Wpisy otagowane „dark muscovado”

  • niedziela, 26 sierpnia 2012
    • Muffiny czekoladowe ze śliwkami

      Muffiny w przeciwieństwie do swych perfekcyjnych kuzynek - babeczek "cupcakes", są urocze w swojej niedoskonałości. Muffinek z zasady nie dekoruje się, nie licząc oprószenia cukrem pudrem lub polukrowania. Są one ładne same w sobie pomimo, że często popękane lub nierówno wyrośnięte. Taka właśnie ich swojska uroda i nie należy poprawiać jej na siłę. Wręcz przeciwnie - muffinom nawet szkodzi nadgorliwość zwłaszcza w kwestii wyrabiania ciasta. Składniki "mokre" i "suche" powinno się mieszać tylko dotąd, aż składniki mniej więcej się połączą.

       

      MOCNO CZEKOLADOWE MUFFINY ZE ŚLIWKAMI

      POD KRUSZONKĄ Z CUKRU "DARK MUSCOVADO"


      MUFFINKI CZEKOLADOWE

       

      Polecam Wam ten przepis z kilku powodów.

      Po pierwsze ciasto jest ekstremalnie czekoladowe i wilgotne, ponieważ wśród składników jest gorzka czekolada i maślanka. Muffiny po prostu rozpływają się w ustach.

      Jako dodatek użyłam śliwek posypanych gałką muszkatołowa oraz czarnym pieprzem. Podejrzewam, że sporo grono osób czytając to pomyśli - "ta wariatka już chyba całkiem oszalała i chce nas otruć! Pieprz do słodkich muffin?" Spokojnie - jego smak jest tylko delikatnie wyczuwalny, za to wspaniale podkreśla i wyostrza aromat śliwek. Najlepiej nadają się śliwki węgierki, ponieważ są słociutkie, a ich miąższ nie zawiera dużo wody, która mogłaby wypłynąć podczas pieczenia i rozpaćkać ciasto.

       

       

      Muffiny zasmakują Wam również ze względu na przepyszną kruszonkę z ciemnego cukru trzcinowego "Dark Muscovado". Obecna w cukrze melasa nadaje mu charakterystyczny aromat - trochę jakby korzenny, trochę zbliżony do karmelu, taki właśnie melasowy. Ma nieco klejącą konsystencję. Ten cukier jest świetny. Odkryłam go niedawno, ale automatycznie trafił na pierwsze miejsce moich ulubionych dodatków cukierniczych. Na pewno będę szukać nowych możliwości jego wykorzystania.

       

      cukier brązowy

       

      Czas na przepis.

       

      Tak jak  w przypadku wszystkich przepisów na muffiny składniki dzielimy na mokre i suche, które mieszamy osobno, w dwóch odrębnych naczyniach.

       

      składniki suche:

      - 2 niepełne szklanki mąki pszennej

      - 2/3 szklanki cukru

      - 1 budyń waniliowy

      - tabliczka czekolady gorzkiej startej na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojonej

      - 4 łyżki ciemnego kakao

      - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      - 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

       

      składniki mokre:

      - 100gram rozpuszczonego i przestudzonego masła

      - 1 szklanka maślanki

      - 2 duże jajka (lub trzy mniejsze)

       

      kruszonka:

      - niecała szklanka cukru trzcinowego "Dark Muscovado"

      - 50 gram masła

      - 1/3 szklanki mąki pszennej

      - 2 łyżeczki kakao

       

      dodatkowo:

      -0,5 śliwek węgierek

      -1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

      -0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

       

      wykonanie:

      1. Śliwki oddzielamy od pestek, kroimy na ćwiartki i mieszamy z gałką oraz pieprzem.

      2. Teraz zrobimy kruszonkę. Wysypujemy na stolnicę "dark muscovado", mąkę, kakao oraz pokrojone na kawałki zimnego masło. Zagniatamy niezbyt starannie, aż powstaną grudki. Odkładamy na bok.

      2. Składniki mokre mieszamy w jednej miseczce, składniki mokre w drugiej, a następnie łączymy je razem i mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste.

      3. Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Wypełniamy ciastem formę (wysmarowaną masłem lub zabezpieczoną papilotkami) do maks 1/3 wysokości. Następnie układamy na nim 2-3 kawałeczki śliwki. Przykrywamy kolejną warstewką ciasta i znów układamy śliwki. Tak przygotowane ciasto posypujemy kruszonką. Wszystkie warstwy powinny sięgać nieco poniżej brzegu formy, ponieważ muffiny sporo wyrosną.

      4. Muffiny pieczemy około 25minut. Studzimy i wcinamy ze smakiem :)

      muffiny czekoladowe



       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny czekoladowe ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2012 13:23

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa