Wpisy otagowane „mięta”

  • poniedziałek, 29 lipca 2013
    • Najlepsze ciasto na pierogi (bez jajka)

      Od dziecka uwielbiałam gotowany bób. Pamiętam, że obok czereśni i słonecznika łuskanego wprost z wielkich kwiatów, które kupowało się na rynku był on ulubioną przekąską zabieraną na podwórko. Osoby urodzone w latach 90-tych mogą być zdumione o czym ja w ogóle piszę, ale w czasach gdy nie było internetu nie było również batonów i czipsów (a przynajmniej nie były one tak powszechnie dostępne), a dzieciaki od rana do dobranocki ganiały (same!) na świeżym powietrzu. To były czasy! :) Mogłabym pisać o nich bez końca, ale powróćmy do tematu. Tak naprawdę dopiero w dorosłym życiu nauczyłam się wykorzystywać bób w inny sposób niż jako przegryzkę między posiłkami. To naprawdę wszechstronne warzywo. Może od być składnikiem sałatek, zapiekanek, past do chleba, zup. Można również zrobić z niego kotleciki lub farsz do pierogów taki jak dziś Wam zaprezentuję.

      Przy okazji chciałabym dodać, że pierogi zostały wykonane z mojego ulubionego ciasta, które odkryłam po przetestowaniu bardzo wielu przepisów. Jest elastyczne, można bez wysiłku rozwałkować je cieniutko. Klei się tylko na tyle, aby bez problemu skleić pierożki, ale nie trzeba go nawet mocno podsypywać mąką. Robienie pierogów w tego ciasta to czysta przyjemność, a nie próba cierpliwości jak to bywa w niektórych przypadkach.

       

      PIEROGI Z BOBEM

      ciasto na pierogi z gorącą wodą bez jajek


      składniki na około 50 sztuk:

      ciasto:

      3 pełne szklanki mąki pszennej

      1 szklanka bardzo gorącej wody

      szczypta soli

      farsz:*

      800g świeżego bobu (trochę odejdzie przy obieraniu)

      1 duża cebula

      1-2 ząbki czosnku

      garść posiekanych liści mięty**

      1-2 łyżki soku z cytryny

      świeżo mielony pieprz

      kilka łyżek oleju

      sól

      *oprócz wymienionych składników do farszu można dodać również ulubiony gatunek białego sera zmniejszając odpowiednio ilość bobu. Może być tradycyjny twaróg lub ricotta albo feta. Nie jest to jednak konieczne. Dobrze doprawiony farsz z samego bobu również smakuje przepysznie.

      **zamiast mięty możecie użyć liści szpinaku lub nawet natki pietruszki. Można również poeksperymentować z innymi ziołami.

       

      wykonanie:

      1. Bób wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy kilka minut. Następnie przepłukujemy go zimną wodą, dzięki czemu zachowa zielony kolor. Następnie obieramy go skórek i rozduszamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka się zeszkli, a następnie dodajemy do bobu wraz z posiekaną miętą i pozostałymi składnikami.

      2. Do miski wsypujemy mąkę, sól i zalewamy bardzo gorącą wodą. Nie musi to być wrzątek, bo i tak nie byliście w stanie wyrabiać tak gorącego ciasta rękoma, ale wystarczy odczekać 2-3 minutki od zagotowania wody. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez około 5-10 minut. Jeśli parzy należy oczywiście chwilę poczekać, ale tylko tyle ile będzie konieczne. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło na około 10-15 minut.

      3. Gdy ciasto odpocznie dzielimy ja na dwie części, z których każdą rozwałkowujemy bardzo cienko na delikatnie posypanej mąką stolnicy. W między czasie można kilkukrotnie odkleić cały płat ciasta od stolnicy i znów minimalnie podsypać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła jak najbliżej siebie. Każde z kółek kładziemy na dłoni tak, aby ta strona, która przylegała do stolnicy była na wierzchu. Na kółko kładziemy solidną łyżeczkę farszu, a następnie sklejamy pieróg zaczynając od środka ku bokom, wciskając kciukiem farsz do środka. Trzeba uważać, aby farsz nie dostał się pomiędzy sklejane brzegi, bo wówczas jest ryzyko, że pieróg rozklei się podczas gotowania. Posklejane pierogi odkładamy na tacę lub oprószony mąka stół i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. 

      4. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody i wrzucamy partiami pierogi - mniej więcej po 10 sztuk na raz na średnią wielkość garnka. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 4 minut i odcedzamy sitem. Jeśli nie zamierzacie podać pierogów od razu nie należy ich kłaść gorących jeden na drugim, ponieważ mogą się posklejać.  

      5. Pierogi podajemy ozdobione listkami mięty. Można również skropić je olejem lub dodać kilka listków masła oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli lubicie można je również podsmażyć na masełku, dzięki czemu smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. 

       

      kuchnia wegetariańska


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze ciasto na pierogi (bez jajka)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lipca 2013 08:10
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Cudze chwalimy...

      Czy lubicie oliwę z oliwek? Ja też. Zwłaszcza taką w pięknych, niespotykanych u nas butelkach, które kojarzą się z południowym klimatem Włoch. To chyba właśnie te skojarzenia spowodowały, że ten tłuszcz stał się tak popularny w Polsce, bo któż z nas nie chciałby choć na chwilę przenieść się do oliwnego gaju? Oliwa z oliwek jest również zdrowa, lecz tu zaskoczę wielu z Was. Mamy w naszym kraju rodzimy olej, który jest jeszcze bardziej wartościowy. Jest to olej rzepakowy. Nie bez przyczyny zwany "oliwą północy". Z przeprowadzonych badań wynika, że ma on więcej korzystnych kwasów omega-6 i omega-3 oraz o połowę mniej w stosunku do oliwy niepożądanych kwasów tłuszczowych nasyconych. Co to oznacza? Możecie bez żadnych wyrzutów sumienia, a nawet z korzyścią dla zdrowia i urody skrapiać nim sałatki również podczas diety. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj Osobiście cenię sobie to, że olej rzepakowy ma delikatniejszy, bardziej neutralny smak niż gorzkawa oliwa z oliwek, dlatego znajduje szersze zastosowanie w mojej kuchni. 

       

      bób i kasza gryczana


      Dlatego dziś przygotowałam dla Was danie z polskich składników wzbogacone olejem rzepakowym. Bób i mięta to sprawdzony duet. Aby było pożywniej połączyłam go kaszą gryczaną i serem, a całość umieściłam na łódeczkach z cukinii. Pychota!


      ZAPIEKANE CUKINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOBEM

      I SEREM KOZIM ORAZ SOSEM MIĘTOWYM

      cukinie faszerowane kaszą bobem i serem

       

      składniki:

      4 nieduże cukinie

      olej rzepakowy

      100g ugotowanej kaszy gryczanej

      300g świeżego bobu

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      natka pietruszki

      100g sera koziego (można zastąpić fetą lub startym serem żółtym)

      sól, pieprz do smaku

      sos miętowy:

      4 pełne łyżki posiekanych liści mięty

      sok z cytryny

      łyżeczka miodu

      3 łyżki oleju rzepakowego

      sól, pieprz

       

      wykonanie:

      1. Cukinie myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki. Przy użyciu łyżeczki wydrążamy środek cukinii z pestkami, które są zbędne. Następnie smarujemy je delikatnie olejem rzepakowym, solimy, pieprzymy i odstawiamy, aby wchłonęły przyprawy. 

      2. Bób gotujemy kilka minut w słonej wodzie. Gdy skórka zacznie brązowieć i marszczyć się odcedzamy go i płuczemy zimną wodą. Wyciskamy zielony środek bobu, a skórki wyrzucamy.

      3.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, na którym przesmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz cebulę posiekaną w kostkę. 

      4. Mieszamy ugotowaną kaszę, obrany bób, przesmażoną cebulę i czosnek, garść posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w przygotowanych wcześniej łódeczkach z cukinii. Posypujemy pokrojonym serem kozim i zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch powinien się zrumienić.

      5. W czasie gdy cukinie są w piekarniku miksujemy składniki sosu miętowego. 

      6. Cukinie podajemy lekko skropione sosem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Cudze chwalimy...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 19:53
  • niedziela, 02 września 2012
    • Falafle - oryginalny pomysł na szybki obiad

      Sezon na bób powoli się kończy, a kiedyś obiecywałam, że zrobię z niego falafle. Choć w nadmiarze pomysłów nie zawsze udaje mi się je wszystkie zrealizować, tym razem dotrzymałam słowa. Oto efekt:

       

      FALAFLE Z BOBU W PICIE

       

      falafle z bobu

       

      składniki:

       

      na falafle (porcja dla 3-4 osób):

      0,5 kg świeżego bobu

      1 jajko

      około 1/3 szklanki bułki tartej

      2 łyżki soku z cytryny

      tymianek - świeży lub suszony (może być również natka pietruszki lu mięta)

      sól, pieprz do smaku

       

      dodatkowo:

      kilka gotowych chlebków pita (można upiec samemu, ale tym razem nie miałam czasu na wywarzanie otwartych drzwi)

      2 pomidory

      kiełki słonecznika

      oliwa (do smażenia)

       

      sos czosnkowy:

      mały jogurt naturalny

      łyżeczka majonezu

      2 ząbki czosnku

      pieprz, sól do smaku

       

      Bardzo dobrze smakowałyby również z sosem miętowym, na który przepis znajdziecie w tym wpisie


      chlebek pita

       

      wykonanie:

      1. Najpierw sos, aby zdążył się przegryźć. Wyciśnięty czosnek solimy i pieprzymy, troszkę rozcieramy z przyprawami, a następnie mieszamy z jogurtem i majonezem. Przykrywamy, aby cała lodówka nie przeszła zapachem czosnku i odstawiamy na pół godzinki.

      2. Gotujemy bób  - około 10-15 minut. Następnie płuczemy go zimną wodą i obieramy ze skórek. Obrany bób traktujemy niezbyt starannie tłuczkiem do ziemniaków. Powstała masa nie musi być całkowicie miałka i jednolita, większe kawałki bobu mile widziane. Skrapiamy bób cytryną, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Następnie wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.  Z powstałej masy formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Tak wyglądają gotowe, zielone falafelki:

       

      falafle z bobu

       

      3. Patelnię, na której je smażyliśmy przecieramy papierowym ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu i podpiekamy na niej chlebki pita po minucie z jednej strony. Najlepiej przeciąć pitę na pół jeszcze przed podgrzaniem. Następnie wlewamy do pity 2-3 łyżeczki sosu i umieszczamy plasterki pomidora, kiełki oraz nasze przepyszne falafle.

      Mniam! :)

       

      falafle z bobu

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Falafle - oryginalny pomysł na szybki obiad”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 września 2012 08:00
  • wtorek, 19 czerwca 2012
    • Chłodząca moc mięty

      Przyznam, że zastanawiałam się do jakiej kategorii przypisać to danie, bo równie dobrze może być obiadem, jak i pożywnym śniadaniem. Czy to zupa czy koktajl - nieważne. Grunt, że jest pyszne i dobrze smakuje w taki słoneczny dzień, jaki mamy za oknem.

       

      INDYJSKI CHŁODNIK MIĘTOWO-ORZECHOWY

      jogurtowy chłodnik z miętą

       

      składniki:

      po garści (ok.2/3 szklanki): orzechów włoskich, świeżych liści mięty i rodzynek

      1 mały strączek zielonego chilli

      duży, gęsty jogurt naturalny

      sól, pieprz

      opcjonalnie: łyżka miodu

       

      wykonanie:

      1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 10 min, a następnie odcedzamy. Jeśli ktoś ich nie lubi z powodzeniem można je zastąpić świeżymi winogronami, które kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki.

      2. Orzechy tłuczemy starym sposobem, czyli zawijamy w ręczniczek kuchenny, w "tobołek" i walimy młotkiem lub tłuczkiem. Brzmi jak zdanie z podręcznika dla katów, ale w kuchni wegetariańskiej tak mało jest przemocy, że nie musicie sobie żałować :)

      3. Miętę siekamy drobno.

      4. Mieszamy wszystkie składniki razem, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.




       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2012 17:37

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa