Wpisy otagowane „rukola”

  • poniedziałek, 03 lutego 2014
    • Pesto z rukoli

      Dzisiaj alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii i orzechów piniowych. Równie zielone i równie pyszne pesto z rukoli i orzechów nerkowca. Włosi to jednak wiedzą co dobre! Pesto rukolowe może stanowić bazę sosu do makaronu, ale można je również użyć do pizzy, szeroko pojętych kanapek, a także zapiekanek i lasagne. 

       

      domowe pesto przepis, rukola, fotografia kulinarna

       

      składniki na 2-3 porcje:


      100g rukoli

      70g orzechów nerkowca

      80ml oliwy 

      1-2 ząbki czosnku

      1-2 łyzki soku z cytryny

      niepełna łyżeczki soli

      pół łyżeczki pieprzu kolorowego

      opcjonalnie: 1 czubata łyżeczka sera typu parmezan

       

      wykonanie:


      1. Wszystkie składniki miksujemy tak długo, aż uzyskają względnie gładką konsystencję. I zrobione! :)

      2. Pesto można podać na przykład z makaronem. W tym celu gotujemy 250 gram makaronu (u mnie razowe spaghetti), odcedzamy i mieszamy z pesto dopóki jest gorący. Jeśli stwierdzicie, że pasta ma zbyt suchą konsystencję można dodać odrobinę wody - najlepiej tej w której gotował się makaron. Można dodać czubatą łyżkę mascarpone lub serka kremowego oraz kapary lub oliwki, lub suszone pomidorki pokrojone w paski. 

       

      pesto z rukoli, fotografia kulinarna

      fotografia kulinarna

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pesto z rukoli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 lutego 2014 07:35
  • poniedziałek, 29 kwietnia 2013
    • Potrójnie orzechowe ravioli

      Sponsorem dzisiejszego odcinka będzie literka "r",  a dokładniej zaczynające się na nią skarby włoskiej kuchni takie jak delikatny serek ricotta, orzechowa rukola i rozpływające się w ustach domowe ravioli. Zrobiłam je z klasycznego ciasta makaronowego, sposobem Jamiego Olivera przy użyciu maszynki. Jeśli jej nie macie też wyjdą, lecz musicie jak najcieniej rozwałkować ciasto, aby pierożki po ugotowaniu nie były twarde - taka sama zasada jak w przypadku naszych, polskich pierogów. Wyszły bardzo smaczne i intensywnie orzechowe dzięki nadzieniu z orzechów włoskich, a także aromatowi rukoli i oliwy z prażonych orzechów laskowych.


      RAVIOLI Z RICOTTĄ, ORZECHAMI I RUKOLĄ


       

      składniki na 2-3 porcje:

      farsz:

      150 g ricotty

      1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

      1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

      1/3 pieprzu ziołowego

      1 jajko

      2 łyżki bułki tartej

      sól do smaku

      ewentualnie łyżka miękkiego masła lub oliwy, ale niekoniecznie.

      ciasto:

      180-200 g mąki + około pół szklanki do podsypania

      2 jajka

      sól

      dodatkowo:

      garść rukoli

      3 łyżki oleju z prażonych orzechów lub łyżka masła

       

       

      wykonanie:

      1.  Na stolnicę wysypujemy 180g mąki i sól, robimy dołek, do którego wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Powinno ono być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli jest lepkie należy dodać więcej mąki. Ilość mąki zależy od wielkości jajek. Po zagnieceniu przykrywamy ciasto ręczniczkiem i dajemy mu odpocząć minimum 15 minut.

      2. Ciasto dzielimy na pół. Każdą z części rozpłaszczamy w rękach, delikatnie oprószamy mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu zaczynając od największego otworu stopniowo zmniejszając rozstaw rolek. Nie musi ono być maksymalnie cienko rozwałkowane. Ja na osiem poziomów maszynki doszłam do piątego i ciasto było odpowiednie. Ravioli zrobione z cieniutkiego ciasta będą delikatniejsze, ale jeśli będzie ono jak papierek, to może się rozrywać. Jeśli ciasto klei się do maszynki to oznacza, że jest zbyt wilgotne. Wówczas należy dodać trochę mąki i ponownie zagnieść.

      3. Delikatnie posypujemy stolnicę mąką i rozkładamy na niej płaty. Mieszamy składniki farszu i nakładamy go łyżeczką co kilka centymetrów w dwóch rzędach. Następnie przykrywamy drugim płatem i dokładnie dociskamy w miejscach pomiędzy pomiędzy kuleczkami farszu, aby ciasto się skleiło. Następnie tniemy ciasto specjalnym radełkiem lub po prostu nożem do pizzy. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia i odcedzamy.

      4. Na patelni rozgrzewamy olej orzechowy lub masło. Wrzucamy ravioli i podsmażamy chwilkę delikatnie mieszając. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika, wrzucamy garść rukoli i mieszamy.

      Można podać posypane dodatkowo startym parmezanem.



       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Potrójnie orzechowe ravioli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 kwietnia 2013 17:22
  • sobota, 15 września 2012
  • sobota, 16 czerwca 2012
    • Pomysł na szybki obiad

      To danie zrobiłam już dawno, jeszcze przed założeniem bloga, ale zupełnie o tym zapomniałam. Dopiero wczorajsza wycieczka do Lidla i zakup suszonych pomidorów, przypomniały mi, że w czeluściach mego dysku mam gdzieś zapisane takie foty. Wstawiam z sentymentem, bo to bodaj pierwsze zdjęcia kulinarne, które wykonałam :)

       

      MAKARON Z RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI


      makaron z rukolą i suszonymi pomidorami

       

      składniki:

      słoiczek suszonych pomidorów w oliwie

      3 garście świeżej rukoli

      1 puszka pomidorów (użyto w tym daniu, w sezonie można zastąpić 0,4kg świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)

      2 ząbki czosnku

      80gr parmezanu

      350gr ulubionego makaronu (w przepisie razowe fusilli lub jak kto woli: poczciwe świderki)

       

      makaron z rukolą i suszonymi pomidorami

       

      wykonanie:

      1. Suszone pomidory kroimy w dość cienkie paseczki.

      2. Gotujemy makaron dbając o to, aby się nie rozgotował.

      3. W między czasie rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oliwy pozostałej po pomidorach. Smażymy na niej dwa wyciśnięte ząbki czosnku przez 30 sekund, a następnie dodajemy suszone pomidory. Chwilkę przesmażamy i dodajemy liście rukoli. Długo nie czekając dodajemy pokrojone pomidory z puszki.  Całość trzymamy na ogniu jeszcze 2 minutki.

      4. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy.

      5. Gdy danie jest już na talerzu posypujemy tartym parmezanem.

      Najwięcej czasu w przygotowaniu tego dania zajmują chyba zakupy składników, bo wykonanie jest po prostu ekspresowe. Idealna potrawa gdy chcemy szybko zjeść coś pożywnego i pysznego.


      makaron z rukolą i suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 16 czerwca 2012 06:57

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa