Wpisy otagowane „m±ka z cieciorki”

  • poniedziałek, 26 wrze¶nia 2016
    • Jak wykorzystać m±kę z ciecierzycy?

      Często zachwalam m±kę z cieciorki jako składnik, który okazał się rewolucyjnym produktem w mojej kuchni. Chciałbym zatem podsumować Wam w jednym miejscu do czego konkretnie można jej użyć.

      Odkryłam j± przy okazji mojego zainteresowania kuchni± indyjsk±, która często na niej bazuje. Doceni± j± weganie i alergicy, którzy nie mog± je¶ć glutenu, nabiału lub jajek i szukaj± zamienników. Co prawda z m±ki z cieciorki nie zrobicie jogurtu czy sosu holenderskiego, ale w wielu przypadkach okaże się pomocna jako substytut.

      M±ka z cieciorki nie jest m±k± w tradycyjnym znaczeniu tego słowa, ponieważ nie pochodzi z przemiału zboża, ale powstaje z ro¶liny str±czkowej jak± jest ciecierzyca. Dzięki temu charakteryzuje się wysok± zawarto¶ci± białka i nadaje potraw± smak umami. Je¶li chodzi o kaloryczno¶ć jest ona całkiem pokaĽna niestety, bo aż 387kcal/100g, ale za to ma o połowę niższy indeks glikemiczny (35) w porównaniu z tradycyjn±, m±k± pszenn± (70) i to od razu  brzmi bardziej optymistycznie.

      Również zastosowanie maki z cieciorki nie jest dokładnie takie jak przeznaczenie m±ki tradycyjnej. Ciasta drożdżowego z niej nie zrobicie, ale ma ona szereg innych zastosowań.

       

      m±ka z cieciorki

       

      1. Zastępuje jajko oraz bułkę/m±kę pszenn± w kotletach

      M±ka z ciecierzycy doskonale absorbuje nadmiar płynu z każdej masy i jest ¶wietnym spoiwem w burgerach, kotletach, pulpetach, goł±bkach i innych tego rodzaju potrawach. Odk±d j± odkryłam jajko uważam za zbędne. Z jej pomoc± można poł±czyć masę z startych warzyw, sera, ugotowanych ro¶lin str±czkowych czy kasz. W zasadzie jeste¶cie w stanie zrobić kotlety ze wszystkiego. Wystarczy dodać kilka łyżek i wyrobić masę. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilo¶ci±, bo wowczas kotlety będa suche i krusz±ce. 

      Zał±czam kilka inspiracji:

      Burgery z fasoli

      Wegańskie goł±bki

      Pieczone pulpety z soczewicy

      Kotlety z buraków i kaszy jaglanej

      Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

      Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

       

      2. Zastępuje m±kę lub ¶mietanę zagęszczaj±c zupy i sosy

      Je¶li kto¶ jest na diecie i unika zasmażek lub jest alergikiem i nie może je¶ć ¶mietany, to na pewno pokocha m±kę z cieciorki jako zagęszczacz sosów i zup. Wystarczy dokładnie rozrobić 1-2 łyżki m±ki w pół szklanki zimnej wody, wlać do gotuj±cej się potrawy i energicznie rozmieszać. Należy pamietać, aby doprowadzić swoje danie do wrzenia i gotowa jeszcze minimum dwie minutki, bo surowa m±ka z ciecierzycy ma posmak surowego grochu.

      Sos grzybowy bez m±ki pszennej i nabiału

       

      3. Baza do wszelkiego rodzaju placków i nale¶ników

      Ta opcja może okazać się zbawienna dla osób na diecie bezglutenowej, bo przyrz±dzone w ten sposób wypieki i desery maj± unikatowy smak, zupełnie inny od krusz±cych się palcków kukurydzianych. Nawet je¶li nie macie takich zaleceń dietetycznych i tak zachęcam do przetestowania poniższych przepisów:


      Pizza z m±ki cieciorki

      Wegańskie, bezglutenowe gofry

      Omlet bez jajek

       

       

      4. Składnik panierki 

      Rzadko panieruję cokolwiek, ale je¶li już mi się zdarza używam wła¶nie m±ki z cieciorki. Wierzę, że taka panierka pomimo, że również chłonie tłuszcz jest jednak warto¶ciowsza, niż ta z m±ki pszennej czy bułki tartej chociażby ze względu na wyższ± zawarto¶ć białka. Przygotowuję j± poprzez dodanie m±ki z ciecierzycy do zimnej wody w takich proporcjach, aby powstało do¶ć gęste ciasto, a następnie maczam w nim składniki, które będę smażyć, tak aby były w cało¶ci pokryte niezbyt grub± warstw±. Do panierki można dodać ostrej papryczki w proszku, kurkumy, imbiru lub innej ulubionej przyprawy.

       

      Wegańska "ryba" po grecku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jak wykorzystać m±kę z ciecierzycy?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 wrze¶nia 2016 09:07
  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Pizza z m±ki z cieciorki ze szparagami (bezglutenowa)

      Utarło sie przekonanie, że pizza to tucz±cy fast food. Taka z osiedlowej pizzerii na pewno, ale podobnie jak w przypadku burgerów, wykonuj±c j± w domu można j± łatwo zmodyfikować, aby była smaczna, zdrowa i dostarczała nam zarówno energii i jak rado¶ci z jedzenia.

      Ten przepis jest o tyle interesuj±cy, że ciasto jest kompletnie bezzbożowe. Zawiera m±kę, ale z ciecierzycy, która jak wiadomo jest ro¶lin± str±czkow± (i moim ulubionym składnikiem, z którym uwielbiam eksperymentować). Pizza bardzo mnie zaskoczyła smakowo, bo my¶lałam, że będzie to zwykły, zapieczony nale¶nik, a okazała się bardzo smaczna i oryginalna zarazem.

      Po prostu koniecznie musicie j± wypróbować, zwłaszcza je¶li szukacie pomysłu jak wykorzystać m±kę z cieciorki :)

       

      przepisy wege


       


       

       

      składniki na dwie pizze 28cm:

       

      ciasto:

      400ml zimnej wody

      400ml m±ki z cieciorki (wiem, że mililitry to nietypowa miara dla m±ki, ale chodzi o to, aby było jej tyle samo co wody i w ten sposób najłatwiej odmierzyć, np. przy użyciu naczynia z miark±)

      2 łyżki oliwy

      pół łyżeczki soli

      łyżeczka tymianku (może być oregano lub bazylia)

      płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie, ale poprawia kolor i jest zdrowa)

       

      sos:

      1 łyżka oliwy

      1 ¶rednia cebula pokrojone w kostkę

      2 z±bki czosnku drobno posiekane

      puszka pomidorów krojonych (polecam Cirio)

      ćwierć łyżeczki soli

      pół łyżeczki pieprzu cayenne (niekoniecznie)

      łyżeczka słodkiej papryki

      łyżeczka cukru lub ksylitolu

       

      dodatki:

      kilka zielonych szparagów

      2-3 łyżki kaparów

      100g dowolnego żółtego sera (może być wegański, byle się topił)

      odrobina ¶wieżej bazylii

       

      wykonanie:

       

      1. Najpierw wykonujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i smazymy jeszcze minutkę. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia około 20 minut, aby odparować nadmiar wody. Je¶li lubicie gładk± konsystencję sosu można go zblendowac po przestudzeniu, ale nie jest to konieczne.

      2. Czas przygotować ciasto. Do miski wlewamy wodę. Następnie dodajemy m±kę i pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozgrzewamy patelnię, któr± lekko smarujemy oliw±. Powinna być dobrze rozgrzana, ale raczej na ¶rednim ogniu,  niż na maksymalnym. Wlewamy połowę ciasta i smażymy kilka minut. Wystarczy z jednej strony, bo ciasto i tak dopiecze się w piekarniku, a lepiej unikn±c ryzyka złamania placka podczas przewracania. Zdejmujemy gotowy placek z patelni.

      3. Szparagi kroimy w cienkie wst±żki, najlepiej przy użyciu obieraczki. Można skroić je odrobin± oliwy i wymieszać, aby pokryła wszystkie wst±żki równomiernie. Ser ¶cieramy na tarce.

      4. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem, posypujemy serem, kaparami i wst±żkami szparagów.

      5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190-200 stopni, aż szparagi  i ciasto miejscami zrumieni± się.

       

      pizza wegańska ze szparagami

      ciasto bezglutenowe na pizze

      jak zrobić pizzę

      do czego wykorzystać m±kę z cieciorki ciecierzycy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z m±ki z cieciorki ze szparagami (bezglutenowa)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 08:50
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Wegańskie gofry bezglutenowe z domow±, ekspresow± konfitur± z rabarbaru i truskawek

      Trudno nie zauważyć, że ostatnio w¶ród fit deserów króluj± u mnie gofry. Obiecuję dać Wam chwile wytchnienia od przepisów na nie, ale nie mogę obiecać, że na długo. Choć może następnym razem pojawi± się w wersji wytrawnej? Kto wie co mnie napadnie. :)

      Gofry to ¶wietna opcja letnich słodko¶ci, bo ciasto można zmodyfikowac tak, aby stanowiły zdrowy posiłek. Poza tym można je fajnie skomponować z sezonowymi owocami bez potrzeby pieczenia całej blachy, tucz±cego ciasta. Je¶li najdzie nas chęć na łakocie wystarczy upiec dosłownie dwa gofry i słodka uczta gotowa. To również bardzo fajna propozycja na pożywne, drugie ¶niadanie. 

      Dzisiejszy przepis jest wegański. Wykorzystałam do niego moj± ulubiona m±kę z cieciorki. Jako dodatek zaproponowałam domow± konfiturę z truskawek i rabarbaru. Je¶li przygotowanie konfitur kojarzyło ci się do tej pory z wielogodzinnym smażeniem, mieszaniem i dodawaniem do owoców kilogramów białego cukru możesz być ostro zdziwiony, bo przygotowanie tego smarowidła to dosławnie 15 minut ł±cznie z umyciem owoców. Z założenia nie będzie ona długo przechowywana, lecz jedzona na ¶wieżo, więc długotrwałe procedury konserwuj±ce nie s± potrzebne. A konfitura smakuje bajecznie! Kwaskowa, aromatyczna i bogata. Nie da się jej porównać z żadnym dżemem niskosłodzonym. 

       

      bezglutenowe gofry, do czego wykorzystać m±k± z cieciorki

       

       

       

      składniki na 4 gofry:


      ciasto:

      180ml mleka ro¶linnego

      pół szklanki m±ki z cieciorki

      pół szklanki m±ki jaglanej (może być również ryżowa)

      szczypta soli

      2 łyżki oleju kokosowego

      2 łyżeczki ksylitolu

      1 łyżeczka cynamonu

       

      konfitura:

      kubek truskawek pokrojonych w ćwiartki

      2 łodygi rabarbaru pokrojone w kostkę

      2-3 łyżki ksylitolu

      skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta czę¶ć, bo biała jest gorzka)

       

      dodatkowo opcjonalnie:

      pokrojone owoce, ewentualnie płatki migdałów do posypania

       

      wykonanie:

       

      1. Można zacz±ć od konfitury, aby trochę przestygła. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, który stawiamy na ¶rednim ogniu. Gotujemy około 10 minut, raz po raz mieszaj±ć, aż rabarbar rozpadnie się, a z owoców odparuje czę¶ć wody.

      2. Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

      3. Rozgrzewamy gofrownicę. Wylewamy ciasto łyżk± wazow± na powierznię gofrownicy i pieczemy około 5-7 minut, aż gofry nabior± złotego koloru.

      4. Gofry podajemy z konfitur± i owocami lub innymi, ulubionymi dodatkami.

       

      przepisy wegetariańskie

      truskawki rabarbar przepis 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie gofry bezglutenowe z domow±, ekspresow± konfitur± z rabarbaru i truskawek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 10:30

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa