Wpisy otagowane „Orzeszki ziemne”

  • czwartek, 06 marca 2014
    • Pikantne tofu w panierce z orzeszków ziemnych i chińska sałatka z ogórka

      Wypróbowałam to danie zarówno w wersji fit - z piekarnika, jak i w wersji smażonej na oleju rzepakowym. Ze smutkiem muszę stwierdzić, że wersja smażona jest wiele lepsza. Smażone tofu było badziej soczyste, a panierka bardzie chrupiąca, dlatego dziś przedstawię Wam tę wesję. Jeśli wrzucicie tofu na odpowiednio rozgrzany olej, a potem odsączycie nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym, to mam nadzieję, że wasze figury nie ucierpią :) Dla równowagi bardzo zdrowa sałatka o niemalże zerowej kaloryczności. 

       

      fotografia kulinarna, wegetarianizm

      sałatka chińska z ogórków


      składniki:

      1 kostka tofu marynowanego

      bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, woda, sól + odrobina chilli w płatkach)

      pół szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

      pół szklanki bułki tartej

      olej do smażenia

      sałatka:

      1 ogórek wężowy

      2 małe ząbki czosnku

      2/3 łyżeczki chilli w płatkach (użyłam młynka kotanyi)

      2 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny)

      1 łyżka jasnego sosu sojowego

      1 łyżka oleju sezamowego

      łyżeczka miodu

       

      wykonanie:

      1. Bułkę tartą mieszamy z orzeszkami. Tofu kroimy na paski o szerokości około centymetra i maczamy w cieście, tak pokrywało całą ich powierzchnię niezbyt grubą warstwą. Powinno ono być tak gęste, aby panierka nie spływała. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w bułce z orzechami lekko dociskając. 

      2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tyle oleju, aby jego poziom wynosił 2-3 centymetry.  Wkładamy paseczki tofu i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wykładamy tofu na talerz wyłożony papierem kuchennym.

      3. Ogórka myjemy i kroimy wraz ze skórka na bardzo cienkie paski (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Mieszamy ocet, sos sojowy, olej sezamowy i miód, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystko wraz z ogórkami. Wierzch posypujemy płatkami chilli. Jeśli uznacie, że jest taka potrzeba sałatkę można dosolić - w moim przypadku sos sojowy załatwił sprawę, ale nie lubię przesadnie słonych potraw. 

      Tofu podajemy z pikantnym sosem - u mnie sojowo-imbirowy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 marca 2014 06:51

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa