Wpisy otagowane „twaróg”

  • sobota, 29 kwietnia 2017
    • Zdrowy sernik "snickers"

      Jakiś czas temu koleżanka podesłała mi link do super grzesznego sernika o smaku snickersowym, na bazie mascarpone, pod grubą warstwą karmelu i czekolady. Czyste szaleństwo! Na taki akt odwagi jak jego wykonanie nie byłam w stanie się zdobyć, bo znam swoje łakomstwo i wiem, że tak długo podchodziłabym do lodówki, aż ta tona cukru i miliard kalorii zostałyby pochłonięte. Zainspirował mnie on natomiast do stworzenia zdrowszej wersji sernika ala snickers. Również jest bardzo konkretny w smaku. Nie jest to lekki, niskokaloryczny wypiek, ale za to pozbawiony białego cukru i bogaty w białko. Użyłam orzeszków i masła orzechowego bez soli i cukru, ale aby zachować słonawy smak posypałam go delikatną solą morską w płatkach. Fajnym elementem jest daktylowa masa "krówkowa", którą możecie wykorzystać również do innych deserów. 


       

      dietetyczne słodyczne

       

      składniki na małą tortownicę 18cm:*


      masa sernikowa:

      500g twarogu półtłustego

      1 kopiastych łyżek masła orzechowego (bez soli i cukru)

      pół szklanki ksylitolu

      2 jajka

      opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym (niekoniecznie)

      polewa "karmelowa":

      150g daktyli

      pół puszki mleka kokosowego

      dodatkowo:

      spora garść orzeszków ziemnych bez soli i cukru

      70g gorzkiej czekolady bez cukru

      łyżeczka soli morskiej w płatkach (jeśli nie macie możecie dodać szczyptę zwykłej soli do polewy "karmelowej"

      *Możecie upiec sernik z podwójnej iloścci składników w tortownicy 24 cm

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę.

      2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

      3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę serową i pieczemy 50 minut, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to robię pisałam tutaj.

      4. Daktyle parujemy około 15 minut, aż zmiekną (można użyć parowaru lub po prostu garnka z sitkiem i pokrywką). Następnie blendujemy je wraz z mlekiem kokosowym na gładką masę.

      5. Upieczony i przestudzony sernik smarujemy polewą z daktyli, posypujemy orzeszkami i polewamy czekoladą. Zanim czekolada zastygnie posypujemy całość delikatnie solą morską w płatkach.

       

      sernik z masłem orzechowym

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowy sernik "snickers"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 29 kwietnia 2017 11:05
  • środa, 14 grudnia 2016
    • Pierniczki 2016 + sernik czekoladowy na pierniczkowym spodzie

      Co roku prezentuję Wam moje pierniczki, które zawsze piekę i ozdabiam na początku grudnia, a potem podjadam aż do świąt. Jeśli nie pamiętacie jak wyglądały w ubiegłych latach to zapraszam: 20122013, 2014 i 2015. W tym roku, aby nieco urozmaicić piernikowe wpisy, chciałabym Wam pokazać w jaki sposób można ozdobić nimi świąteczny sernik, tort lub inne ciasto. Oprócz pierników zrobiłam również bezowe choineczki. Czyż nie są urocze? :) Przed świętami najtrudniej mi walczyć z moją naturą dziecka, a w zasadzie poddaję się jej bez walki. Mam nadzieję, że patrząc na te zdjęcia również poczujecie magię świąt. 

       


       

      Pierniki piekłam z tego samego przepisu co zawsze, który znajdziecie tu

       

      Bezowe choinki:

      2 białka jajek wielkości M (70g)

      110 gramów cukru pudru

      szczypta soli

      odrobina zielonego barwnika spożywczego w żelu 

       

      wykonanie:

      1. Białka miksujemy na sztywną pianę dodając w między czasie szczyptę soli. To bardzo ważne, aby białka były porządnie ubite. Najlepiej sprawdzić to wykonując test naszych babć, czyli przechylając miskę, w której miksujemy. Dobrze ubita piana powinna trzymać się dna. Następnie dodajemy po łyżce cukier i nadal miksujemy, aż cukier się skończy, a piana będzie gęsta i perłowa. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy do momentu wymieszania go z masą bezową.

      2. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką typu gwiazdka (1M Wilton).

      3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

      4. Wyciskamy trzy gwiazdki jedną na drugą, przy czym każda kolejna powinna być nieco mniejsza, aby powstał stożkowaty kształ choinki. Zachowujemy odstępy pomiedzy choinkami, ponieważ beza troche rośnie podczas suszenia.

      5. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celcjusza na 2,5h. 

       

      Z przepisu wychodzi około 15 choinek. Nie wszystkie zużyłam do dekoracji, ale wyszłam z założenia, że nie wszystkie wyjdą zgrabne i nie popękane.

       

      Sernik (pieczony na tortownicy o średnicy 24cm):

       

      200 gramów suszonych śliwek

      około pół szklanki śliwowicy lub spirytusu

      750 gramów twarogu

      2 tabliczki deserowej czekolady (+ 2 kolejne na polewę)

      165ml mleka kokosowego (mała puszka)

      2 jajka

      3 kopiaste łyżki oleju kokosowego

      2/3 szklanki ksylitolu lub zwyklego cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      spód:

      200 gramów herbatników

      80 gramów masła

      1 łyżka przyprawy piernikowej

       

      wykonanie:

      1. Śliwki kroimy na ćwiartki, zalewamy alkoholem w niedużym garnku i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. 

      2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

      3. Herbatki bardzo drobno kruszymy w food procesorze lub wkładając do mocnego woreczka i uderzając tłuczkiem. Następnie mieszamy je z przyprawą piernikową i rozpuszczonym masłem i wysypujemy do tortownicy. Przyciskamy w miarę równomiernie do dna i podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

      4. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej wraz z mlekiem kokosowym. 

      5. Twaróg miksujemy w food procesorze (lub mielimy dwukrtnie przy użyciu maszynki do mielenia) wraz z jajkami, rozpuszczonym (ale nie gorącym) olejem, cukrem oraz mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Zmiksowany ser przekładamy do czekolady, dodajemy odsączone śliwki i wszystko razem dokładnie mieszamy. 

      6. Przekłamy mase serową na podpieczony spód. Sernik pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to zrobić pisałam tutaj.

      7. Dwie pozostałe tabliczki czekolady łamiemy i rozpuszczamy wraz z masłem, a nastepnie polewamy nimi sernik tworząc malownicze zacieki. Górę sernika dekorujemy bezami i pierniczkami. 

       


       

       

       

      zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki 2016 + sernik czekoladowy na pierniczkowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 14 grudnia 2016 18:23

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa