Wpisy otagowane „seitan”

  • sobota, 02 marca 2013
    • Gulasz z seitanu

      Ludzie często pytaj± mnie co można zje¶ć na obiad, gdy nie je się mięsa? "Jeden, dwa dni można przeżyć na warzywkach, ale ile można po¶cić?" Szczerze mówi±c jeszcze kilka lat temu mnie również wydawało się to trudne. Zupełnie niepotrzebnie, bo w praktyce każde danie można przyrz±dzić po wegetariańsku, dzięki zastosowaniu składników, które maj± smak umami (czyli białkowy lub mówi±c w dużym uproszczeniu mięsny). Jednym z nich jest seitan. To produkt powstaj±cy z m±ki poprzez wypłukanie z niej skrobi. Można kupić go w sklepach ze zdrowa żywno¶ci± lub przygotować samemu, ale jest to nieco pracochłonne. Nazywamy jest "chińskim mięsem". Wizualnie przypomina pieczeń, w smaku jest neutralny dlatego można go wkomponować w różne dania. Tym razem zrobiłam gulasz seitanowy. Zapraszam! :)

       

      GULASZ WEGETARIAŃSKI Z SEITANEM


       

      składniki:

      200 gram seitanu

      gar¶ć suszonych podgrzybków lub borowików

      2/3 szklanki soczewicy zielonej

      1 duża cebula

      1 ¶rednia marchew

      2-3 łyżki oliwy

      1 łyżka suszonej włoszczyzny

      cz±ber suszony

      sos sojowy

      biały ocet winny lub sok połowy cytryny

      sól, pieprz do smaku

      Dodatkowo:

      kasza gryczana (na tę ilo¶ć składników gulaszu zeszły u mnie dwa woreczki)

      ogórki kiszone

      posiekana natka pietruszki do posypania (niekoniecznie)

       

      wykonanie: 

      1. Soczewicę, pokruszone grzybki, suszon± włoszczyznę zalewamy około 300ml wody, doprawiamy szczypt± soli i gotujemy, aż soczewica zmięknie (około 15-20 minut).

      2. W między czasie kroimy cebulę i seitan w kostkę, a marchew ¶cieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy cebulkę. Gdy się zezłoci dodajemy seitan, a na końcu marchew. Dusimy chwilę, aż marchewka zmięknie i dodajemy sos sojowy oraz do smaku. Nie żałujmy przypraw. :)

      3. Do podsmażonych składników przelewamy cał± zawarto¶ć garnka z soczewic±. Cało¶ć mieszamy i doprawiamy octem winnym lub cytryn±, pieprzem i sol± jesli jest taka potrzeba. Konsystencja powinna być odpowiednia, ale je¶li składniki pływaj± w wodzie można nieco zagę¶cić potrawę łyżeczk± m±ki rozrobionej w wodzie. 

      4. Dobrze smakuje z kasz± gryczan± i ogórkami kiszonymi.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz z seitanu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 02 marca 2013 17:28

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa