Wpisy otagowane „chałwa”

  • niedziela, 15 września 2013
    • Tarta chałwowa z jeżynami

      Trochę mi szkoda, że lato się kończy. Perspektywa szarych, krótkich i ciemnych, zimowych dni, to dla mnie smutek. Zanim jednak to nastąpi cieszę się najbardziej magiczną porą roku - jesienią. Teraz słońce leniwie wędruje po niebie. Rzuca długie cienie przecinając promieniami mgliste powietrze, w którym unosi się zapach drewna palonego w kominkach i piecach oraz usychających liści. Ten tajemniczy, jesienny klimat zawsze przynosi ze sobą tyle wspomnień, podobnie jak pierwsze podmuchy wiosennego wiatru. Jesień jest naprawdę niezwykła. Tym piękniejsza, że w jej płowych barwach i blasku kasztanów zaklęta jest jakaś nostalgia i zapowiedź końca. 

      Urzeka również tym, jakie dary ze sobą przynosi. Nie tylko dynie, gruszki i śliwki, pod którymi uginają się teraz stargany na targach, ale również te które można znaleźć w lesie  - pachnące grzyby i jeżyny. Dlatego dziś przygotowałam dla Was jesienną tartę. Niech to stanie się moją tradycją. W zeszłym roku przywitałam jesień tartą gruszkową, a w tym sernikowo-jeżynową. Zapraszam :)

       

       

      SERNIK CHAŁWOWY

      NA KRUCHYM SPODZIE Z JEŻYNAMI



       

      składniki:

      spód:

      300g mąki pszennej (użyłam krupczatki)

      150g zimnego masła

      75g cukru (najlepiej pudru)

      2 łyżki kakao (niekoniecznie jeśli wolicie jasny spód)

      1 żółtko

      masa sernikowa:

      300g chałwy (użyłam orzechowej)

      200g naturalnego serka homogenizowanego (może być inny serek o gładkiej konsystencji np. ricotta)

      2 jajka

      czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego budyniu w proszku

      owocowy wierzch:

      400g jeżyn (można zastąpić innym owocem - jagodą, borówką, wiśnią lub maliną)

      150ml wody (trochę więcej niż pół szklanki)

      1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

      4 łyżki cukru dark muscovado (można zastąpić zwykłym)

      1 łyżka octu balsamicznego (lub winnego różowego, lub 2 łyżki soku z cytryny)

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki ciasta na spód siekamy i zagniatamy, aż się połączą. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego lub noża. Następnie formujemy z ciasta kule, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, lekko ugniatamy i rozwałkowujemy na koło o kilka centymetrów większe niż średnica foremki, w której będziemy piec. Wyklejamy ciastem foremkę i wkładamy do lodówki na kolejne pół godzinki. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasola lub kulkami ceramicznymi i pieczemy około 15 minut w temperaturze około 185 stopni.

      Można również spróbować bez podpiekania, od razu wylewając masę serową na surowy spód, jednak jeśli chcecie, żeby tarta wyszła perfekcyjna to polecam tę metodę. Więcej wskazówek na temat ciasta kruchego znajdziesz tutaj: klik!

      2. W między czasie ucieramy wszystkie składniki masy sernikowej, aż nabierze jednolitej konsystencji.

      3. Wyjmujemy podpieczony spód, zdejmujemy papier i wrzucamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Następnie wylewamy na niego masę serową i pieczemy wszystko razem w temp. 175 stopni około 30-40 minut, aż masa serowa się zetnie i leciutko zarumieni.

      4. Na koniec przygotowujemy owocowy wierzch. W garnku umieszczamy cukier i połowę wody i zagotowujemy, aby cukier się rozpuścił. Następnie wrzucamy umyte jeżyny i doprowadzamy do wrzenia. W między czasie rozrabiamy w pozostałej wodzie mąką ziemniaczaną i powolutku wlewamy do bulgoczących jeżyn cały czas mieszając. Gdy całość zacznie gęstnieć zdejmujemy z palnika. Należy to zrobić sprawnie, bo jeśli będziecie zbyt długo gotować jeżyny zaczną się rozpadać. Masę należy lekko przestudzić i jeszcze ciepła wyłożyć na tartę. 

      Całą tartę umieszczamy w lodówce. Najlepiej wyjąć z chłodziarki na godzinę przed planowanym podaniem.

       


       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta chałwowa z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 września 2013 09:36
  • wtorek, 16 kwietnia 2013
    • Stwierdzam wiosnę, bo lody

      Pierwsze prawdziwie wiosenne promienie słońca rozbudziły we mnie chęć na jeden z moich ulubionych przysmaków, a mianowicie na lody. Wkład do maszyny całą zimę spokojnie odpoczywał na dnie zamrażarki, a ja nie mogłam się już odczekać kiedy znów wezmę go w obroty. Miałam akurat w domu chałwę, resztkę orzechów włoskich i mascarpone. Oto co powstało:

       

      LODY ORZECHOWO-CHAŁWOWE

      urządzenie do robienia lodów

       

      składniki (porcja dla 3-4 osób):

      250g mascarpone

      100g chałwy

      1/2 szklanki cukru

      3 żółtka

      1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

      opcjonalnie 100ml śmietany kremówki

      (masa wychodzi bardzo gęsta, więcjeśli chcecie, aby lodów wyszło wam więcej możecie dodać jeszcze śmietanę)

       

      wykonanie:

      1. Żółtka oraz cukier ucieramy na jasny kogiel-mogiel. Najlepiej w rondelku nad garnkiem z wrzącą wodą, aby sparzyć żółtka. Następnie zdejmujemy rondel z garnka i dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy. Gdy chałwa się rozpuści dodajemy dodajemy mascarpone i mieszamy na gładką masę.

      2. Powstałą mieszankę chłodzimy kilka godzin w lodówce, a następnie mrozimy przy użyciu maszyny lub tradycyjnie w zamrażarce (w takim przypadku dobrze jest wyjąć je raz na jakiś czas i przemieszać mikserem końcówkami do ubijania).

      3. Pod koniec pracy maszyny dodajemy pokruszone orzechy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Stwierdzam wiosnę, bo lody”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 kwietnia 2013 12:54
  • niedziela, 19 sierpnia 2012
    • Rozkoszna tarta orzechowa z gruszkami i chałwą

      Szczerze powiedziawszy jestem bardzo dumna z tej tarty i z wielką przyjemnością dzielę się z Wami przepisem. Żałuję, że nie jestem w stanie zamieścić na blogu również jej kuszącego aromatu. Orzechowy kruchy spód, słodka rozpływająca się w ustach chałwa, przełamana winnym smakiem gruszek marynowanych w occie balsamicznym i miodzie, a to wszystko posypane chrupiącymi kawałkami orzechów i płatków migdałów. Czy już kapie Wam ślinka? Mam nadzieję, że spodoba Wam się jej rustykalny charakter, podkreślony owocami zapieczonymi wraz z ogonkami.


      TARTA ORZECHOWA Z CHAŁWĄ I GRUSZKAMI

      PIECZONE GRUSZKI ORZECHY

       

      składniki:

      spód:

      2 pełne szklanki mąki pszennej (plus odrobina do podsypania ciasta podczas wałkowania)

      kostka masła (200 gram)

      2 łyżki mielonych orzechów włoskich

      1 żółtko

      szczypta soli

      80 gram (około pół szklanki) cukru najlepiej pudru

      1/5 szklanki zimnej wody

      wierzch:*

      200 gram chałwy

      6 gruszek

      100ml octu balsamicznego (można zastąpić czerwonym wytrawnym winem)

      czubata łyżka miodu (można zastąpić brązowym cukrem, najlepiej "dark muscovado")

      pół łyżeczki cynamonu

      kilka gwiazdek goździków

      do posypania garść płatków migdałów i drobno pokruszonych orzechów

      *Ostatnio przetestowałam nowy sposób na wierzch tej tarty - chałwę można wymieszać mikserem na gładką masę ze 100 gramami ricotty, 1 jajkiem, 2 łyżkami jogurtu naturalnego oraz budyniem waniliowym w proszku. Ponieważ serowa masa chłodzi gruszki całość należy trochę dłużej piec niż w pierwotnym przepisie - około 45 minut, w tym pierwsze 25 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Ta wersja najlepiej smakuje na drugi dzień i należy przechowywać ją w lodówce. 

       

      TARTA RUSTYKALNA

       

      wykonanie:

      1. Przygotowujemy gruszki. Najlepiej zrobić to na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jeżeli chcecie, aby każda gruszka na tarcie miała ogonek potrzebujecie sześciu gruszek, bo wykorzystacie tylko jedną połówkę z każdej z nich. Jeżeli Wam na tym nie zależy trzy gruszki wystarczą. W kubku mieszamy 100ml octu balsamicznego, miód oraz cynamon i lekko rozgniecione goździki.  Gruszki dzielimy na połówki i usuwamy delikatnie pestki. Zrobiłam to łyżką do robienia kulek z melona, aby ich nie uszkodzić. Następnie kroimy gruszki wzdłuż nie do końca, lecz zostawiając nierozkrojone 1,5cm od ogonka, tak jak widać na zdjęciu:

       



      Dzięki takim nacięciom gruszki lepiej wchłoną marynatę i szybciej się upieką. Tak przygotowane owoce wkładamy do pojemnika i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. 

      2. Zagniatamy ciasto na spód. Masło powinno być z lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, solą oraz mielonymi orzechami. Dodajemy pokrojone w kawałki masło oraz żółtko i ugniatamy wszystko razem palcami. Gdy mąka zacznie łączyć się masłem dodajemy zimną wodę, która spowoduje, że ciasto jeszcze sprawniej się połączy. Formujemy kulę, którą zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto może siedzieć w lodówce całą noc, tylko wówczas trezba je wyjąć na pół godzinki przed wałkowaniem. Można je również zamrażać.

      2. Następnie posypujemy stolnicę cienką warstwą mąki i rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy większej niż naczynie, w którym będziemy ją piec. Trzeba odliczyć kilka centymetrów na brzegi. 

      3. Przekładamy placek do foremki wysmarowanej masłem. Aby nie uległ uszkodzeniu podczas "transportu" najlepiej nawinąć go delikatnie na wałek posypany cieniutką warstwą mąki, a następnie umieścić w foremce dociskając ciasto do dna i brzegów. Dobrze aby brzegi nieco wystawały ponad foremkę, ponieważ podczas pieczenia ciasto trochę się skurczy. 

      4. Kiedy spód jest już w foremce posypujemy go pokruszoną chałwą, na której następnie układamy delikatnie połówki gruszek ogonkami do środka. Całość posypujemy jeszcze orzechami i płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez około 25 min. Brzegi tarty powinny być rumiane, a gruszki zapieczone. 


      TARTA ORZECHOWA



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Rozkoszna tarta orzechowa z gruszkami i chałwą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2012 16:00

Kalendarz

Luty 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa