Wpisy otagowane „garam masala”

  • wtorek, 19 marca 2013
    • Kofta indyjska

      Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych dań podpatrzonych lata temu w Green Wayu - koftę indyjską, czyli kuleczki z białego sera i ziemniaków z aromatycznym sosem garam masala. Kuleczki kofty smażone według tego przepisu nie rozpadają się i są smakowite. Zapraszam!

       

      KOFTA INDYJSKA

       

      (porcja dla 3-4 osób)

       

      składniki:

      250g sera białego (idealny byłby panir)

      5 średnich ziemniaków

      1 cebula

      1/3 ostrej papryczki

      1 jajko

      1/2 szklanki  bułki tartej + ewentualnie mniej więcej drugie tyle do obtoczenia kulek

      sól, pieprz do smaku

      sos:

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      1 marchewka

      puszka pomidorów krojonych (w sezonie 3-4 pomidory obrane ze skórki)

      łyżka przyprawy garam masala

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyżeczki ziaren kuminu

      śmietana 12% (ewentualnie gęsty jogurt)

      olej do smażenia

      sól do smaku

       

       

      wykonanie:

      1. Ziemniaki gotujemy około 30 minut w całości w mundurkach.

      2. W między czasie przygotujemy sos. Na patelni lub w woku podgrzewamy olej, na który wrzucamy wyciśnięty czosnek, kumin, a następnie kurkumę. Mieszamy. Po krótkiej chwili dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni dorzucamy marchew startą na tarce o średnich oczkach. Gdy ta zmięknie dodajemy garam masala i pomidory. Przesmażamy je kilka minut, aż z pomidorów odparuje część wody, a następnie dajemy śmietanę. Doprawiamy solą. Jeżeli lubicie gładki sos można go potraktować blenderem.

      3. Ugotowane ziemniaki obieramy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy pokruszony ser, jajko, drobno posiekaną cebulę i papryczkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy. Próbujemy uformować z ciasta kulkę. Jeśli ciasto jest mocno wilgotne, a kuleczka bardzo miękka należy dodać wiecej bułki tartej. Formujemy z ciasta kuleczki o średnicy 3-4 cm.

      4. Kofty można smażyć na dwa sposoby albo zgodnie ze sztuką w głębokim tłuszczu - wówczas skórka jest chrupiąca, kuleczki wychodzą zgrabne i są równo obsmażone ze wszystkich stron, ale chłoną więcej tłuszczu. Albo w małej ilości tłuszczu. Takie co prawda są zdrowsze, ale trzeba je obracać i nie wychodzą idealnie okrągłe. Smażąc w ten drugi sposób polecam obtoczyć je przed smażeniem w bułce tartej. Ja tym razem smażyłam w małej ilości tłuszczu. Wyszły smaczne, lecz z żalem muszę przyznać, że te smażone na głębokim tłuszczu są lepsze.

      5. To danie można podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą jęczmienną polane wcześniej przygotowanym sosem.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Kofta indyjska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 marca 2013 18:55

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa