Wpisy otagowane „winogrona”

  • niedziela, 07 października 2012
    • Czeskie ciasto z owocami

      Ten wypiek jest pochwałą prostoty. Łatwy do zrobienia, z łatwo dostępnych składników i łatwo znika z talerzy. Pyszne trio - puszyste ciasto, delikatna pianka i słodkie owoce. Przepis znalazłam w czeskim czasopiśmie , lecz nieco go zmodyfikowałam. Według oryginału owoce należało wymieszać z tuzemákiem, czyli rumem, który jest w Czechach bardzo popularny. Nawet mam w domu całą butlę czeskiego rumu, lecz została zakupiona na tydzień przed prohibicją. Raczej zostanie wylany, bo choć nie znalazłam go wśród etykiet alkoholi skażonych metanalom, to jednak brakuje mi odwagi, aby go spożyć. Choć serce mi pęka jak pomyślę jaki pyszny poncz można byłoby z niego zrobić :( 

       

      CZESKI KOŁACZ Z OWOCAMI


       

      składniki:

      ciasto:

      400g mąki pszennej

      150g cukru pudru

      3 żółtka (dałam cztery z jajek klasy M)

      125g masła w temperaturze pokojowej

      szczypta soli

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%

       

      nadzienie owocowe:

      kubek śliwek węgierek

      2 brzoskwinie

      kiść ciemnych winogron

      kilka suszonych moreli

      2 łyżki cukru trzcinowego

      0,3 szklanki octu balsamicznego lub winnego

      Oczywiście możecie użyć takich owoców jakie najbardziej lubicie i jakie akurat są dostępne.

      Za pierwszym razem wymieszałam owoce tylko z cukrem cynamonowym i też dobrze smakowały.

       

      pianka:

      3-4 białka (w zależności od wielkości jajek)

      budyń waniliowy (proszek)

      3 łyżki cukru

       


       

      wykonanie:

      1. Ciasto należy przygotować minimum 2-3 godziny wcześniej, ponieważ musi się porządnie schłodzić przed pieczeniem. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone miękkie masło i ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem  do pieczenia. Mieszamy, aż składniki zaczną się łączyć. Na koniec dodajemy śmietanę i wyrabiamy z ciasta kulę. 1/3 ciasta odcinamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część również owijamy, lecz wkładamy do lodówki.

      2. W między czasie myjemy owoce, kroimy na kawałki i mieszamy z cukrem oraz octem. Odstawiamy, aby się przegryzły.

      3. Przed wyjęciem ciasta z lodówki ubijamy białka z cukrem i budyniem na sztywną pianę.

      4. Tortownicę smarujemy masłem, a spód wylepiamy rozwałkowanym kawałkiem ciasta z lodówki. Układamy na nim owoce odciśnięte z nadmiaru soku i resztek octu. Na owocach rozsmarowujemy piankę. Następnie wyjmujemy z zamrażarki drugi kawałek ciasta, który ścieramy na tarce, a powstałymi płatkami posypujemy białkową piankę.

      5. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170st i pieczemy 45 minut. Należy uważać, aby nie przypalić pianki. Najlepiej, aby przez pierwsze 20-25 minut ciasto było przykryte folią aluminiową.

      6. Gdy ciasto ostygnie posypać je cukrem pudrem.

       


       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Czeskie ciasto z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 października 2012 12:53
  • sobota, 15 września 2012

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa