Wpisy otagowane „gruszki”

  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Koktajl z gruszki i melisy

      Nie odkryję Ameryki stwierdzeniem, że zasady rozsądnej diety zalecają jedzenie pięciu, niedużych posiłków dziennie. Okazuje się jednak, że w praktyce nie jest to wcale taka łatwa sprawa, jak mogłoby się wydawać. Czasem zwyczajnie brakuje dnia, aby to sensownie rozłożyć. Wszystko przez to, że jakby nie liczyć większość czasu spędzamy w pracy. Przed południem zjadam dwa śniadania, potem obiad i zanim wrócę do domu i ogarnę codzienne obowiązki jest już 18-sta, a przede mną teoretycznie jeszcze dwa posiłki. Pewnie sporo osób ma na tyle dobrą przemianę materii, że standardowa kolacja zjedzona nawet o 20-stej nie zaszkodzi im szczególnie, ale u mnie to nie przejdzie bez konsekwencji. Dlatego jestem na etapie blendowania wszystkiego co się da i tworzenia niskokalorycznych koktajli, które można pić dowoli o każdej porze dnia i nocy. Idealna lekka kolacja. Taki napój wypełnia żołądek, syci, a jednocześnie podkręca przemianę materii. Dzisiejszy koktajl w pierwotnej wersji miał być szpinakowy, ale na zakupach upolowałam tak piękny "krzaczek" melisy, że grzechem byłoby jej nie wykorzystać ;) Zapraszam na orzeźwiający i kipiący zdrowiem koktajl gruszkowy z melisa i imbirem.

       

      dietetyczna kolacja

       

       

      składniki na około 500ml koktajlu (dwie porcje):

      2 gruszki

      "doniczka" melisy (opcjonalnie opakowanie szpinaku baby)

      250 ml mleka owsianego

      sok z połowy cytryny

      mały kawałek imbiru (mniej więcej centymetr na centymetr)

      1 pełna łyżka ksylitolu lub miodu

       

      Opcjonalnie zamiast mleka owsianego, można użyć po prostu wody. Wówczas polecałabym dodać jednego banana lub 2 łyżki sparzonych otrębów, dzięki czemu koktajl będzie bardziej sycący i gęstszy. Nie polecałabym natomiast zastępowania mleka owsianego, przetworami mlecznymi ponieważ mogłyby zdominować smak innych składników. 

      wykonanie:

      Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze na gładki koktajl i pić na świeżo (pozostawiony w lodówce koktajl utleni się i lekko ściemnieje). 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl z gruszki i melisy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 18:58
  • niedziela, 19 sierpnia 2012
    • Rozkoszna tarta orzechowa z gruszkami i chałwą

      Szczerze powiedziawszy jestem bardzo dumna z tej tarty i z wielką przyjemnością dzielę się z Wami przepisem. Żałuję, że nie jestem w stanie zamieścić na blogu również jej kuszącego aromatu. Orzechowy kruchy spód, słodka rozpływająca się w ustach chałwa, przełamana winnym smakiem gruszek marynowanych w occie balsamicznym i miodzie, a to wszystko posypane chrupiącymi kawałkami orzechów i płatków migdałów. Czy już kapie Wam ślinka? Mam nadzieję, że spodoba Wam się jej rustykalny charakter, podkreślony owocami zapieczonymi wraz z ogonkami.


      TARTA ORZECHOWA Z CHAŁWĄ I GRUSZKAMI

      PIECZONE GRUSZKI ORZECHY

       

      składniki:

      spód:

      2 pełne szklanki mąki pszennej (plus odrobina do podsypania ciasta podczas wałkowania)

      kostka masła (200 gram)

      2 łyżki mielonych orzechów włoskich

      1 żółtko

      szczypta soli

      80 gram (około pół szklanki) cukru najlepiej pudru

      1/5 szklanki zimnej wody

      wierzch:*

      200 gram chałwy

      6 gruszek

      100ml octu balsamicznego (można zastąpić czerwonym wytrawnym winem)

      czubata łyżka miodu (można zastąpić brązowym cukrem, najlepiej "dark muscovado")

      pół łyżeczki cynamonu

      kilka gwiazdek goździków

      do posypania garść płatków migdałów i drobno pokruszonych orzechów

      *Ostatnio przetestowałam nowy sposób na wierzch tej tarty - chałwę można wymieszać mikserem na gładką masę ze 100 gramami ricotty, 1 jajkiem, 2 łyżkami jogurtu naturalnego oraz budyniem waniliowym w proszku. Ponieważ serowa masa chłodzi gruszki całość należy trochę dłużej piec niż w pierwotnym przepisie - około 45 minut, w tym pierwsze 25 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Ta wersja najlepiej smakuje na drugi dzień i należy przechowywać ją w lodówce. 

       

      TARTA RUSTYKALNA

       

      wykonanie:

      1. Przygotowujemy gruszki. Najlepiej zrobić to na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jeżeli chcecie, aby każda gruszka na tarcie miała ogonek potrzebujecie sześciu gruszek, bo wykorzystacie tylko jedną połówkę z każdej z nich. Jeżeli Wam na tym nie zależy trzy gruszki wystarczą. W kubku mieszamy 100ml octu balsamicznego, miód oraz cynamon i lekko rozgniecione goździki.  Gruszki dzielimy na połówki i usuwamy delikatnie pestki. Zrobiłam to łyżką do robienia kulek z melona, aby ich nie uszkodzić. Następnie kroimy gruszki wzdłuż nie do końca, lecz zostawiając nierozkrojone 1,5cm od ogonka, tak jak widać na zdjęciu:

       



      Dzięki takim nacięciom gruszki lepiej wchłoną marynatę i szybciej się upieką. Tak przygotowane owoce wkładamy do pojemnika i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. 

      2. Zagniatamy ciasto na spód. Masło powinno być z lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, solą oraz mielonymi orzechami. Dodajemy pokrojone w kawałki masło oraz żółtko i ugniatamy wszystko razem palcami. Gdy mąka zacznie łączyć się masłem dodajemy zimną wodę, która spowoduje, że ciasto jeszcze sprawniej się połączy. Formujemy kulę, którą zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto może siedzieć w lodówce całą noc, tylko wówczas trezba je wyjąć na pół godzinki przed wałkowaniem. Można je również zamrażać.

      2. Następnie posypujemy stolnicę cienką warstwą mąki i rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy większej niż naczynie, w którym będziemy ją piec. Trzeba odliczyć kilka centymetrów na brzegi. 

      3. Przekładamy placek do foremki wysmarowanej masłem. Aby nie uległ uszkodzeniu podczas "transportu" najlepiej nawinąć go delikatnie na wałek posypany cieniutką warstwą mąki, a następnie umieścić w foremce dociskając ciasto do dna i brzegów. Dobrze aby brzegi nieco wystawały ponad foremkę, ponieważ podczas pieczenia ciasto trochę się skurczy. 

      4. Kiedy spód jest już w foremce posypujemy go pokruszoną chałwą, na której następnie układamy delikatnie połówki gruszek ogonkami do środka. Całość posypujemy jeszcze orzechami i płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez około 25 min. Brzegi tarty powinny być rumiane, a gruszki zapieczone. 


      TARTA ORZECHOWA



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Rozkoszna tarta orzechowa z gruszkami i chałwą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2012 16:00

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa