Wpisy otagowane „seitan”

  • sobota, 02 marca 2013
    • Gulasz z seitanu

      Ludzie często pytają mnie co można zjeść na obiad, gdy nie je się mięsa? "Jeden, dwa dni można przeżyć na warzywkach, ale ile można pościć?" Szczerze mówiąc jeszcze kilka lat temu mnie również wydawało się to trudne. Zupełnie niepotrzebnie, bo w praktyce każde danie można przyrządzić po wegetariańsku, dzięki zastosowaniu składników, które mają smak umami (czyli białkowy lub mówiąc w dużym uproszczeniu mięsny). Jednym z nich jest seitan. To produkt powstający z mąki poprzez wypłukanie z niej skrobi. Można kupić go w sklepach ze zdrowa żywnością lub przygotować samemu, ale jest to nieco pracochłonne. Nazywamy jest "chińskim mięsem". Wizualnie przypomina pieczeń, w smaku jest neutralny dlatego można go wkomponować w różne dania. Tym razem zrobiłam gulasz seitanowy. Zapraszam! :)

       

      GULASZ WEGETARIAŃSKI Z SEITANEM


       

      składniki:

      200 gram seitanu

      garść suszonych podgrzybków lub borowików

      2/3 szklanki soczewicy zielonej

      1 duża cebula

      1 średnia marchew

      2-3 łyżki oliwy

      1 łyżka suszonej włoszczyzny

      cząber suszony

      sos sojowy

      biały ocet winny lub sok połowy cytryny

      sól, pieprz do smaku

      Dodatkowo:

      kasza gryczana (na tę ilość składników gulaszu zeszły u mnie dwa woreczki)

      ogórki kiszone

      posiekana natka pietruszki do posypania (niekoniecznie)

       

      wykonanie: 

      1. Soczewicę, pokruszone grzybki, suszoną włoszczyznę zalewamy około 300ml wody, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy, aż soczewica zmięknie (około 15-20 minut).

      2. W między czasie kroimy cebulę i seitan w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy cebulkę. Gdy się zezłoci dodajemy seitan, a na końcu marchew. Dusimy chwilę, aż marchewka zmięknie i dodajemy sos sojowy oraz do smaku. Nie żałujmy przypraw. :)

      3. Do podsmażonych składników przelewamy całą zawartość garnka z soczewicą. Całość mieszamy i doprawiamy octem winnym lub cytryną, pieprzem i solą jesli jest taka potrzeba. Konsystencja powinna być odpowiednia, ale jeśli składniki pływają w wodzie można nieco zagęścić potrawę łyżeczką mąki rozrobionej w wodzie. 

      4. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz z seitanu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 02 marca 2013 17:28

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa