Wpisy otagowane „Orzeszki ziemne”

  • czwartek, 06 marca 2014
    • Pikantne tofu w panierce z orzeszków ziemnych i chińska sałatka z ogórka

      Wypróbowałam to danie zarówno w wersji fit - z piekarnika, jak i w wersji smażonej na oleju rzepakowym. Ze smutkiem muszę stwierdzić, że wersja smażona jest wiele lepsza. Smażone tofu było badziej soczyste, a panierka bardzie chrupi±ca, dlatego dzi¶ przedstawię Wam tę wesję. Je¶li wrzucicie tofu na odpowiednio rozgrzany olej, a potem ods±czycie nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym, to mam nadzieję, że wasze figury nie ucierpi± :) Dla równowagi bardzo zdrowa sałatka o niemalże zerowej kaloryczno¶ci. 

       

      fotografia kulinarna, wegetarianizm

      sałatka chińska z ogórków


      składniki:

      1 kostka tofu marynowanego

      bardzo gęste ciasto nale¶nikowe (m±ka, woda, sól + odrobina chilli w płatkach)

      pół szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

      pół szklanki bułki tartej

      olej do smażenia

      sałatka:

      1 ogórek wężowy

      2 małe z±bki czosnku

      2/3 łyżeczki chilli w płatkach (użyłam młynka kotanyi)

      2 łyżki octu ryżowego (można zast±pić sokiem z cytryny)

      1 łyżka jasnego sosu sojowego

      1 łyżka oleju sezamowego

      łyżeczka miodu

       

      wykonanie:

      1. Bułkę tart± mieszamy z orzeszkami. Tofu kroimy na paski o szeroko¶ci około centymetra i maczamy w cie¶cie, tak pokrywało cał± ich powierzchnię niezbyt grub± warstw±. Powinno ono być tak gęste, aby panierka nie spływała. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w bułce z orzechami lekko dociskaj±c. 

      2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tyle oleju, aby jego poziom wynosił 2-3 centymetry.  Wkładamy paseczki tofu i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wykładamy tofu na talerz wyłożony papierem kuchennym.

      3. Ogórka myjemy i kroimy wraz ze skórka na bardzo cienkie paski (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Mieszamy ocet, sos sojowy, olej sezamowy i miód, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystko wraz z ogórkami. Wierzch posypujemy płatkami chilli. Je¶li uznacie, że jest taka potrzeba sałatkę można dosolić - w moim przypadku sos sojowy załatwił sprawę, ale nie lubię przesadnie słonych potraw. 

      Tofu podajemy z pikantnym sosem - u mnie sojowo-imbirowy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 marca 2014 06:51

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa