Wpisy otagowane „szałwia”

  • czwartek, 24 października 2013
    • Wegańskie bułki drożdżowe (z dynią i szałwią)

      Na otwarcie sezonu dyniowego przygotowałam wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami, a dziś przedstawię wegańskie ciasto drożdżowe w wersji "na słono", również z dynią. Można zrobić z niego bułki takie jak te na zdjęciach, ale myślę, że powodzeniem może posłużyć do uformowania spodu do pizzy, rogalików z nadzieniem lub innych smakowitości. Ciasto oczywiście nie zawiera mleka ani jajek. Powstrzymałam się nawet od posmarowania go białkiem przed pieczeniem co zazwyczaj robię, aby skórka była apetycznie błyszcząca.

       

      bułki bez jajek i mleka


      składniki: 

      500g mąki pszennej

      3 pełne łyżki pulpy dyniowej (przepis: klik!)

      3 łyżki oliwy

      szczypta soli

      płaska łyżka cukru

      7g drożdży suchych

      250ml ciepłej wody*

      1-2 łyżki posiekanej szałwii (świeżej lub liofilizowanej)

       

      *jeśli zagniatacie ciasto ręcznie można dodać mniej wody (180-200ml), aby nie kleiło się tak bardzo do rąk.

       

      wykonanie:

      1. Jeśli zagniatacie ciasto maszynowo należy umieścić na spodzie wszystkie składniki  mokre: wodę, pulpę dyniową oraz olej. Na to przesiewamy mąkę, której robimy dołek. Umieszczamy w nim drożdże i cukier. Dosypujemy szałwię oraz sól, tak aby nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami. Następnie zagniatamy ciasto minimum 7-8 minut na niskich obrotach. Jeśli zagniatamy ciasto ręcznie należy wymieszać mąkę z drożdżami, szałwią oraz solą i wysypać na blat tworząc kopczyk. Robimy w nim spory dołek, w którym umieszczamy składniki mokre i wszystko razem solidnie zagniatamy minimum 10 minut.

      2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinkę lub do podwojenia objętości. 

      3. Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na oprószony mąką blat i rolujemy z niego walec, który kroimy na 8 względnie równych części. Każdą z nich ponownie rolujemy na wałeczek o długości około 20cm, który zaplatamy tak jakbyśmy chcieli go zawiązać. Powstałe supełki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im wyrosnąć około 20 minut, a następnie wkładamy blaszkę do zimnego piekarnika, który włączamy i ustawiamy na 180 stopni. 

      4. Pieczemy około 15 minut od nagrzania piekarnika. Skórka bułek powinna się lekko zarumienić.

       


       


       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie bułki drożdżowe (z dynią i szałwią)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 października 2013 11:50

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa