Wpisy otagowane „m±ka jaglana”

  • niedziela, 01 maja 2016
    • Najlepsze gofry bezglutenowe z m±ki jaglanej

      Dzi¶ przedstawię Wam przepis na chrupi±ce, bezglutenowe gofry z pomarańczami i grapefruitami oraz wegańsk± bit± ¶mietan± z mleczka kokosowego. Do ciasta dodałam skórkę i sok z cytryny, co ¶wietnie przełamało lekko gorzkawy smak m±ki jaglanej. Z kolei kwaskowy smak cytrusów idealnie komponuje się z delikatn±, kokosow± piank±.

      Zgodnie stwierdzili¶my, że to jedna z najsmaczniejszych wersji gofrów jakie jedli¶my. Wliczaj±c w to nawet te tradycyjne, z m±ki pszennej.

      Je¶li chcecie pokryć gofry innymi owocami i dodatkami, możecie użyć innego mleka niż kokosowe, bo na 4 sztuki gofrów zużyjecie tylko pół szklanki. Nie wiem czy dla takiej ilo¶ci opłaca się Wam otwierać cał± puszkę. Większo¶ć produktu w tym przepisie schodzi na kokosow±, bit± "¶mietanę".

       

      bezglutenowe gofry, m±ka jaglana, zdrowe deser

       

       

      składniki na 4 sztuki:

      1 szklanka m±ki jaglanej

      2 łyżki m±ki ziemniaczanej

      szczypta soli

      łyżka ksylitolu lub innego cukru

      skórka starta z dużej, oparzonej cytryny

      2 jajka ( białka i żółtka osobno)

      1 łyżka soku z cytryny

      1 puszka mleka kokosowego (chłodzonego przez minimum kilka godzin w lodówce)

      1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

      pomarańcze, grapefruity do podania

       

      wykonanie:

      1. Otwieramy puszkę schłodzonego mleczka kokosowego. Na wierzchu powinna zgromadzić się gęsta czę¶ć, a pod spodem bardziej wodnista. Należy ostrożnie oddzielić jedn± od drugiej. Polecałabym na przykład wyłożyć łyżk± gęst± czę¶ć na sito i przecedzić tę bardziej płynn±. Uwaga! Rzadkiej czę¶ci nie wylewamy, bo będzie potrzebna do ciasta, więc pod sito podłóż miskę lub garnek. Gęst± czę¶ć umieszczamy w misce i wkładamy na razie do lodówki.

      2. M±ki, sól, cukier oraz skórkę z cytryny mieszamy w do¶ć dużej misce. Następnie dodajemy rozkłócone żółtka, pół szklanki wody oddzielonej od gęstej masy mleczka kokosowego (jak trochę wpadnie gęstej czę¶ci to nic nie szkodzi) oraz łyżkę soku z cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie sucha. Je¶li macie problem z wymieszaniem składników z powodu zbyt małej ilo¶ci płynu należy dodać łyżkę lub więcej mleka albo wody, ale stopniowo, bo masa łatwo się rozrzedza.

      3. Wł±czamy gofrownicę.

      4. Białka ubijamy na sztywn± pianę,  a następnie dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby skladniki poł±czyły się, a piana zachowała swoje wła¶ciwo¶ci.

      5. Powstał± masę od razu wylewamy na gofrownicę i pieczemy kilka minut, aż gofry nabior± złotego koloru.

      6. W między czasie ubijamy kokosow± piankę przy użyciu miksera. Można dodać łyżkę cukru pudru.

      7. Dekorujemy gofry cz±stkami pomarańczy lub/i grapefruita oraz kokosow± ¶mietan±. Niestety jej konsystencja pod wpływem ciepła zmienia się na płynn±, więc polecam kła¶ć j± na owoce, a nie bezpo¶rednio na gor±ce gofry. 

       

      słodycze na diecie

      gofry bezglutenowe fit desery dietetyczne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze gofry bezglutenowe z m±ki jaglanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 maja 2016 17:31

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa