Wpisy otagowane „mąka gryczana”

  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • Zdrowe, bezglutenowe gofry z mąki gryczanej z musem bananowo-czekoladowym

      Nie ma to jak wpaść na genialny pomysł i tuż przed rozpoczęciem sezonu na białe rurki i krótkie sukienki zakupić sobie wodzącą na pokuszenie gofrownicę. Brawo ja! :) Ale tak jakoś wyszło, że akurat nasz opiekacz do kanapek odmówił posłuszeństwa i stwierdziliśmy, że urządzenie z wymiennymi płytami do zapiekania będzie dobrym pomysłem. W sumie już od pewnego czasu przymierzałam się do zakupu gofrownicy, choć myślałam o takim typowym modelu, na duże gofry,  jakie można kupić na wakacjach. Jak widziecie na zdjęciach moje urządzenie robi gofry w mniejszym rozmiarze i może lepiej (zwłaszcza dla moich ud) :) Myślę, że wkrótce zrobię osobną recenzję urządzenia, które zakupiłam.

      Jeśli myślicie o zakupie gofrownicy, która będzie robić dobre, chrupiące gofry to zwróćcie uwagę, aby urządzenie miało minimum 1000W, a najlepiej 1400W. Słabsze gofrownice mogą upiec co najwyżej miękkie gofry zbliżone do pancake'ów.

      Skoro już to "narzędzie diabła" służące do produkcji grzesznie smakowitych, ale jakże kalorycznych i jakże węglowodanowych goferów zawędrowało do mojej kuchni postanowiłam choć trochę ulżyć szwom w swoich spodniach i wymyślić przepisy na wersje fit tego przysmaku. Już pierwsza próba zakończyła się sukcesem, więc myślę, że będę kontynuować te poczynania. 

      Jeśli chcecie zrobić gofry gryczane z innym dodatkiem niż zaproponowany przeze mnie mus czekoladowy, to polecam dodać do ciasta choć łyżkę kakao, bo gryka bardzo lubi się z czekoladą i wyśmienicie razem smakują.

       

      gofry bezglutenowe fit desery dietetyczne

       

       

       

      składniki na osiem małych gofrów:


      gofry:

      1 szklanka mąki gryczanej (użyłam pełnoziarnistej)

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      szczypta soli

      2 łyżki dowolnego cukru (użyłam 1,5 łyżki ksylitolu i łyżeczkę cukru trzcinowego z wanilią)

      2 jajka 

      0,75 szklanki mleka (użyłam migdałowego, ale może być krowie lub inne roślinne)

       

       

      mus bananowo-czekoladowy:

      3 banany

      2 łyżki ciemnego kakao 

      1 łyżeczka cynamonu

      łyżka pasty tahini lub masła orzechowego lub oleju kokosowego nierafinowego (ten składnik nie jest konieczny, ale polecam, bo fajnie wzbogaca smak)

       

      dodatkowo: dowolne owoce

       

      wykonanie:


      1. Miksujemy wszystkie składniki musu na gładką masę i odstawiamy w chłodne miejsce.

      2. W sporej misce mieszamy mąki, cukier (ksylitol) i sól. Następnie dodajemy żółtka i mleko i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste (jak na muffinki, jeśli to coś Wam powie), ale na tyle wilgotne, aby wszystkie składniki dały się swobodnie mieszać i aby masa spływała powoli z łyżki. 

      3. Włączamy i rozgrzewamy gofrownicę

      4.  Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Delikatnie mieszamy

      5. Wlewamy porcje ciasta na gofrownicę i pieczemy kilka minut, aż lekko się zrumienią. W moim urządzeniu 1000W mocy zajmowało to około 7 minut. 

      6. Gotowe gofry podajemy z wcześniej przygotwanym musem i opcjonalnie z owocami.

       

      gofry bezglutenowe fit desery dietetyczne

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe, bezglutenowe gofry z mąki gryczanej z musem bananowo-czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 16:46
  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • Dietetyczne muffinki gryczane

      Czasem mam tak, że nudzą mi się tradycyjne kanapki jedzone jako drugie śniadanie. Nie lubię monotonii na talerzu. Dla urozmaicenia często zabieram do pracy domową owsiankę, własnoręcznie zrobione sałatki i inne cuda. Dziś zaproponuję Wam muffinki, które również z powodzeniem można zjeść na drugie na śniadanie. Dodatkowo z czystym sumieniem mogę je polecić nie tylko dbającym o linię, ale również diabetykom, osobom na diecie bezglutenowej i Montignaca, ponieważ nie zawierają białej mąki. Upieczone są z mąki gryczanej, która nadaje im specyficzny smak. Chyba nie każdemu przypadnie do gustu, ale ja bardzo lubię grykę w każdej postaci :) Jeśli ktoś nie jest pewien czy mu zasmakuje może je również upiec z mąki pszennej. Można również zmieszać dwa rodzaje mąk pół na pół, bo przyznam, że z samej gryczanej, choć są bardzo smaczne trochę się kruszą.

       

      MUFFINKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CUKINIĄ

      z suszonymi pomidorami i cukinią



      składniki:

      suche:

      2 szklanki mąki gryczanej (lub pszennej np. razowej)

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      szczypta soli

      mokre:

      1,5 szklanki cukinii startej na tarce o średnich oczkach

      1 słoiczek pomidorów suszonych z kaparami (użyłam OLE!)

      pół szklanki oliwy (użyłam tej w pomidorów + dolałam jeszcze trochę zwykłej, aby w sumie wyszło pół szklanki)

      1 jajko

      2/3 szklanki jogurtu naturalnego

       

      wykonanie:

      1. Pomidory i kapary odsączamy, te pierwsze kroimy w kostkę.

      2. Mieszamy w jednym naczyniu składniki mokre, w drugim suche, a następnie łączymy je razem i mieszamy. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.

      3. Umieszczamy je w formie do muffinek zabezpieczonej papilotkami lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 20 minut.

       

      Muffinki można również zamrozić i rozmrażać wtedy. kiedy macie na nie ochotę. Smacznego!

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczne muffinki gryczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 07:39
  • wtorek, 28 sierpnia 2012
    • Naleśniki gryczane

      Jeżeli jesteście fanami kaszy gryczanej tak jak ja, na pewno polubicie również mąkę gryczaną. Ostatnio użyłam jej do naleśników, dzięki czemu ciasto miało bardziej wyrazisty, intensywny smak. Sugerując się większością dostępnych przepisów zmieszałam mąkę gryczaną pół na pół z pszenną, aby naleśniki zachowały elastyczność. Następnym razem zmienię proporcję na korzyść tej pierwszej, bo wciąż za mało mi gryki w gryce :)

       

      NALEŚNIKI GRYCZANE Z GORGONZOLĄ,

      FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I PIECZARKAMI

       

      MĄKA GRYCZANA

       

      składniki:

      ciasto:

      1 szklanka mąki gryczanej

      1 szklanka mąki pszennej

      około 400ml mleka

      1 jajko

      sól

       

      farsz:

      - 200 gram ugotowanej fasolki szparagowej

      - 100 gram sera gorgonzola

      - kilka pieczarek

      - jedna mała cebula

      - sól, pieprz

      - pomidor

       

      wykonanie:

      Ciasto powinno mieć konsystencję raczej płynną. Mniej więcej taką jak niezbyt gęsty jogurt, ale to musicie po prostu wyczuć. Przyznam szczerze, że ja zawsze robię ciasto "na oko" w ogóle nie przejmując się odmierzaniem składników. Tym razem starałam się to zrobić, aby móc opisać Wam w przepisie, lecz tak jak wspomniałam - konsystencja ciasta i ilość mleka w stosunku do mąki, to kwestia wprawy. 

      1. Do dość wysokiego naczynia wlewamy mleko, następnie wsypujemy mąki i sól oraz wbijamy jajko. Całość energicznie mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą, posmarowaną bardzo małą ilością tłuszczu. Najlepiej wylać na środek dosłownie kilka kropel oleju i rozprowadzić go ręcznikiem kuchennym, który wchłonie jego nadmiar. W żadnym wypadku naleśniki nie powinny pływać w tłuszczu! Używając łyżki wazowej wylewamy partie ciasta na środek i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni patelni. Naleśniki powinny być cieniutkie. Ja na jednego naleśnika o średnicy 25cm wylewam tylko jedną pełną łychę wazową.

      Naleśnik przewracamy, gdy energicznym potrząśnięciu patelnią na boki nie przywiera on do powierzchni patelni. Po kilku próbach można przewracać naleśniora podrzucając go w powietrzu, ale mniej wprawionym polecam użyć łopatkę.

      2. Pieczarki kroimy z plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażamy na małej ilości masła lub oliwy doprawiając solą i pieprzem.

      3.  Układamy na naleśnikach ulubione składniki, np. te zaproponowane przeze mnie i zawijamy jak  roladkę. Następnie podgrzewamy je ponownie na patelni, aż ser odrobinę się rozpuści.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki gryczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 sierpnia 2012 18:42

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa