Wpisy otagowane „kalafior”

  • poniedziałek, 17 sierpnia 2015
    • Pieczarki faszerowane wegańskim "serem pleśniowym"

      Pieczarka. Szara, skromna, niepozorna...Kojarzona głównie z zapiekankami z lat 90-tych oraz imieninami u cioci Krysi. Dziś nieco passe. Kompletnie niehipsterska i nienowoczesna. Musiała ustąpić miejsca modnym jarmużom, egzotycznym grzybkom shitake, zdrowym nasionom chia i fikuśnej tapioce. Bo co taka pieczarka? Dajcie spokój! Z niej przecież nawet sushi nie da się zrobić. A nawet jeśli da, to nie wypada. Za wysokie progi dla tak pospolitych składników! :)

      Może nie znajdziecie jej w menu knajp pretendujących do bycia trendy, sexy, fancy czy jakie tam określenie jest teraz na topie, ale w mojej kuchni i owszem. Bywa i to całkiem często! W tej formie, którą dziś Wam przestawię przynajmniej trzeci raz w ciągu tych wakacji.

      Pewnie spora część z Was zna pieczarki zapiekane lub grillowane z serem pleśniowym. Chciałam stworzyć wersję wege i muszę przyznać, że jestem z niej bardzo zadowolona. Farsz stanowi puree z kalafiora, oliwek oraz cieciorki, zatem coś pośmierdywującego, coś słonego i coś białkowego. Zupełnie jak ser pleśniowy ;) Nie będę Was nabierać, że smak, a przede wszystkim konsystencja jest identyczna jak dajmy na to lazura czy innej gorgonzoli. Ale połączenie smakowe jest bardzo podobne i bardzo pyszne. Zasmakuje nawet hipsterom ;)

       

      pieczarki faszerowane

       

      składniki:

      8 dużych pieczarek (o średnicy około 8-10cm)

      200g kalafiora ugotowanego do miękkości
      80g zielonych oliwek
      200g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
      1 duży ząbek czosnku
      2 łyżki soku z cytryny
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      2 łyżki oliwy z oliwek
      szczypta soli

      opcjonalnie 2 łyżki mąki z cieciorki (nie jest konieczna, ale dzięki temu farsz pozostanie zwarty)

       

      wykonanie:

      1. Pieczarki oczyszczamy i smarujemy ich kapelusze od zewnątrz oliwą.

      2. Kalafiora, cieciorkę, oliwki, sok z cytryny oraz czosnek umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki mus. 
      Doprawiamy natką pietruszki oraz jeśli jest taka konieczność solą według własnego smaku. Po doprawieniu dodajemy mąkę z cieciorki. 

      3. Powstałym musem wypełniamy pieczarki. Umieszczamy je na blaszce do pieczenia i zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Pieczarki można również upiec na grillu. W tym celu należy ułożyć je na tacy do grillowania lub owinąć każdą z nich w folię aluminiową formując sakiewki, a następnie grillować, aż pieczarki zmiękną.

      4. Przed podaniem można posypać pieczarki posiekaną natką pietruszki.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarki faszerowane wegańskim "serem pleśniowym"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 sierpnia 2015 12:04
  • czwartek, 20 marca 2014
    • Zupa z pieczonego kalafiora

      Zupa jest tak banalnie prosta w przygotowaniu, że praktycznie "robi się sama". Najpierw wszystkie składniki wrzucamy do piekarnika, a następnie miksujemy. Jej smak bardzo mnie zaskoczył. Jest intensywny i bardzo "pieczeniowy". Wypróbujcie i koniecznie napiszcie co o nim myślicie. 

       

      fotografia kulinarna wegańskie wegetariańskie przepisy

       

      składniki:

      1 nieduży kalafior

      3 ziemniaki

      2 cebule

      3 łyżki oliwy

      1 płaska łyżka tymianku

      sól, pieprz do smaku

      1/2 cytryny

      800-1000ml wywaru warzywnego* 

      *W celu przygotowania wywaru gotowałam 2 łyżki suszonej włoszczyzny, 2 łyzki oliwy, szczyptę soli, kilka ziarenek ziela angielskiego, dwa liście laurowe w litrze wody przez około 10 minut.

      Grzanki i posiekana natka do podania

       

      wykonanie:

       

      1. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kafiora dzielimy na różyczki, a cebulę kroimy w ćwiartki.

      2. Wszystkie warzywa skrapiamy obficie oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianku i mieszamy, tak aby oliwa pokryła je w miarę równomiernie. 

      3. Umieszczamy warzywa na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, które przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy na 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Warzywa powinny zmięknąc i nieco się zrumienić. 

      4. Gdy warzywa troche przestygną zalewamy je wywarem i miksujemy na gładką zupę. Przed podaniem posypać grzankami i natką.

       

      fotografia kulinarna

      fotografia kulinarna

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z pieczonego kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 marca 2014 18:02
  • poniedziałek, 08 lipca 2013
    • Kalafior curry

      Curry kojarzy się nam przede wszystkim z gotową mieszanką przypraw, która zyskała ogromną popularność w Europie. Tak naprawdę jednak "curry", a  właściwie "kari" to po prostu indyjskie, aromatyczne danie jednogarnkowe. Podobno w Indiach w ogóle nie korzysta się z tych gotowych mieszanek przypraw, lecz wszystkie przyprawy odpowiednio dobiera dopiero podczas przygotowywania dania ucierając je w moździerzu. Ależ to musi pachnieć! Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś skosztować takiego oryginalnego curry, a póki co delektuję się moim, które wyszło naprawdę pyszne. 


      CURRY Z KALAFIOREM, BATATAMI I CIECIERZYCĄ

      kalafior z curry

       

      składniki:

      1 kalafior

      2 bataty (można zastąpić dynią lub w ostateczności marchwią)

      1-1,5 szklanki ciecierzycy ugotowanej (namoczonej wcześniej przez noc) lub z puszki

      2 nieduże cebule

      kawałek korzenia imbiru (ok. 2x3 cm)

      300ml pulpy pomidorowej lub 4-5 pomidorów obranych ze skórki i posiekanych

      2 łyżki oliwy

      po 2/3 łyżeczki:

      mielonego kminu rzymskiego

      mielonej kolendry

      gałki muszkatołowej

      kurkumy

      pieprzu czarnego

      soli

      1/3 łyżeczki chilli (najlepiej z płatkach)

      2-3 soku z cytryny

      natka pietruszki lub liscie świeżej koledry do posypania

      ryż basmati lub jaśminowy jako dodatek

       

      wykonanie:

      1. Cebulę oraz bataty kroimy w kostkę, imbir obieramy i ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. 

      2. W garnku rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy 3 minuty cebulę oraz imbir uważając, aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oprócz pietruszki i chwilkę przesmażamy, aby wydobyć z nich pełnię smaku.

      3. Dorzucamy pulpę pomidorową oraz bataty. Wszystko razem dusimy około 5 minut. Jeśli potrawa na tym etapie jest zbyt sucha, można dodać troszkę wody, ale tylko tyle, aby bataty miały w czym się dusić. Warzywa nie powinny jednak pływać w sosie.

      4. Po kilku minutach dodajemy kalafior i dusimy, do momentu kiedy zyska pożądaną miękkość. Powinien pozostać jędrny i nierozgotowany. 

      5. Na koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę, doprawiamy sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy. 

      6. Podajemy z gotowanym ryżem posypane pietruszką lub kolendrą.

      Pomysł zaczerpnięty stąd

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kalafior curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 lipca 2013 13:09
  • poniedziałek, 30 lipca 2012
    • Biała dama wśród zup

      Krem z białych warzyw chodził za mną już od pewnego czasu. Zastanawiałam się jednak jaki charakter mu nadać? Dobrze smakuje z grzankami czosnkowymi, ze śmietaną lub koperkiem. Mimo pozornie subtelnego charakteru, to dość aromatyczna zupa. Aż prosi się, aby czymś przełamać jej warzywny smak czymś ostrzejszym. Jeśli rzeczony krem dobrze komponuje się z tradycyjnym chrzanem lub białą rzodkwią, to może również z...wasabi? To był rewelacyjny pomysł! Dawno nie jadłam tak smacznej zupy.

       

      krem z wasabi

       

      składniki:

       

      1 kalarepa

      kilka różyczek kalafiora

      1 nieduży seler

      2 pietruszki

      2 kawałki pora - tylko białe części

      2 ząbki czosnku

      odrobina wasabi - użyłam takiego z tubki wyciskając około 2cm.

      chrupki ryżowe o smaku wasabi

      bulion warzywny

       

      wykonanie:

       

      1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki.

      2. Rozgrzewamy w garnku około 5 dkg masła. Wrzucamy czosnek, selera, kalarepę por oraz pietruszkę (oczywiście bez natki). Dusimy chwilę, a następnie zalewamy bulionem do poziomu warzyw. Gdy zacznie wrzeć na wierzch wrzucamy kalafior gotujemy około 15 minut.

      3. Gdy warzywka zmiękną odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie miksujemy na gładką masę dodając wasabi. Podajemy posypany chrupkami wasabi.

       

      Pychota!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Biała dama wśród zup”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 lipca 2012 08:11

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa