Wpisy otagowane „bułki”

  • czwartek, 30 maja 2013
    • Drożdżówki z owocami

      Patrząc na te bułeczki leniwie rozpychające się w tortownicy naszła mnie myśl, że ciasto drożdżowe ma taką samą naturę jak ja. Nie lubi być poganiane. Nie lubi gdy ktoś narzuca mu swoją wolę, niecierpliwie wywiera na nim presje i co chwilę dogląda wzrokiem pytającym: "czy już?", ale gdy pozostawić je w spokoju potrafi pięknie pracować we własnym rytmie. Nagrodą za czas oczekiwania jest puszysty miąższ, złota skórka i zapach domowego ciasta.

      Utarło się, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła, aby urosnąć. Faktycznie najszybciej pracuje w temperaturze około 30-40 stopni, ale urośnie nawet w lodówce, tylko wówczas potrwa to o wiele dłużej (minimum 10 godzin). Dzięki temu możemy przygotować drożdżówki wieczorem, umieścić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu, a rano tylko wrzucić do piekarnika i cieszyć się wybornym śniadaniem.

      W oryginalnym przepisie drożdżówki były ze świeżymi truskawkami, ale chciałam dodać również rabarbar, który jednak jest twardszy. Obawiałam się, że nie zdąży zmięknąć zawinięty w cieście, więc owoce podałam wstępnej obróbce termicznej i przesmażyłam z cukrem,wanilią i odrobiną mielonego anyżu. Już wiem, gdy tylko sezon się rozhula, a owoce potanieją zrobię taki dżemik w słoiki, bo to najpyszniejszy dżem jaki jadłam.

       

      DROŻDŻOWE, "ODRYWANE" BUŁECZKI

      Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

       

      słodkie bułki z dżemem truskawkowy rabarbarowym z wanilią i anyżem drożdżowe

       

      składniki:

      ciasto:

      570g mąki tortowej (a najlepiej pszennej chlebowej)

      110g cukru

      50g drożdży świeżych

      85g masła

      2 jajka (lub jedno w rozmiarze "L")

      szczypta soli

      175ml mleka

      1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

      nadzienie:

      300g truskawek

      300g rabarbaru

      pół szklanki cukru

      ziarenka z laski wanilii (można zastąpić cukrem z wanilią)

      szczypta mielonego anyżu (można pominąć)

      lukier:

      pół szklanki cukru pudru

      odrobina gorącej wody


      wykonanie:

       

      1. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (ale nie gorące). Dodajemy do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki, pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Tak przygotowany zaczyn powinien podwoić swoją objętość, więc najlepiej przygotować go w przezroczystym naczyniu, o objętości około 0,5 litra.

      2. Mąkę, cukier oraz sól wsypujemy do miski, robimy dołek, do którego wbijamy jajka. Dodajemy zaczyn oraz miękkie masło. Można je trochę rozpuścić w mikrofali, ale nie powinno być gorące. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto minimum 10 minut. Po lekkim rozciągnięciu powinno wracać do pierwotnego kształtu, co oznacza, że jest dobrze wyrobione. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę do dwóch w przykrytej misce.

      3. Umyte i obrane truskawki oraz rabarbar kroimy w kostkę (nie musi być drobna) i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż masa zmniejszy swoją objętość o mniej więcej połowę. Przyprawiamy wanilią, anyżem i sokiem z cytryny. 

      4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Odcinamy 1/4, którą rozwałkowujemy i wylepiamy spód tortownicy lekko wysmarowany masłem.  Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej 20x30 cm). Kroimy go na 7-9 pasków, z których każdy smarujemy dżemem i zawijamy w roladkę. Układamy je w tortownicy niezbyt ciasno, ponieważ podczas drugiego wyrastania bułeczki podwoją objętość. Tortownicę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak jak wspomniałam we wstępie - można przygotować je dzień wcześniej i na drugie wyrastanie włożyć na noc do lodówki. Można również odstawić tak przygotowane drożdżówki do wyrośnięcia na godzinę w nieprzewiewne miejsce. Ja rozgrzałam piekarnik do 50 stopni, a następnie go wyłączyłam i włożyłam do środka tortownice. W tej temperaturze bułeczki wyrastały 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy drożdżówki rozbełtanym jajkiem. Następnie włączamy piekarnik na 180 stopni i od razu wkładamy bułeczki. Piec 20-25 minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje.

      5. Wystudzone bułeczki lukrujemy.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 maja 2013 09:46

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa