Wpisy otagowane „oliwki”

  • poniedziałek, 17 sierpnia 2015
    • Pieczarki faszerowane wegańskim "serem pleśniowym"

      Pieczarka. Szara, skromna, niepozorna...Kojarzona głównie z zapiekankami z lat 90-tych oraz imieninami u cioci Krysi. Dziś nieco passe. Kompletnie niehipsterska i nienowoczesna. Musiała ustąpić miejsca modnym jarmużom, egzotycznym grzybkom shitake, zdrowym nasionom chia i fikuśnej tapioce. Bo co taka pieczarka? Dajcie spokój! Z niej przecież nawet sushi nie da się zrobić. A nawet jeśli da, to nie wypada. Za wysokie progi dla tak pospolitych składników! :)

      Może nie znajdziecie jej w menu knajp pretendujących do bycia trendy, sexy, fancy czy jakie tam określenie jest teraz na topie, ale w mojej kuchni i owszem. Bywa i to całkiem często! W tej formie, którą dziś Wam przestawię przynajmniej trzeci raz w ciągu tych wakacji.

      Pewnie spora część z Was zna pieczarki zapiekane lub grillowane z serem pleśniowym. Chciałam stworzyć wersję wege i muszę przyznać, że jestem z niej bardzo zadowolona. Farsz stanowi puree z kalafiora, oliwek oraz cieciorki, zatem coś pośmierdywującego, coś słonego i coś białkowego. Zupełnie jak ser pleśniowy ;) Nie będę Was nabierać, że smak, a przede wszystkim konsystencja jest identyczna jak dajmy na to lazura czy innej gorgonzoli. Ale połączenie smakowe jest bardzo podobne i bardzo pyszne. Zasmakuje nawet hipsterom ;)

       

      pieczarki faszerowane

       

      składniki:

      8 dużych pieczarek (o średnicy około 8-10cm)

      200g kalafiora ugotowanego do miękkości
      80g zielonych oliwek
      200g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
      1 duży ząbek czosnku
      2 łyżki soku z cytryny
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      2 łyżki oliwy z oliwek
      szczypta soli

      opcjonalnie 2 łyżki mąki z cieciorki (nie jest konieczna, ale dzięki temu farsz pozostanie zwarty)

       

      wykonanie:

      1. Pieczarki oczyszczamy i smarujemy ich kapelusze od zewnątrz oliwą.

      2. Kalafiora, cieciorkę, oliwki, sok z cytryny oraz czosnek umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki mus. 
      Doprawiamy natką pietruszki oraz jeśli jest taka konieczność solą według własnego smaku. Po doprawieniu dodajemy mąkę z cieciorki. 

      3. Powstałym musem wypełniamy pieczarki. Umieszczamy je na blaszce do pieczenia i zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Pieczarki można również upiec na grillu. W tym celu należy ułożyć je na tacy do grillowania lub owinąć każdą z nich w folię aluminiową formując sakiewki, a następnie grillować, aż pieczarki zmiękną.

      4. Przed podaniem można posypać pieczarki posiekaną natką pietruszki.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarki faszerowane wegańskim "serem pleśniowym"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 sierpnia 2015 12:04
  • sobota, 21 lipca 2012
    • Red Hot Chilli Muffins

      A właściwie nie chilli, lecz habanero - piekielnie ostra papryczka, której czerwona odmiana dojrzewa na Karaibach. Nie dajcie się zwieść jest niewinnemu, słodkiemu obliczu - jest naprawdę bardzo pikantna. Od dawna zamierzałam zrobić wytrawne muffinki, a zakup habanero ostatecznie mnie do tego zmobilizował. Niestety papryczka jest dość trudno dostępna w Polsce,  ale myślę z powodzeniem możecie zastąpić ją czerwonym chilli lub nawet pepperoni.

       

      MUFFINY Z PAPRYCZKĄ HABANERO I OLIWKAMI

      muffiny na ostro z papryką

       

      składniki na około 20 muffinów:

       

      2 szklanki mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

      2 szklanki mleka

      niecała szklanka oliwy (180 ml)

      2 jajka

      mały słoiczek oliwek

      2 małe papryczki habanero (jedna też da radę)

      1 łyżeczka suszonego oregano

      1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki

      sól do smaku

       

      muffiny na ostro z papryką

       

      wykonanie:


      1. Oliwki kroimy na połówki. Papryczki siekamy drobniutko. Szczerze polecam założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć podrażnienia skóry. Z tą papryczką naprawdę nie ma żartów. Kto raz potarł oko dłonią, którą wcześniej kroił pikantną paprykę wie o czym mówię.

      2. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, sól, proszek i sodę, a w drugim mokre + pokrojone warzywka. Na koniec mieszamy wszystko razem niezbyt dokładnie. Konsystencja powinna być nieco grudkowata. Nie potrzeby ucierania ciasta na jednolitą masę, a nawet jest to niewskazane.

      3. Muffiny można piec w ceramicznych kokilkach do sufletów, ale tradycyjne formy do muffinów też się sprawdzą. Smarujemy je cieniutko masłem i wypełniamy ciastem do dwóch trzecich wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st.

       

      Pikantne muffiny to świetna przekąska na imprezy. Są poręczne, pyszne i idealnie pasują do piwa.

       

      muffiny na ostro z papryką

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Red Hot Chilli Muffins”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 21 lipca 2012 18:17
  • czwartek, 21 czerwca 2012
    • Arbuzowa feta

      Jeśli ktoś lubi sałatkę grecką, ale tradycyjna wersja trochę mu się znudziła zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

       

      SAŁATKA Z ARBUZA, FETY I OLIWEK

      gwiazdki z arbuza

       

      składniki:

      1 kg arbuza

      2/3 kostki sera feta

      mały słoiczek czarnych oliwek

      łyżka oliwy

      kilka kropel octu balsamicznego

      świeża bazylia - w tym przepisie jej nie dodałam, ale pasowałaby bardzo, więc następnym razem nie omieszkam :)


      gwiazdki z arbuza

       

      wykonanie:

      1. Fetę kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki lub na połówki. Arbuza można pokroić na cząstki lub wyciąć z niego takie oto urocze gwiazdeczki. W tym celu kroimy go na plastry grubości maks. 1 cm, kładziemy na płasko i wycinamy gwiazdki przy użyciu ostrej foremki do ciastek, omijając pestki.

      gwiazdki z arbuza

       

      2. Zostawiamy kilka gwiazdek do dekoracji, a resztę składników delikatnie mieszamy (aby nie rozpaćkać zbytnio  fety) z oliwą doprawioną sosem balsamicznym. Solić nie trzeba, bo feta i oliwki są wystarczająco słone same w sobie. Można natomiast dodać posiekaną świeża bazylię, o której wspominałam.

      Motyw gwiazdkowy po prostu mnie urzekł. Na pewno będę go często wykorzystywać.

       

      gwiazdki z arbuza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 czerwca 2012 05:43
  • sobota, 16 czerwca 2012
    • Pomysł na szybki obiad

      To danie zrobiłam już dawno, jeszcze przed założeniem bloga, ale zupełnie o tym zapomniałam. Dopiero wczorajsza wycieczka do Lidla i zakup suszonych pomidorów, przypomniały mi, że w czeluściach mego dysku mam gdzieś zapisane takie foty. Wstawiam z sentymentem, bo to bodaj pierwsze zdjęcia kulinarne, które wykonałam :)

       

      MAKARON Z RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI


      makaron z rukolą i suszonymi pomidorami

       

      składniki:

      słoiczek suszonych pomidorów w oliwie

      3 garście świeżej rukoli

      1 puszka pomidorów (użyto w tym daniu, w sezonie można zastąpić 0,4kg świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)

      2 ząbki czosnku

      80gr parmezanu

      350gr ulubionego makaronu (w przepisie razowe fusilli lub jak kto woli: poczciwe świderki)

       

      makaron z rukolą i suszonymi pomidorami

       

      wykonanie:

      1. Suszone pomidory kroimy w dość cienkie paseczki.

      2. Gotujemy makaron dbając o to, aby się nie rozgotował.

      3. W między czasie rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oliwy pozostałej po pomidorach. Smażymy na niej dwa wyciśnięte ząbki czosnku przez 30 sekund, a następnie dodajemy suszone pomidory. Chwilkę przesmażamy i dodajemy liście rukoli. Długo nie czekając dodajemy pokrojone pomidory z puszki.  Całość trzymamy na ogniu jeszcze 2 minutki.

      4. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy.

      5. Gdy danie jest już na talerzu posypujemy tartym parmezanem.

      Najwięcej czasu w przygotowaniu tego dania zajmują chyba zakupy składników, bo wykonanie jest po prostu ekspresowe. Idealna potrawa gdy chcemy szybko zjeść coś pożywnego i pysznego.


      makaron z rukolą i suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 16 czerwca 2012 06:57

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa