Wpisy otagowane „nasiona chia”

  • poniedziałek, 26 października 2015
    • Cynamonowy pudding chia z prażonymi jabłkami

      Po czym można poznać rasowego hipstera? Na wakacje jeździ tylko w takie kierunki, których nie uwzględnia większość biur podróży i to najlepiej starym kamperem. Ciuchy kupuje w lumpeksach, bo brzydzi się sieciówkami. Chadza do knajp, gdzie siedzi się na skrzynkach i pije napoje na bazie yerby.  Wieczorami przegryza chipsy z jarmużu, a na śniadanie zamiast owsianki wsuwa pudding z nasion chia. 

      Nie jestem niestety rasowym hipsterem, ani nawet takim skundlonym, dlatego dość długo opierałam się tym magicznym ziarenkom, pomimo że szeroka falą zalewają wszystkie blogi polskie i "zagramaniczne". W końcu i ja nie wytrzymałam naporu i nabyłam paczuszkę na spróbę. Pierwszy eksperyment był fatalny, ale obwiniam o to przesłodzony napój migdałowy z Lidla, którego użyłam. Pudding przypominał szarą, słodką breje o konsystencji żabiego skrzeku. Przed drugą próbą spożycia musiałam sobie poczytać jakie to zdrowe, aby w ogóle przemóc się i do niej przystąpić. Tym razem użyłam mleka kokosowego i smak był już znacznie lepszy, choć nadal nic nie urywał. Dopiero trzecie podejście dało zadowalający efekt, który niniejszym Wam prezentuję :)

      Według mnie pudding chia, ma bardzo neutralny smak, więc warto połączyć go z ciekawymi dodatkami, które zrobią całość. Jego wykonanie jest w zasadzie banalnie proste. Wystarczy wrzucić ziarenka do mleka i poczekać kilka godzin, aż spęcznieją. Warto jednak przemieszać go kilka razy w między czasie, aby nie potworzyły się grudki. Jeśli zależy Wam na ładnym wyglądzie dania, proponowałabym przygotować go w osobnej misce i dopiero gdy nasionka wchłoną płyn przełożyć do pucharków, szklanek czy słoiczków. Większość przepisów podaje, że na 100ml mleka należy użyć łyżkę nasion. Nie wiem czy to kwestia nasion, które kupiłam czy indywidualnych preferencji, ale według mnie pudding zrobiony w taki proporcjach jest zbyt rzadki. Podwoiłam ilość chia i było OK. 

       


       

       

       

      składniki na dwie porcje:

      200ml mleka kokosowego (użyłam light)

      1 płaska łyżeczka cynamonu

      1 łyżka ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)

      4 łyżki nasion chia

      2 jabłka

      1 płaska łyżka oleju kokosowego (ewentualnie masła)

      mniej więcej 3 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić miodem, syropem klonowym)

       

      wykonanie:

      1. Mleko mieszamy w misce z cynamonem i ksylitolem oraz małą szczyptą soli. Tę ostatnią można pominąć, ale według mnie jest wskazana tak samo jak w owsiance. 

      2. Dodajemy nasiona chia dokładnie mieszamy, aby żadne nasionka nie pływały suche na powierzchni. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny. W między czasie dwa, trzy razy mieszamy całość, aby rozbić ewentualne grudki, które lubią tworzyć się, zwłaszcza na dnie naczynia. 

      3. Gdy nasiona wchłoną płyn i zmiękną przekładamy pudding do naczyń, w których bedziemy go serwować.

      4. Jabłka obieramy i kroimy w sporą kostkę.

      5. Na patelni z nieprzywierajacą powierzchnią rozgrzewamy na średnim ogniu olej kokosowy lub masło i wrzucamy jabłka. Prażymy nie mieszając, aż zaczną się karmelizować i lekko zbrązowieją na powierzchni przylegającej do pateli. Wówczas mieszamy, aby również inne ścianki lekko się przypiekły. Gdy jabłka zmiekną polewamy je na patelni syropem daktylowym, wyłączamy palnik i wszystko razem mieszamy. 

      6. Przekładamy jabłka na pudding. Bardzo dobrze smakuje z jeszcze ciepłymi jabłkami, ale można również jeść, gdy ostygną.  

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Cynamonowy pudding chia z prażonymi jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 października 2015 16:29

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa