Wpisy otagowane „olej rzepakowy”

  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Cudze chwalimy...

      Czy lubicie oliwę z oliwek? Ja też. Zwłaszcza taką w pięknych, niespotykanych u nas butelkach, które kojarzą się z południowym klimatem Włoch. To chyba właśnie te skojarzenia spowodowały, że ten tłuszcz stał się tak popularny w Polsce, bo któż z nas nie chciałby choć na chwilę przenieść się do oliwnego gaju? Oliwa z oliwek jest również zdrowa, lecz tu zaskoczę wielu z Was. Mamy w naszym kraju rodzimy olej, który jest jeszcze bardziej wartościowy. Jest to olej rzepakowy. Nie bez przyczyny zwany "oliwą północy". Z przeprowadzonych badań wynika, że ma on więcej korzystnych kwasów omega-6 i omega-3 oraz o połowę mniej w stosunku do oliwy niepożądanych kwasów tłuszczowych nasyconych. Co to oznacza? Możecie bez żadnych wyrzutów sumienia, a nawet z korzyścią dla zdrowia i urody skrapiać nim sałatki również podczas diety. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj Osobiście cenię sobie to, że olej rzepakowy ma delikatniejszy, bardziej neutralny smak niż gorzkawa oliwa z oliwek, dlatego znajduje szersze zastosowanie w mojej kuchni. 

       

      bób i kasza gryczana


      Dlatego dziś przygotowałam dla Was danie z polskich składników wzbogacone olejem rzepakowym. Bób i mięta to sprawdzony duet. Aby było pożywniej połączyłam go kaszą gryczaną i serem, a całość umieściłam na łódeczkach z cukinii. Pychota!


      ZAPIEKANE CUKINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOBEM

      I SEREM KOZIM ORAZ SOSEM MIĘTOWYM

      cukinie faszerowane kaszą bobem i serem

       

      składniki:

      4 nieduże cukinie

      olej rzepakowy

      100g ugotowanej kaszy gryczanej

      300g świeżego bobu

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      natka pietruszki

      100g sera koziego (można zastąpić fetą lub startym serem żółtym)

      sól, pieprz do smaku

      sos miętowy:

      4 pełne łyżki posiekanych liści mięty

      sok z cytryny

      łyżeczka miodu

      3 łyżki oleju rzepakowego

      sól, pieprz

       

      wykonanie:

      1. Cukinie myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki. Przy użyciu łyżeczki wydrążamy środek cukinii z pestkami, które są zbędne. Następnie smarujemy je delikatnie olejem rzepakowym, solimy, pieprzymy i odstawiamy, aby wchłonęły przyprawy. 

      2. Bób gotujemy kilka minut w słonej wodzie. Gdy skórka zacznie brązowieć i marszczyć się odcedzamy go i płuczemy zimną wodą. Wyciskamy zielony środek bobu, a skórki wyrzucamy.

      3.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, na którym przesmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz cebulę posiekaną w kostkę. 

      4. Mieszamy ugotowaną kaszę, obrany bób, przesmażoną cebulę i czosnek, garść posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w przygotowanych wcześniej łódeczkach z cukinii. Posypujemy pokrojonym serem kozim i zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch powinien się zrumienić.

      5. W czasie gdy cukinie są w piekarniku miksujemy składniki sosu miętowego. 

      6. Cukinie podajemy lekko skropione sosem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Cudze chwalimy...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 19:53

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa