Wpisy otagowane „kasza manna”

  • środa, 20 listopada 2013
    • Upma - indyjska kasza manna z warzywami

      Ostatnio zaplanowałam sobie, że zrobię grillowaną polentę, jednak przez swoje roztargnienie zamiast kaszy kukurydzianej kupiłam kaszę manną. Z polenty nici, jednak nie ma tego złego. Dzięki temu, że chciałam jakoś wykorzystać ten przypadkowy składnik trafiłam na przepis, który na pewno będę powtarzać. Danie zdecydowanie trafiło w mój gust. Upma jest, bo niej mowa jest bardzo aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Idealnie sprawdzi się jako obiad, ale również jako drugie śniadanie lub kolacja. Jeżeli ktokolwiek patrząc na to zdjęcie pomyśli, że to jakaś paciaja to nie będę się z nim kłócić, ale postaram się Was przekonać, że ta mamałygowata konsystencja jest jednym z atutów potrawy. Na pewno zasmakuje miłośnikom risotto i kremów zup, bo daje takie same przyjemne uczucie w brzuszku :) Jest jednocześnie sycąca i lekkostrawna.

       

      kasza manna przepis

       

      składniki na 4 porcje:

      ok. 0,5kg różnych warzyw (u mnie wyszło pół brokuła, jeden ziemniak, pół czerwonej papryki, 1 mała marchew, garść fasolki szparagowej)

      150g kaszy mannej

      1 łyżka masła

      1 duża cebula

      2 ząbki czosnku

      pełna łyżka startego imbiru

      3 łyzki oleju

      1 płaska łyżeczka kurkumy

      2 łyżki kminu rzymskiego

      1 łyżeczka gorczycy czarnej

      0,5 łyżeczki nasion kozieradki

      kilka listków curry ( lub laurowych)

      0,25 łyżeczki chilli w płatkach

      1 litr wody

       

      wykonanie:

      1. Na początku warto przygotować sobie wszystkie składniki, aby móc je sprawnie dodawać.

      Odmierzamy wszystkie przyprawy za wyjątkiem kurkumy i umieszczamy w jednym naczyniu. Imbir ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Warzywa kroimy - im któreś warzywo twardsze tym drobniej, bo będą się razem gotować i muszą razem dojść. Podzieliłam brokuła na różyczki, fasolkę na połówki, ziemniaka w drobną kostkę, paprykę w pióra, a marchew starłam na tarce. Do czajnika wlewamy 1 litr wody, który będzie potrzebny pod koniec gotowania.

      2. W garnku, w którym zmieszczą się nasze warzywa rozgrzewamy olej, na który wrzucamy przyprawy. Smażymy je niecałą minutę i dodajemy kurkumę. W następnej kolejności dodajemy imbir, czosnek i cebulę. Całość przesmażamy. Powinna powstać aromatyczna pasta - jest jej konsystencja wydaje się sucha można dodać 2-3 łyżki wody. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy łyżeczkę soli, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną.

      3. W dużym garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, na które wsypujemy kaszę manną tak, aby przykrywała dno. Prażymy ją w ten sposób około 10-15 kilkukrotnie mieszając. Powinna nabrać jasnobrązowej barwy.

      4. Zagotowujemy wodę w czajniku. W między czasie dodajemy warzywa do kaszy i mieszamy. Całość zalewamy wrzącą wodą i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż kasza wchłonie wodę.

      Inspirację na to danie znalazłam w książce: "Kuchnia Kryszny - indyjskie potrawy wegetariańskie", którą bardzo Wam polecam.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Upma - indyjska kasza manna z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 20 listopada 2013 09:04

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa