Wpisy otagowane „czarna porzeczka”

  • czwartek, 18 lipca 2013
    • Tarta z czarną porzeczką i bezą

      Za każdym razem kiedy upiekę nową tartę wydaje mi się, że to najsmaczniejsza tarta jaką do tej pory zrobiłam. :) To zapewne wynika z tego, że bardzo lubię kruche ciasto i tarty smakują mi niemalże w każdej postaci. Jednak tym razem przysięgam Wam - to naprawdę najlepsza tarta na moim blogu. Czekoladowy kruchy spód, intensywny porzeczkowy środek i bezowa pianka na wierzchu. Beza jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku. Możecie upiec jedną dużą tartę lub kilka mniejszych tartaletek jak ja tym razem. Tartę można robić etapami. Przeważnie zagniatam ciasto na spód dzień wcześniej, aby ze spokojem się schłodziło. Możecie również poprzedniego dnia zapiec spody z porzeczkami.Zaleca się jednak aby bezę piec w dniu, w którym zamierzamy podać tartę. 

       

      TARTA PORZECZKOWA Z BEZOWĄ PIANKĄ

      tarta  porzeczkami i bezą



      składniki:

      (na 8 tartaletek o średnicy ok. 9 cm lub jedną duża tartę o średnicy ok. 30cm):

      spód:

      2 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

      200g zimnego masła

      1/2 szklanki cukru pudru

      3 łyżki ciemnego kakaa

      2 żółtka jajek

      szczypta soli

      środek:

      około półtorej szklanki czarnej porzeczki

      3-4 łyżki cukru (użyłam dark muscovado)

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      wierzch:

      4 białka jajek w temperaturze pokojowej

      200g cukru pudru

      szczypta soli

      łyżka octu lub soku z cytryny

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      wykonanie:

      Tradycyjnie w przypadku tart zapraszam do poczytania jak zrobić kruche ciasto: klik!

      1. Jeśli macie robota kuchennego to posiekajcie wszystkie składniki spodu nożem tnącym (w tzw. food procesorze). Jeśli nie macie takiego sprzętu, to nic nie szkodzi - posiekajcie masło nożem na małe kawałki i sprawnie zagniećcie ciasto rękoma starając się go nie ogrzać dłońmi. Jeśli robicie tartaletki najlepiej uformować z ciasta walec, który najłatwiej podzielić na równe części. Jeśli robicie jedną tartę uformujcie dysk. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. 

      2. Foremki smarujemy masłem i wyklejamy rozwałkowanym ciastem. Przed pieczeniem warto je schłodzić około 30 minut. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. fasolą i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczmy jeszcze 5 minut.

      3. Następnie wypełniamy tartaletki porzeczkami wymieszanymi z cukrem i mąką ziemniaczaną i ponownie zapiekamy około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Porzeczki powinny puścić trochę soku i zacząć lekko bulgotać.

      4. Wyjmujemy tartaletki, studzimy i gdy tylko ostygną wyjmujemy je z foremek. Dużą tartę można pozostawić w formie. 

      5. Na końcu przygotowujemy piankowy wierzch. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i mieszamy mikserem. To ważne, aby nie dodać całego cukru od razu, lecz stopniowo. Na koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Gotową masę umieszczamy na tartaletkach tworząc łyżką taki "artystyczny nieład".

      6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Wierzch bezy powinien być lekko zrumieniony. 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z czarną porzeczką i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 lipca 2013 08:31

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa