Wpisy otagowane „pomarańcza”

  • sobota, 03 maja 2014
    • Koktajl owsiany z mango i pomarańczą (bez mleka)

      Dziś kolejny, wegański koktajl i nie mogę Wam obiecać, że ostatni, bo mam jeszcze kilka pomysłów. Bazę dla tego koktajlu stanowi pomarańcza, banan, otręby owsiane oraz sok z cytryny i woda. Standardowo przyrządzam go tylko z tych produktów i również wychodzi pyszny. Tym razem jednak rozbudowałam go o dwa dodatkowe składniki - imbir oraz mango. W końcu mamy długi weekend. Jak szaleć, to szaleć na bogato ;) Spowodowało to ewolucję bardzo dobrego napoju w doskonały. Niebo w gębie! Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że podchodzi mi bardziej, niż tradycyjne, mleczne mango lassi. Smakuje tak niebiańsko i egzotycznie, że jakby na chwilę zamknąć oczy, to nietrudno wyobrazić sobie siebie na piasku, pod palmą nad ciepłym, turkusowym morzem. Albo tylko ja jestem tak świrnięta, że rozpromieniają małe przyjemności? :) W każdym razie, trudno zaprzeczyć, że jest bardzo zdrowy. Dodaje energii, podnosi odporność organizmu i przyspiesza przemianę materii. 

      Jeżeli ktoś jest sceptycznie nastawiony do otrębów w tego rodzaju shake'u zdecydowanie uspokajam. Ich smak jest subtelnie wyczuwalny. Wbrew pozorom bardzo pozytywnie wpływają na konsystencję, która pozostaje jedwabista.

      Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy przeniósł Was na plażę ;)

       

      smothie wegańskie przepis koktajl z otrębów owsianych odchudzanie dieta

       

      składniki na dwie porcje:

      1 dojrzałe mango

      1 banan

      2 nieduże pomarańcza

      kawałek imbiru (kostka o boku 1cm powinna wystarczyć)

      sok z połowy małej cytryny

      3 łyżki otrębów owsianych

      szklanka wody

      opcjonalnie ksylitol lub inny dosładzacz, choć w mojej opinii nie jest on konieczny.

       

      wykonanie:

      1. Otręby umieszczamy w kubku lub miseczce i zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody był mniej więcej o centymetr wyżej niż otrębów. Dodajemy małą szczyptę soli, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aby otręby zmiękły i wchłonęły wodę.

      2. Pomarańcza obieramy ze skóry ostrym nożem, a następnie wykrawamy miąższ z pomiędzy błonek. Banana i mango obieramy ze skóry i kroimy w kawałki (nie trzeba się starać - i tak tak wszystko zmiksujemy).

      3. Wszystkie składniki łącznie z namoczonymi otrębami umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki koktajl. W zależności od tego jak dużych i jak bardzo soczystych owoców użyjecie koktajl wyjdzie mniej lub bardziej gęsty. Możecie dodać więcej wody, aby uzyskać taką konsystencję jak lubicie najbardziej.

       

      przepisy wegańskie wegetariańskie smothie odchudzanie dieta bez mleka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl owsiany z mango i pomarańczą (bez mleka)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 09:28
  • niedziela, 17 marca 2013
    • Ale jaja!

      Jeżeli chcecie zachwycić gości pomysłowością lub lubicie efektowne desery, ta wersja wielkanocnych "jajeczek" na słodko na pewno Was zauroczy tak jak mnie. Są nie tylko śliczne. To również udane połączenie smakowe. Delikatna, bezowa otoczka idealnie komponuje się z wyrazistym cytrusowym środkiem. "Żółtko" to orange curd, czyli nic innego jak kwaskowy, maślany kogiel-mogiel. Aby było jeszcze bardziej wielkanocnie i po polsku można dodać do niego odrobinę ajerkoniaku. 


      BEZOWE TARTALETKI WIELKANOCNE

      Z ORANGE CURD

       

      przepisy wielkanocne mini pavlova

      przepisy wielkanocne mini pavlova


      Z przepisu wychodzi 12-14 sztuk

       

      Spód ("białka")


      składniki:

      6 białek jaj kurzych o temperaturze pokojowej

      szczypta soli

      280g cukru pudru (2 szklanki)

      1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

      łyżka soku z cytryny

      odrobina aromatu waniliowego


      wykonanie:

      1.  Jajka należy wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem bez, aby nabrały temperatury pokojowej. 

      2. Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt, który przykryje dno blachy, na której będziemy piec bezy. Następnie odrysowujemy na nim kółka o średnicy mniej więcej 3-4 cm zachowując pomiędzy nimi odstępy. Przygotujcie sobie również coś czym będziecie wyciskać masę bezową. Może to być szpryca, rękaw cukierniczy, ale równie dobrze w miarę gruby woreczek foliowy z uciętym rogiem. Byleby otwór miał około 1cm szerokosci i najlepiej gdyby miał gładki, nieząbkowany brzeg. Wówczas "białka" będą wyglądać bardziej naturalnie.

      3. Piekarnik ustawiamy na 100 stopni.

      3. Białka starannie oddzielamy od żółtek (które będą potrzebne do orange curd, więc nie wyrzucajcie ich przypadkiem). Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Musi ona być tak sztywna, że po odwróceniu naczynia powinna w nim zostać. Następnie nadal miksujemy dodając po łyżce cukru. Gdy wmiksujemy cały cukier dodajemy mąkę ziemniaczaną, cytrynę oraz aromat waniliowy. Masa powinna mieć lśniący, perłowy kolor i nieco ciągnącą, dosyć gęstą konsystencję. 

      4. Umieszczamy masę w szprycy i wyciskamy zakrywając każde narysowane kółko, robiąc takiego ślimaczka od środka ku brzegom, a przy następnym okrążeniu tylko po obwodzie koła, aby na środku powstała dziurka na "żółtko". Możecie potrenować wyciskając najpierw masę na talerzyk. Pamiętajcie, że bezy zmienią nieco swój kształt podczas suszenia, Więc zróbcie to tak, aby "białka" były nieco wyższe i węższe niż chcecie uzyskać w efekcie końcowym. 

      5. Umieszczamy bezy w piekarniku na 60 minut. Jeśli w trakcie pieczenia zauważycie, że zaczynają choćby minimalnie rumienić się zmniejszcie temperaturę i wydłużcie nieco czas pieczenia. 60 minut w 100 stopniach to optimum. Aby pozostały śnieżnobiałe możecie suszyć je 1,5h w 90 stopniach lub nawet 2-2,5 godziny w 80 stopniach. Musicie po prostu wyczuć swój piekarnik. Bezy najlepiej studzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku.

      To co Wam tu misternie opisałam możecie zobaczyć na filmiku instruktażowym Marthy Steward skąd czerpałam inspirację: klik! 


      Wierzch ("żółtka"):


      składniki:

      6 żółtek

      3 średnie pomarańcze

      3 łyżki soku z cytryny

      pełna szklanka białego cukru

      180g masła

       

      wykonanie:

      1. Pomarańcze dokładnie myjemy (najlepiej szczoteczką lub czysta gąbką do naczyń). Z dwóch ścieramy skórkę (tylko pomarańczową część). Wyciskamy w nich sok, który warto przetrzeć przez sitko, aby oddzielić ewentualne pestki i grubsze błony.

      2. Sok umieszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut, aby odparowała z niego mniej więcej połowa wody. 

      3. W między czasie cukier ucieramy z żółtkami i miękkim masłem na jednolitą masę, a następnie wraz ze skórką pomarańczową i sokiem z cytryny dodajemy do zredukowanego soku pomarańczowego. Gotujemy na wolniutkim ogniu lub w kąpieli wodnej przez kilka minut, aż orange curd zacznie gęstnieć. Nie musi być tak gęsty, aby łyżka w nim stała, bo zgęstnieje jeszcze w lodówce. Na koniec zdejmujemy garnek z ognia, a krem znów przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórki pomarańczowej i nadać mu gładkiej konsystencji. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

      Orange curd to przepyszny i bardzo uniwersalny krem. Możecie go również wykorzystać do naleśników, deserów warstwowych, przekładania ciast i tortów. Polecam.

       

      Gdy bezy ostygną, a orange curd schłodzi się, umieszczamy krem w szprycy i nakładamy "żóltka" na "białka".

      Alleluja! :)

       

      przepisy wielkanocne mini pavlova

      przepisy wielkanocne mini pavlova

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (26) Pokaż komentarze do wpisu „Ale jaja!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 marca 2013 09:31

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa