Wpisy otagowane „ciasto parzone”

  • wtorek, 04 września 2012
    • Najlepsze ciastka bez piekarnika

      Churros to hiszpański, chrupiący przysmak śniadaniowy. Zrobione z ciasta parzonego, długie ciastka smażone w wysokiej temperaturze. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. Można je podawać z sosem czekoladowym lub po prostu posypać cukrem pudrem.

       

      CHOCOLATE CON CHURROS

      churros

      churros


      składniki (porcja dla 4-6 osób):

      ciasto:

      2,5 szklanki maki pszennej

      60 gram masła

      3 łyżki cukru

      4 jajka

      szczypta soli

      0,5 l wody

       

      churros

       

      sos czekoladowy:

      tabliczka gorzkiej czekolady

      1/3 do 1/2 szklanki mleka

      opcjonalnie: kieliszek amaretto lub innego likieru

       

      dodatkowo:

      olej do smażenia

      cukier puder do posypania

       

      Potrzebna będzie również szpryca lub rękaw cukierniczy do nadania churrosom kształtu. Mogą to być tradycyjne laseczki lub inne kształy, np.serduszka :)

       

      churros

      churros

       

      wykonanie:

      1. W garnku zagotowujemy wodę, masło, cukier oraz sól. Następnie wsypujemy mąkę i nie zdejmując garnka z palnika sumiennie mieszamy drewnianą łychą, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i stworzy w miarę zbitą kulę. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy 2 jajka i bardzo energicznie mieszamy. Początkowo ciastko może rozdzielać się na grudki, ale nie należy się tym stresować - to normalne. Po chwili ciasto zacznie przybierać bardziej jednolitą strukturę. Dodajemy pozostałe dwa jaja i znów mieszamy. Trochę siły do tego trzeba. Przydaje się krzepa, mężczyzna w domu, tudzież dobry mikser.

      2. Olej rozgrzewamy najlepiej na dość głębokiej patelni lub w garnku, który ma średnicę bliską 30 cm. Tłuszcz musi być na tyle gorący, że wrzucony mały kawałek ciasta powinien od razu z sykiem wypływać na powierzchnię.

      3. Napełniamy szprycę ciastem. Można wyciskać churrosy od razu bezpośrednio na gorący tłuszcz lub na papier do pieczenia. W drugim przypadku możemy bardziej pobawić się kształtami i zmniejszamy ryzyko poparzenia. Patent polega na tym, że churrosy umieszczamy w tłuszczu razem z papierem, tak aby papier znajdował się na powierzchni, a kawałek wystawał poza patelnią. Po chwili, gdy papier zacznie nasiąkać tłuszczem sam odklei się od churrosów. Ewentualnie można chwycić za część wystającą poza patelnie i lekko odczepić churrosy widelcem. Brzmi to zawile, ale po chwili nabiera się wprawy, a pod koniec smażenia żałuje się, że to już koniec tej fajnej zabawy :)

      4. Smażymy churros na złoty kolor z obydwu stron i wyjmujemy je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

      5. Sos czekoladowy jest bardzo prosty - wystarczy połamać czekoladę, zalać mlekiem i wstawić na 30 sekund do minuty do mikrofali lub rozpuścić w garnuszku. Następnie dodajemy likier i mieszamy.

       

      Churrosy podajemy jeszcze ciepłe lub przestygnięte. Metoda jedzenia dowolna - można maczać, polewać sosem, chrupać i palce lizać - Wszystkie techniki dozwolone :)

       

      Churros en mi corazón! 


      churros

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze ciastka bez piekarnika”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 września 2012 07:04

Kalendarz

Styczeń 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa