2014 07:43
  • czwartek, 15 maja 2014
    • Budyń jaglany z truskawkami

      Od półtora roku codziennie na śniadanie jem płatki owsiane i sama zachodzę w głowę, jakim cudem jeszcze mi się znudziły. Pewnie dlatego, że skład mojej owsianki zmienia się wraz z porami roku i sezonami na różne owoce. Żałuję, ze tak rzadko pokazuję Wam moje owsiane śniadanka, bo wyszłaby z tego pokaźna galeria. Ostatnio dużo eksperymentuję z kaszą jaglaną, więc czasami zdarza mi się zjeść na śniadanie coś innego. Budyń jaglany, który dziś Wam zaprezentuje, możecie zajadać na świeżo lub zrobić dzień wcześniej i jeść schłodzony z lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami na wierzchu. Jadam go dla urozmaicenia, ale muszę dodać, że to świetne danie dla alergików (nie zawiera mleka, ani glutenu) no i oczywiście dla wegan. 

       

      budyń jaglany przepisy bezglutenowe

       

      składniki:

       

      200g truskawek

      pół szklanki kaszy jaglanej

      1 łyżka ksylitolu (można zastąpić cukrem lub 1 bananem)

      łyżka soku z cytryny

      szczypta soli

       

      wykonanie:

       

      1. Kaszę prażymy w "suchym" garnku, aż zacznie pachnieć uważając aby się nie przypaliła. Następnie przesypujemy na sitko i dokładnie płuczemy.

      2. Do tego samego garnka wrzucamy pokrojone truskawki i ksylitol. Chwilę przesmażamy, aż truskawki puszczą sok.

      3. Wrzucamy do nich kaszę i zalewamy szklanką wrzątku.

      4. Gotujemy minimum 20 minut, aż kasza zmięknie.

      5. Gdy kasza ugotuje się dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny. Pozostawiamy, aby lekko przestygła.

      6. Całość dokładnie miksujemy na gładki budyń. Można jeść na ciepło lub ostudzony. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Budyń jaglany z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 maja 2014 09:07
  • wtorek, 04 marca 2014
  • wtorek, 25 czerwca 2013
    • Placek z owocami

      Ten przepis nie jest może specjalnie odkrywczy, bo drożdżowiec to bodaj jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, lecz nie wyobrażam sobie, aby go zabrakło na moim blogu. W sezonie owocowym to absolutny "must bake". Najlepiej smakuje tego samego dnia, do porannej kawy, jako przekąska piknikowa lub podwieczorek. Gorzej sprawdza się jako deser obfitym posiłku, bo sam w sobie jest sycący.

      Nie jest trudny do zrobienia, ale aby wyszedł puszysty i jędrny zarazem należy bezwzględnie przestrzegać dwóch zasad. Porządnie zagnieść ciasto i dać mu czas, aby w spokoju wyrosło (i to dwukrotnie). Szczegóły poniżej. Zapraszam.

       

      PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI,

      RABARBAREM I KRUSZONKĄ

      ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

       

      składniki:

      600g mąki pszennej

      200ml mleka

      4dkg drożdży

      100g masła

      100g cukru

      2 jajka

      1 cukier waniliowy

      600g owoców sezonowych (u mnie pół na pół truskawki i rabarbar)

      na kruszonkę:

      160g mąki

      100g masła

      100g cukru

       

      wykonanie:

      1. Mleko podgrzać, aby było ciepłe (nie gorące). Wlać do naczynia o pojemności minimum pół litra, w którym przygotujemy zaczyn. Dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże i zamieszać tak, aby się rozpuściły. Pozostawić na 5-10 minut. W tym czasie zaczyn powinien sporo urosnąć.

      2. Mąkę mieszamy z solą i cukrami, jajkami, przestudzonym rozpuszczonym masłem (nie może być gorące, bo zaparzy drożdże). Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wszystko razem wyrabiamy minimum 10 minut. Ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast. Ciasto powinno być elastczne i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli bardzo się klei można dodać trochę mąki. 

      3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury może to potrwać od 45-120 minut.

      4. Truskawki kroimy na połówki, a rabarbar w kostkę.

      5. Blachę do pieczenia 25-30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

      6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, a następnie lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blachy. Posypujemy równomiernie owocami, które lekko dociskamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejną godzinę lub dwie. Można również przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki  - wówczas wyrastanie potrwa 12 godzin. Dzięki temu można przygotować placek wieczorem i upiec rano.

      7. Przed pieczeniem posypujemy ciasto kruszonką, która przygotowujemy następująco. Mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy gorącym rozpuszczonym masłem. Mieszamy, aż zrobią się grudki.

      8. Placek wkładamy do zimnego piekarnika, który włączamy na 180 stopni. Pieczemy około 30 minut od momentu kiedy piekarnik się nagrzeje lub do tak zwanego suchego patyczka. Kruszonka powinna lekko zarumienić się.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Placek z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 czerwca 2013 17:46

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa