Wpisy otagowane „konfitura różana”

  • środa, 06 marca 2013
    • Ślimaczki z ciasta

      Dzisiaj zupełnie wyjątkowo przedstawię Wam przepis na coś, czego nie zrobiłam sama. Te oto urocze "ślimaczki" wyszły spod ręki mojej mamy. Gdy już wylądowały na niedzielnym stole nie mogłam oprzeć się pokusie uwiecznienia ich na zdjęciu. Najbardziej smakowały mi w wersji cynamonowej - na pewno upiekę je kiedyś sama. Nawiasem mówiąc bardzo przyjemnie robi się zdjęcia cudzych wypieków, mając świadomość, że nie czeka mnie sprzątanie kuchni po ich pieczeniu :) Chętnie zatrudniłabym jakiegoś asystenta/współpracownika na stałe. A oto one:

       

      DROŻDŻOWE "ZAWIJAŃCE" Z KONFITURĄ RÓŻANĄ,

      MASĄ MAKOWĄ LUB CYNAMONEM

       



      składniki:

      ciasto:

      500 gram maki pszennej

      1,5 szklanki mleka

      100 gram rozpuszczonego masła

      0,5 szklanki cukru

      szczypta soli

      5 dkg drożdży świeżych

      2 jajka

      nadzienia:

      - konfitura różana

      - masa makowa (np. bakalland)

      - nadzienie cynamonowe:

      100 gram masła

      1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)

      2-3 łyżeczki cynamonu w proszku

      1/2 szklanki sparzonych rodzynek

      2 łyżki mąki

      dodatkowo:

      cukier puder do polukrowania,

      rodzynki, migdały, orzechy lub inne cuda do posypania (niekoniecznie) 

       

      wykonanie:

      1. Robimy rozczyn z mleka, łyżki cukru i drożdży.  Masło rozpuszczamy np. w mikrofali i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Następnie wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. wkładamy ciasto do miski i pozostawiamy do wyrośniecie na około godzinę. 

      2. Jeżeli chcemy zrobić ślimaczki z masą cynamonową wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Najlepiej jeśli masło miało temperaturę pokojową wówczas lepiej się połączą.

      3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy wybranym nadzieniem (lub każdym po trochu dzieląc prostokąt na trzy poprzeczne pasy). Następnie zwijamy jak roladę i kroimy na plastry o szerokości 2 cm. 

      4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na 180 stopni. Od momentu rozgrzania pieczemy 20 minut. 

      5. Przestygnięte ślimaczki polewamy lukrem z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ślimaczki z ciasta ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 06 marca 2013 08:03

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa