Wpisy otagowane „imbir”

  • niedziela, 02 listopada 2014
    • Koktajl wspomagający odporność

      Pomimo, że pogoda w tym roku długo nas rozpieszczała, nieubłaganie nadchodzą chłodniejsze dni. Słońce świeci coraz krócej, a różnice temperatur pomiedzy nocą dniem dają się we znaki. Rano szron na trawie, po południu ciepło. Raz się człowiek zgrzeje i spoci w zimowych ciuchach, to znów uszy przewieje zimny wiatr. W takich warunkach trudno zachować odporność. Koktajl, który chciałabym Wam zaproponować pomoże utrzymać organizm w równowadze. Polecam go zarówno na początek dnia, jak i jako lekką kolację. Na zdrowie! ;)

       

      Kilka słów na temat zdrowotnych właściwości składników koktajlu:

       

      SELER NACIOWY - To niesamowite ile zdrowia skrywają te niepozorne, zielone łodyżki! Seler naciowy jest jednym z największych sprzymierzeńców w staraniach o zdrowe ciało i piękny wygląd. Przede wszystkim dzięki  zawartości wit. C, E, PP, B oraz kwas foliowego. Odtruwa organizm i wspomaga przemianę materii. Jest również niskokaloryczny, dlatego zalecany jest osobom odchudzającym się. Pozytywnie wpływa na cerę. Działa moczopędnie dzięki czemu jest pomocny w walce z nadciśnieniem. Wspomaga pracę nerek. Ma właściwości kojące nerwy. Ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom. Jak tu go nie kochać? :)

      IMBIR - Ostatnio coraz bardziej zyskuje na popularności i jest coraz chętniej wykorzystywany w Polskich kuchniach, nie tylko jako wymyślny składnik azjatyckich dań. Nie bez przyczyny. Oprócz wyjątkowego smaku ma również własciwości rozgrzewajace i odkażające. Niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Ponadto działa podobnie jak aspiryna - zwalcza stany zapalne i zapobiega zakrzepom.

      KASZA JAGLANA - odkwasza i ogrzewa organizm. Rozprawi się również z katarem i chorymi zatokami, ponieważ osusza nadmiar śluzu i łagodzi stany zapalne. 

      CYTRYNA - chyba nie wymaga dodatkowej reklamy. Od lat stosowana jako źródło witaminy C podczas przeziębień. 

       

      fotografia kulinarna

       

      składniki na dwie porcje:

      4 łodyżki selera naciowego

      plasterek imbiru o grubości kilku milimetrów

      3 łyżki cytryny

      3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

      200ml wody mineralnej

      opcjonalnie dla wzbogacenia smaku można dodać jedną gruszkę, jabłko lub banana.

       

      Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl wspomagający odporność”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 listopada 2014 20:56
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Aromatyczna kapusta zasmażana z rodzynkami

      To danie to nic innego jak wegetariański bigos ze słodkiej kapusty doprawiony bardzo aromatycznymi przyprawami: kminem rzymskim, cynamonem, anyżem, imbirem i goździkami. Pachnie obłędnie i rozgrzewa. Prosta potrawa, która dzięki przyprawom zyskuje ciekawy, orientalny  charakter.  Można jeść ją z pieczywem lub jako dodatek do dania głównego. Jeśli nie macie którejś z przypraw lub definitywnie jej nie lubicie można ją pominąć. Zawsze zachęcam do doprawiania według własnego gustu. Niezłym pomysłem byłoby również zastąpienie części przypraw dobrej jakości mieszanką typu curry. Jeśli jednak macie możliwość zastosujcie się do przepisu skrupulatnie, bo jestem ciekawa Waszej opinii na temat smaku. Mnie osobiście oczarował.

       

      kapusta zasmażana na łodko


       

      składniki:

      0,5 główki słodkiej kapusty

      2 cebule

      2-3 marchewki

      0,75 szklanki rodzynek

      kawałek świeżego imbiru (3x3cm)

      10 goździków w całości

      1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

      1 łyżeczka cynamonu

      1 płaska łyżeczka mielonego anyżu

      sok z całej cytryny

      sól, pieprz według smaku

      3 łyżki oleju

      opcjonalnie: łyżka miodu

       

      wykonanie:

      1. Kapustę szatkujemy odrzucając głąb. Cebulę kroimy w pióra. Marchew i imbir ścieramy na tarce.

      2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a który wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie przyprawy korzenne włącznie z imbirem i chwilę przesmażamy na małym ogniu.

      3. Dodajemy kapustę oraz marchew i zalewamy całość litrem wody. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy tak długo, aż kapusta zmięknie. Nie przykrywamy garnka szczelnie - należy pozostawić małą szczelinę, dzięki czemu większość wody wyparuje w trakcie gotowania. Potrwa to około 2 godzin.

      4. Gdy bigos osiągnie pożądaną konsystencję doprawiamy go sokiem z cytryny i ewentualnie miodem.

      Kapusta najlepiej smakuje odgrzewana. Polecam przygotowanie jej minimum dzień wcześniej. Jeśli coś Wam zostanie można część zamrozić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczna kapusta zasmażana z rodzynkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 09:05

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa