Wpisy otagowane „jeżyny”

  • niedziela, 15 września 2013
    • Tarta chałwowa z jeżynami

      Trochę mi szkoda, że lato się kończy. Perspektywa szarych, krótkich i ciemnych, zimowych dni, to dla mnie smutek. Zanim jednak to nastąpi cieszę się najbardziej magiczną porą roku - jesienią. Teraz słońce leniwie wędruje po niebie. Rzuca długie cienie przecinając promieniami mgliste powietrze, w którym unosi się zapach drewna palonego w kominkach i piecach oraz usychających liści. Ten tajemniczy, jesienny klimat zawsze przynosi ze sobą tyle wspomnień, podobnie jak pierwsze podmuchy wiosennego wiatru. Jesień jest naprawdę niezwykła. Tym piękniejsza, że w jej płowych barwach i blasku kasztanów zaklęta jest jakaś nostalgia i zapowiedź końca. 

      Urzeka również tym, jakie dary ze sobą przynosi. Nie tylko dynie, gruszki i śliwki, pod którymi uginają się teraz stargany na targach, ale również te które można znaleźć w lesie  - pachnące grzyby i jeżyny. Dlatego dziś przygotowałam dla Was jesienną tartę. Niech to stanie się moją tradycją. W zeszłym roku przywitałam jesień tartą gruszkową, a w tym sernikowo-jeżynową. Zapraszam :)

       

       

      SERNIK CHAŁWOWY

      NA KRUCHYM SPODZIE Z JEŻYNAMI



       

      składniki:

      spód:

      300g mąki pszennej (użyłam krupczatki)

      150g zimnego masła

      75g cukru (najlepiej pudru)

      2 łyżki kakao (niekoniecznie jeśli wolicie jasny spód)

      1 żółtko

      masa sernikowa:

      300g chałwy (użyłam orzechowej)

      200g naturalnego serka homogenizowanego (może być inny serek o gładkiej konsystencji np. ricotta)

      2 jajka

      czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego budyniu w proszku

      owocowy wierzch:

      400g jeżyn (można zastąpić innym owocem - jagodą, borówką, wiśnią lub maliną)

      150ml wody (trochę więcej niż pół szklanki)

      1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

      4 łyżki cukru dark muscovado (można zastąpić zwykłym)

      1 łyżka octu balsamicznego (lub winnego różowego, lub 2 łyżki soku z cytryny)

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki ciasta na spód siekamy i zagniatamy, aż się połączą. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego lub noża. Następnie formujemy z ciasta kule, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, lekko ugniatamy i rozwałkowujemy na koło o kilka centymetrów większe niż średnica foremki, w której będziemy piec. Wyklejamy ciastem foremkę i wkładamy do lodówki na kolejne pół godzinki. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasola lub kulkami ceramicznymi i pieczemy około 15 minut w temperaturze około 185 stopni.

      Można również spróbować bez podpiekania, od razu wylewając masę serową na surowy spód, jednak jeśli chcecie, żeby tarta wyszła perfekcyjna to polecam tę metodę. Więcej wskazówek na temat ciasta kruchego znajdziesz tutaj: klik!

      2. W między czasie ucieramy wszystkie składniki masy sernikowej, aż nabierze jednolitej konsystencji.

      3. Wyjmujemy podpieczony spód, zdejmujemy papier i wrzucamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Następnie wylewamy na niego masę serową i pieczemy wszystko razem w temp. 175 stopni około 30-40 minut, aż masa serowa się zetnie i leciutko zarumieni.

      4. Na koniec przygotowujemy owocowy wierzch. W garnku umieszczamy cukier i połowę wody i zagotowujemy, aby cukier się rozpuścił. Następnie wrzucamy umyte jeżyny i doprowadzamy do wrzenia. W między czasie rozrabiamy w pozostałej wodzie mąką ziemniaczaną i powolutku wlewamy do bulgoczących jeżyn cały czas mieszając. Gdy całość zacznie gęstnieć zdejmujemy z palnika. Należy to zrobić sprawnie, bo jeśli będziecie zbyt długo gotować jeżyny zaczną się rozpadać. Masę należy lekko przestudzić i jeszcze ciepła wyłożyć na tartę. 

      Całą tartę umieszczamy w lodówce. Najlepiej wyjąć z chłodziarki na godzinę przed planowanym podaniem.

       


       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta chałwowa z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 września 2013 09:36
  • sobota, 18 sierpnia 2012
    • Mini serniczki z sosem jeżynowym

      Lekki i urokliwy deser. Doskonały po obfitym posiłku, kiedy nie bardzo możemy coś zmieścić, ale chcielibyśmy wrzucić na ząb coś słodkiego dla przełamania smaku.

       

      MINI SERNICZKI Z SOSEM JEŻYNOWYM

      SERNIK NA ZIMNO BEZ ŻELATYNY

       

      składniki:

      serniczki:

      300gram sera ricotta

      łyżka cukru pudru

      łyżeczka soku z cytryny

      łyżka agar-agar (zamiast żelatyny)

       

      sos:

      2/3 szklanki jeżyn

      2/3 szklanki truskawek lub malin

      1-2 łyżek miodu

      2 łyżki wódki

      kilka jeżyn do dekoracji

      Jeśli dziwi Was obecność truskawek wśród składników w połowie sierpnia spieszę poinformować, że na targowiskach pojawiła się późna odmiana, która podobno owocuje aż do października. Owoce przypominają nieco poziomki. Są drobniutkie, ale bardzo słodkie. 

       



       

      wykonanie:

      1. Ricottę rozcieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodajemy łyżeczkę agaru rozpuszczonego w jak najmniejszej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki). Masę mieszamy energicznie, a następnie wkładamy do małych miseczek. Wkładamy do lodówki, aby stęgły.

      2. W między czasie przygotowujemy sos. Owoce wrzucamy do blendera wraz z miodem i wódką. Miksujemy na gładką masę. Wódka stanowi tu tylko dodatek. Trudno wyczuć jej smak w sosie, jednak warto ją dodać, aby smak nie był mdły.

      3. Wyjmujemy ostrożnie serniczki i dekorujemy sosem oraz jeżynami.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Mini serniczki z sosem jeżynowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 18 sierpnia 2012 09:13

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa