Wpisy otagowane „makaron soba”

  • wtorek, 17 lutego 2015
    • Makaron soba z tofu, pieczarkami, fasolką i chilli

      Wiem, że jest spora grupa ludzi, którzy nie lubią gotować. Jako człowiek tolerancyjny oczywiście szanuję ich wstręt do garów, ale powiem Wam, że ciężko mi to zrozumieć. Przecież to taka przyjemność i satysfakcja zrobić coś samemu i delektować się smakiem własnoręcznie przygotowanych dań. Jestem dużym dzieckiem, które cieszy się z małych rzeczy i za każdy razem kiedy ugotuję coś dobrego cieszę jak...porąbana. Tak, to chyba najtrafniejsze określenie. To dla mnie czysta radość, że mogę dzielić się swoją pasją z innymi i karmić ludzi moimi potrawami. Nie ma dla mnie większego szczęścia, niż to jak ktoś zajada ze smakiem, to co ugotowałam. Nie wiem - może to ja jestem dziwna? :) Tak czy inaczej cieszę, że moda na gotowanie zatacza coraz szersze kręgi i że coraz częściej trafiacie na mój blog poszukując nowych przepisów. Oby Wam służyły jak najlepiej. Nie zapomnijcie zostawić komentarza jak Wam smakowało. 

      Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pachnący kolendrą makaron soba. To szybkie i proste danie, a zarazem miła odskocznia od tradcyjnych obiadów. Jeśli nie macie dostępu do soby, możecie ją zastąpić innym azjatyckim makaronem, na przykład ryżowym.

       

      fotografia kulinarna przepisy wege

       

       

       

      składniki na 3-4 porcje:


      225g makaronu soba

      opakowanie tofu marynowanego pokrojonego w kostkę

      6 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki

      1,5 szklanki zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)

      pół papryczki chilli pokrojonej w plasterki

      dwie cebulki dymki wraz ze szczypiorem (posiekanych osobno cebule osobno szczypiorek)

      3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

      2cm kawałek imbiru startego na drobnej tarce

      3 łyżki sosu sojowego grzybowego (lub innego)

      1 płaska łyżeczka startych nasion kolendry

      2 łyżki oleju

      1 łyżka cukru lub ksylitolu

      1 limonka

       

      wykonanie:

      1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej. Podsmażamy na nim cebulkę (szczypior przyda się później), aż się zeszkli. Następnie dodajemy chilli, imbir i czosnek i mieszamy. Po chwili dodajemy dwie łyżki wody.

      2. Gdy woda w większości odparuje wrzucamy na patelnię fasolkę i pieczarki. Dodajemy sos sojowy i kolendrę. Całość przesmażamy, aż pieczarki i fasolka zmiękną. Jeśli na patelni zrobi się "sucho" można w między czasie dodawać odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu składników.

      3. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu

      4. Na koniec na patelnie dodajemy tofu. Idealnie byłoby przesmażyć je na osobnej patelni, ponieważ, to dość delikatny składnik, ale jeśli nie będziecie zbyt energicznie mieszać zawartości patelni, nie powinno się rozpaćkać. Pod koniec smażenia dodajemy cukier lub ksylitol.

      5. Do tak przygotowanych warzyw wrzucamy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy.

      6. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki.

       

      fotografia kulinarna



       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron soba z tofu, pieczarkami, fasolką i chilli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 lutego 2015 06:03
  • środa, 07 listopada 2012
    • Miska miso

      Wyczytyłam, że mianem miso można określić każdą zupę, do której dodamy pasty z fermentowanej soi. Nie do końca się z tym zgodzę. Daje to sporą dowolność  interpretacji i przerabiania przepisu pod swój gust, jednak dorzucenie pasty miso do ogórkowej czy barszczu ukraińskiego, to chyba nie najlepszy pomysł i na pewno nie uczyni z nich dań kuchni japońskiej (choć to zacne zupki rzecz jasna)

      Oto moja wersja zupy miso.


      ZUPA MISO

       

      zupa miso

       

      składniki:


      2 korzenie pietruszki

      natka pietruszki

      6 suszonych grzybów shitake (lub innych)

      płaska łyżka suszonych warzywek bez soli

      kilka łodyżek selera naciowego

      łyżka oleju sezamowego

      łyżka uprażonych ziaren sezamu

      2-3 łyzki pasty miso

      pół serka tofu

      makaron soba

      sól, pieprz do smaku

       

      Krótki komentarz do składników. Soba czyli makaron z mąki gryczanej można kupić w dobrych delikatesach na półce z artykułami azjatyckimi lub w sklepach ze zdrową żywnoscią. Rewelacyjnie łączy się ze smakiem sezamu. Takie połączenie wypróbowałam przy okazji tego dania: klik, klik. Grzybki shitake zasmakują zwłaszcza wegetarianom, poniewaz mają sporo umami - smaku białka, który zastępuje smak mięsa w potrawach. Nie należy ich zbyt długo gotować, bo wówczas będa smakować jak podeszwa. O paście miso możecie poczytać na blogu specjalizującym się w daniach azjatyckich: slodkokwasny.com

       

      wykonanie:

       

      1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

      2. Z pokrojonego korzenia pietruszki, selera, warzywek oraz grzybków gotujemy bazę zupy przez około 15 minut.

      3. Makaron soba gotujemy bez przyrycia około 5 minut.

      4. Gdy zdejmiemy już garnek z ognia doajemy olej sezamowy i pastę miso. Obydwu składników, zwłaszcza pasty miso nie należy gotować.

      5. W miseczka układamy makaron i tofu, zalewamy gorącą zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz prażonym sezamem.

       

      Dla mnie ta zupka jest wprost przepyszna! Fakt, że trzeba kupić kilka mało popularnych składników, aby ją przyrządzić, ale starczają one na kilka razy, więc koszt nie jest wcale tak wysoki, jak możnaby się spodziewać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Miska miso”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2012 08:03

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa