Wpisy otagowane „soba”

  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
    • Makaron soba z bakłażanem i mango

      Mam wyrzuty sumienia, że tyle książek kucharskich stoi na moich półkach, a ja tak rzadko z nich korzystam. Wiecie jednak, że moja codzienna kuchnia jest mega prosta. W zasadzie na co dzień nie potrzebuję żadnych przepisów, bo korzystam z moich ulubionych, które znam już na pamięć. Sięgnęłam jednak do jednej z moich ulubionych pozycji, książki "Obfitość" Yotama Ottolenghi i znalazłam ten oto przepis na potrawę idealną na ciepłe dni. Niby jest to makaron, ale podaje się go na zimno i z dressingiem, więc w zasadzie można go policzyć jako sałatkę. Sprytnie, co? ;) Danie jest przepyszne, orzeźwiające i lekkie w smaku. Przepis zmieniłam minimalnie - głównie jeśli chodzi o ilości składników, bo w książce była podana ilość na sześć osób. 

       

      makaron soba przepisy wegańskie yotam ottolenghi

       

       

      składniki na dwie porcje:

      dressing:

      50ml octu ryżowego

      1 płaska łyżka stewii w pudrze (lub innego słodzidła)

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      kawałek ostrej, czerwonej papryczki

      1 ząbek czosnku

      sok i skórka otarta z połowy limonki

       

      150-200g makaronu soba

      1 dojrzałe mango pokrojone w nieduże plasterki

      1 bakłażan

      łyżka oleju do smażenia

      czubata łyżka posiekanej bazylii

      łyżka posiekanej kolendry

      1 mała, czerwona cebulka pokrojona w cieniutkie plasterki

       

      wykonanie:

      1. Ocet ryżowy wraz ze stewią delikatnie podgrzewamy w garnuszku lub w mikrofali. Mieszamy, aby rozpuścić stewię i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy kolejno wszystkie składniki dressingu. 

      2. Bakłażana kroimy w półplasterki, posypujemy dość obficie solą i odstawiamy na 20 minut. 

      3. Makaron gotujemy 6 minut, odcedzamy i dokładnie przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie, aby odciekł. 

      4. Bakłażana przekładamy na ręczniki papierowe i odsączamy z soku. Następnie smarujemy olejem i smażymy na patelni grillowej. 

      5. Mieszamy makaron z mango, bakłażanem, dressingiem, cebulką i połową ziół. Drugą połową posypujemy makaron przed podaniem. 

       


      blog wegański

      przepisy fit co można jeść podczas diety redukcyjnej 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron soba z bakłażanem i mango ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 sierpnia 2017 18:57

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa